Analyse: Mange af Taksøes anbefalinger vil falde i god jord hos partierne

Peter Taksøe-Jensen har i dag præsenteret en række forslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Man kan ikke være venner med alle, lød det slogan, som den hedengangne avis, Det Fri Aktuelt, forgæves forsøgte at overleve på. For Danmarks ambassadør i Indien, Peter Taksøe-Jensen, lykkes det ellers meget godt.

Den udredning, han har begået om Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik, forsvars-, handels- og udviklingspolitik, får generelt en meget god anmeldelse af de politiske partier – ikke mindst de toneangivende og regeringsbærende. Bevares, udredningens anbefaling af, at u-lands-milliarderne ikke skal bruges på asyludgifter herhjemme, og at Danmark skal bruge flere penge på forsvaret i overensstemmelse med beslutningen i NATO, er bestemt kontroversielt.

Men da regeringspartiet Venstre og det toneangivende oppositionsparti, Socialdemokraterne, er enige om at skyde disse to forslag ned, behøver de ikke at forstyrre arbejdet med at omsætte de mange andre anbefalinger til virkelighed. Det gælder eksempelvis udredningens overordnede forslag om at skære Danmarks internationale engagement til, så de knappe ressourcer bruges der, hvor der for alvor er danske interesser på spil.

Her nævner udredningen blandt andet indsatsen mod flygtninge, migranter og islamistisk terrorisme, og mens denne fokusering uden tvivl vil give panderynker i de humanitære organisationer, fordi det kan trække ressourcer væk fra den klassiske fattigdomsbekæmpelse i u-landene, så vil et bredt flertal af partierne klappe i hænderne.

Forud for offentliggørelsen af udredningen i dag har flere kritiske røster vendt sig mod tanken om, at Danmarks udenrigspolitik – i bredeste forstand – fremover først og fremmest skal være baseret på Danmarks interesser og mindre på værdier. Det lugter alt for kraftigt af kynisk købmandskab og er et opgør med Danmarks tradition for uegennyttig humanisme ude i verden, mener kritikerne.

Som Mette Frederiksen, formand for Socialdemokraterne, og Morten Østergaard, formand for Radikale Venstre, skrev i et fælles indlæg i Berlingske lørdag.

»Alt tyder dog på, at konklusionen bliver meget entydig: at Danmarks udenrigspolitik fremover skal have et ensidigt fokus på snævre danske egeninteresser, og at vi dermed skal se bort fra vores værdier og idealer, som ellers i mange har været en vigtig del af vores udenrigspolitik. Det vil vi gerne advare imod.«

Lytter man til oraklet fra Delhi – som Taksøe-Jensen kaldes, fordi han både er ambassadør i Indien og statsminister Lars Løkke Rasmussen udpegede gransker -  så siger han imidlertid ikke, at Danmark skal smide den værdibaserede udenrigspolitik over bord. Ambassadøren siger bare, at Danmark skal skrue ned for megafonen, så indsatsen for at udbrede værdier under fremmede himmelstrøg ikke blokerer for den andre hensyn, Danmark har. Og der lyder oraklet som et ekko af både Martin Lidegaard, der var radikal udenrigsminister i den forrige regering, og af Kristian Jensen – Venstres mand på posten i de seneste godt ti måneder.