Anders Fogh advarer EU: »Det her er en kæmpe, kæmpe, kæmpe fejl«

Danmark er med til at standse EU-forhandlinger om udvidelse på Balkan. En kæmpefejl, som gavner Kina og Rusland, siger Anders Fogh Rasmussen.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Danmark spillede en afgørende rolle, da EU i 2002 besluttede at udvide unionen med 10 nye medlemslande. Det skriver Politiken lørdag.

I sidste uge på et EU-topmøde i Bruxelles var Danmark med til at blokere for optagelsesforhandlinger med Albanien til stor ærgrelse for et stort flertal af unionens medlemslande.

Spørgsmål om udvidelse skal træffes ved enstemmighed, og derfor måtte de øvrige stats- og regeringschefer modvilligt acceptere det, da Danmark, Holland og Frankrig sagde blankt nej til Albanien.

Frankrig ville heller ikke acceptere at begynde optagelsessamtaler med Nordmakedonien, så beslutningen blev udskudt for begge landes vedkommende.

Anders Fogh Rasmussen, der var statsminister under det danske EU-formandskab i 2002, er stærkt kritisk over for EUs beslutning om at udskyde optagelsesforhandlingerne med de to Balkanlande,

»På det helt overordnede og strategiske plan er det her en kæmpe, kæmpe, kæmpe fejl, som EU har begået. Jeg håber virkelig, at den kan blive omgjort, fordi der står rigtig meget på spil. Ikke bare for de to lande, men også for EUs troværdighed«, siger Anders Fogh Rasmussen, til Politiken.

Den tidligere statsminister og generalsekretær for NATO, som i dag arbejder som politisk konsulent og blandt andet har rådgivet Ukraines regering, mener, at man ved at udskyde beslutningen om at indlede optagelsesforhandlinger åbner døren for Rusland og Kina, som står på spring for at udfylde tomrummet i regionen, politisk og økonomisk.

»Der er en overhængende risiko for, at man nu spiller autokraternes spil i Rusland og Kina, fordi nu skuffer man de mange mennesker i Nordmakedonien og Albanien, der havde håbet at få et medlemskabsperspektiv«, siger Anders Fogh.

Hertil kommer, at EU ifølge Fogh Rasmussen med den kolde skulder til landene på Balkan risikerer at bremse reformiveren i regionen, fordi udsigten til medlemskab ikke længere i samme grad hænger som en gulerod foran dem.