Anders Samuelsen: Det gode ved at udsætte skatteforhandlingerne er ...

Ikke bare ønsker formand Anders Samuelsen at indgå i en borgerlig flertalsregering. Liberal Alliances formand ser nu også visse fordele i Løkkes udskydelse af en skattereform, lød det på partiet landsmøde i Aalborg, der ellers mest handlede om at styrke den liberale kampånd - og invitere på kurophold.

Efter først forud for Liberal Alliances landsmøde i Aalborg i Berlingske at have opfordret, at de fire blå partier indgår i en fælles flertalsregering luftede Anders Samuelsen lørdag fra talerstolen han oven i købet kan se visse fordele i Løkkes udsættelse af skatteforhandlingerne til efteråret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det er kun få måneder siden, at statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) udskydelse af forhandlingerne om en skattereform fik LA-formand Anders Samuelsen til at gentage sin trussel om at være parat til at vælte  regeringen, hvis der ikke sker sænkelser af topskatten.

I forbindelse med Liberal Alliances landsmøde i Aalborg lyder der imidlertid på flere områder nye liberale toner. Først opfordrede formand Anders Samuelsen forud for landsmødet i Berlingske til, at de fire blå partier indgår i en fælles flertalsregering. Samtidig kan Samuelsen nu oven i købet se visse fordele i Løkke Rasmussen udsættelse af skatteforhandlingerne til efteråret efter udarbejdelsen af en økonomisk 2025-plan.

»Hvis man skal sige noget godt om regeringens udskydelse af skattereformen og lade den afløse af en 2025-plan, som så skal føre til skattereformsforhandlinger i efteråret, er det faktisk, at det giver noget volumen og noget spændvidde i det, vi kunne lave sammen,« lød det fra Anders Samuelsen i sin tale til forsamlingen.

Anders Samuelsen efterlyser fortsat en lavere topskat, og han henviser til et tiltrængt behov for at skabe økonomisk vækst i Danmark, der i flere år har ligget bagefter flere af de omkringliggende lande.

Formandens tale handlede desuden mest om at tænde den liberale flamme hos tilhørerne, ligesom en række folk i og omkring partiet skulle have en tak. Dog måtte det med Samuelsens ord ikke udvikle sig til blandingen af »et sovjetisk stormufti-møde« og »et Venstre-landsmøde«.

Det var netop med argumentet om at skabe overblik og sikre sig et økonomisk råderum, at Lars Løkke Rasmussen tilbage i januar efter et regeringsseminar på Kragerup Gods annoncerede udsættelsen af en skattereform: »Min vurdering er, at vi får det bedst mulige grundlag for en ambitiøs skattereform, hvis den tager afsæt i en ny økonomisk 2025-plan, som vi fremlægger til sommer,« sagde statsministeren blandt andet.

Det fik efterfølgende Liberal Alliances leder til under stor dramatik at gentage sin trussel om at trække sin parlamentariske støtte og samtidig udsætte sin deadline fra Grundlovsdag til årets udgang.

Anders Samuelsen synes nu mere indstillet på at slå de politiske pjalter sammen i blå blok. På landsmødet gentog han opfordringen til en flertalsregering, gerne bestående af alle fire borgerlige partier.

»Vi kunne sagtens finde hinanden i et borgerligt-liberalt samarbejde, hvor der er plads til de Konservative, plads til Dansk Folkepart, plads til Liberal Alliance og plads til Venstre. Noget der sammen gav et perspektiv,« sagde Anders Samuelsen i sin tale med henvisning til, at det borgerlige projekt øjeblikket foregår fra sag til sag.

I et interview til Berlingske op til dagens landsmøde sagde Anders Samuelsen: Man skal være blind og døv for ikke at kunne se, at regeringen er kørt fast. Og det borgerlige Danmark lider. Vi lavede en fornuftig finanslov, men siden har der været meget, som ikke har været særligt kønt. Mit mål er, at vi flytter os fra det, der af nogle - måske ikke helt urimeligt - er blevet opfattet som en intern krig. Lad os nu få et fælles projekt frem for at æde hinanden op.« siger Anders Samuelsen.

Nu vil den liberale leder i stedet for på kurophold med Lars Løkke Rasmussen, Kristian Thulesen Dahl og Søren Pape Poulsen.

»Derfor foreslår jeg på folketingsgruppens og partiets vegne, at vi fire partier sætter os sammen efter det, vi kan kalde en praktikperiode. Det har ikke været lige kønt hele vejen. Skal vi ikke sætte os sammen i 14 dage,« sagde Samuelsen på landsmødet: »Vi kunne tage på 14 dages kurophold - væk fra journalister og andet godtfolk.«