Analyse: SF vender ryggen til utopisterne

Pia Olsen Dyhr markerer afstanden til de Radikale, Alternativet og Enhedslisten - og rykker SF tættere på Socialdemokraterne i udlændingepolitikken.

SFerne gjorde alt for at føre formanden frem ved folketingsvalget i fjor – men på valgaftenen kom straffen for en turbulent tid ind og ud af regering. Nu skal Pia Olsen Dyhr finde en ny vej frem for partiet. Foto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Pia Olsen Dyhr taler til SFs tillidsfolk på landsmødet her i weekenden, vil partiets asyl-, udlændinge- og integrations­politik fylde meget.

Det er ikke tilfældigt. I forhold til tidens måske mest afgørende politiske tema ønsker Pia Olsen Dyhr at gøre det klart, at SFerne ser realistisk på udfordringen ved tilstrømningen til Danmark og kender de udfordringer, som er forbundet med flygtningestrømme og immigration i stor skala.

Dermed rykker Pia Olsen Dyhr tættere på Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, som hun politisk og personligt har nærmet sig siden valget sidste sommer. Samtidig vil hun komme til at lægge større afstand til de Radikale, Alternativet og Enhedslisten, som alle ønsker det, de ser som et åbent og imødekommende Danmark.

Pia Olsen Dyhr vil også tage imod flygtninge, der flygter fra krig. Men billetten til asyl i et rigt europæisk land skal ikke indløses af dem, som har råd og er stærkest, mens de svageste efterlades i overfyldte og underfinansierede lejre.

Der skal skabes løsninger på europæisk plan, og EU skal være med til at sikre finansieringen af lejrene, hvorfra flygtninge under ordnede forhold skal kunne komme til bl.a. Europa.

Når det gælder tilstrømningen til Danmark, vil SF-formanden i lighed med Mette Frederiksen betone, at antal betyder noget. Ja, faktisk kan antallet være altafgørende for at bane vej for integration og tackle de negative konsekvenser af indvandring.

Med hensyn til det sidste punkt vil SF-formanden på landsmødet blæse til kamp mod patriarkalske familiemønstre og social kontrol, som rammer piger og kvinder i indvandrermiljøer – især i ghettoernes parallelsamfund, hvor mænd til tider brutalt fastlægger rammerne for kvinders liv.

Med sin linje vil Dyhr gøre op med et af de dilemmaer, som i kritikernes øjne længe har gjort venstrefløjen berøringsangst og utroværdig i håndteringen af integrationsproblemer.

Kritikken har gået på, at venstrefløjen i sin iver efter at tage imod flygtninge og byde indvandrere velkommen, har lukket øjnene for, at flygtninge og immigranter kan have et fundamentalt anderledes syn på f.eks. kvinders rettigheder, religionens rolle eller homoseksuelles frihed.

Kritikken er senest artikuleret af unge markante kvinder med indvandrerbaggrund, som i debatindlæg har beskrevet, hvordan de har følt sig svigtet af kvinde­bevægelsen og venstrefløjen herhjemme.

Det er for så vidt ikke nyt, at SF vil føre, hvad man i partiet selv vil kalde for en realistisk udlændinge- og integrationspolitik. Tidligere åbnede bl.a. Ole Sohn debatten om, at venstrefløjen i misforstået tolerance havde negligeret kultursammenstød og integrationsproblemer, og i sin tid som formand drejede Villy Søvndal bevidst SF ind på en strammere kurs i udlændinge- og integrationspolitikken.

Men den blev aldrig forankret, for den nåede ikke at bundfælde sig hos medlemmer og vælgere, før partiet kuldsejlede i det kaotiske regeringssamarbejde med S og R. Dertil kom, at udlændinge- og integrationspolitik i regeringsårene levede i skyggen af finanskrisen.

Siden valget sidste sommer er udlændinge-, asyl- og integrationspolitik buldret mod toppen af den politiske dagsorden, hvilket er sket i takt med, at flygtninge og immigranter satte kursen mod Europa. Udviklingen har betydet en voldsom optrapning af opgørene mellem partierne i Folketinget om den linje, som Danmark bør føre.

Hidtil er Socialdemokraterne gået med til mere vidtgående stramninger, end SF kan acceptere, men set gennem Pia Olsen Dyhrs optik har Mette Frederiksen en mere realistisk tilgang til udfordringerne end Morten Østergaard, Uffe Elbæk og Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun har tidligere kaldt de Radikale, Alternativet og Enhedslisten for »utopister«. Og det mener hun fortsat. Efter hendes opfattelse går de tre øvrige partiledere med skyklapper på, når det handler om at erkende og bekæmpe problematiske følger af indvandringen som f.eks. social kontrol og massiv kvindeundertrykkelse.

SF-lederens standpunkt vil markere et nyt skel i rød blok, som i forvejen er splittet. Men Pia Olsen Dyhr er af den overbevisning, at det vil blive svært at opnå et regeringsskifte, hvis ikke de afgørende midtervælgere sanser en større grad af realisme i udlændinge- og integrationspolitikken på venstre side af midterlinjen.

Ganske vist lykkedes det i 2011 for SF at være med til at vinde et valg og blive optaget i en regering. Men en afgørende pointe var, at de destruktive følger af finanskrisen havde skubbet udlændinge- og integrationspolitik ned på den politiske dagsorden.

Bortset fra valget i 2011 har det ellers været reglen – og ikke undtagelsen – at de blå vinder, når integrations- og udlændinge- politik ligger i toppen af dagsordenen og befinder sig øverst på listen over danskernes bekymringer.