Analytiker: Soldater står højt på terrorgruppers ønskeliste

Det er helt naturligt, at efterretningstjenesterne holder øje med, om danske soldater bliver radikaliserede. Qua deres våbenkendskab er de nemlig særligt attraktive for terrororganisationer, forklarer militæranalytiker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Soldater er særligt attraktive for terrororganisationer at rekruttere, fordi de har våbenkendskab - og nogle sågar kamperfaring.

Derfor er det også helt naturligt, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) holder øje med, om danske soldater udvikler sig radikalt eller bruger deres uddannelse i konflikter uden at være udsendt for forsvaret.

Det forklarer Thomas Galasz Nielsen, major og militæranalytiker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), efter det er kommet frem, at tidligere soldater fra andre europæiske lande er rejst til Mellemøsten for at kæmpe for blandt andre Islamisk Stat (IS).

»Soldaterne er en attraktiv målgruppe for forskellige terrororganisationer såsom Islamisk Stat, fordi soldaterne har våbenkendskab, ligesom nogle endda har kamperfaring,« siger han.

Ifølge Jyllands-Posten ønsker hverken FE eller PET at oplyse tal over mulige danske sager.

Thomas Galasz Nielsen vurderer dog, at det er ganske få - hvis nogen overhovedet. Men alligevel giver det god mening, at efterretningstjenesterne holder et vågent øje med soldaterne.

»Jeg går ud fra, at efterretningstjenesterne holder særligt øje med, om der dukker nogen op med en fortid som enten betjent eller soldat i nogle af de radikaliserede miljøer. Dem vil myndighederne naturligvis i højere grad være interesseret i, fordi de har nogle erfaringer, som de ekstremistiske grupper kan bruge,« siger militæranalytikeren.

FE-chef Thomas Ahrekiel fortæller til Jyllands-Posten, at efterretningstjenesten især holder øje med, om der er nuværende eller tidligere ansatte fra forsvaret, der er rejst til konfliktzoner.

»Det er en del af vores opgaveløsning at være opmærksom på adfærd hos ansatte, herunder for eksempel radikalisering,« siger han til avisen og tilføjer, at sådanne mennesker kan udgøre »en trussel« mod Danmark.

Og efterretningstjenesterne møder bred politisk opbakning til overvågningen, som både Socialdemokraterne, SF, Venstre og de Konservative kalder »fornuftig«.

»Det er vigtigt, at vi er opmærksomme på radikalisering, uanset hvor det sker i vores samfund,« siger Socialdemokraternes forsvarsordfører, Annette Lind (S).

Hun bakkes op af blandt andre Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen (V):

»Det er et udtryk for rettidig omhu, og jeg ser på ingen måde grund til at sætte spørgsmålstegn ved det, efterretningstjenesterne gør,« siger han.

Imens er Enhedslisten mere skeptisk, og partiet har krævet en redegørelse fra regeringen om sagen.

»Det er naturligt, at man reagerer, hvis man har en begrundet mistanke. Men det, som vi frygter, er, at det vil føre til diskrimination, hvor man alene på grund af folks tro eller politiske overbevisning overvåger dem,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø).

Det er ifølge Jyllands-Posten kommet frem, at op mod 20 tidligere tyske soldater har valgt at rejse til Mellemøsten for at kæmpe, mens det samme er tilfældet for ti i Frankrig og en enkelt i Holland.

I den seneste vurdering af terrortruslen fra Center for Terroranalyse under PET lyder det, at det samlede antal udrejste fra Danmark til konflikten i Syrien og Irak er mindst 115. Heraf er 19 blevet dræbt.