Analyse: Løkke vil nødig i konflikt med Tyskland

Sverige har tvunget Lars Løkke Rasmussen til at øge grænsekontrollen til Tyskland, men han vil gå langt for ikke at komme ud i en åben konflikt med Angela Merkel.

Lars Løkke er ikke så villig til at lægge sig ud med Tyskland, som Sverige var det med Danmark. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er tydeligt, at det var nemmere for Sverige at skærpe grænsekontrollen til Danmark, end det er for Lars Løkke Rasmussen at øge kontrollen ved grænsen til mægtige Tyskland med kansler Angela Merkel i spidsen.

Den svenske regering i Stockholm har således været ret indifferent over, hvad dens beslutning om at indføre ID-kontrol ville få af konsekvenser for Danmark. Men Løkke kan ikke tillade sig at optræde lige så nonchalant overfor Tyskland, som uden sammenligning er Europas stærkeste økonomiske og politiske magt.

Dertil kommer, at Løkke vil gøre meget for at dreje uden om en direkte kollision med dansk erhvervsliv, som frygter for de økonomiske konsekvenser af øget grænsekontrol.

Erhvervslivets organisationer har længe arbejdet på at investere milliarder i Øresundsregionen for at skabe et dynamisk kraftcenter mellem København og Malmø. I dag frygter erhvervsledere, at svenskernes kontrol vil komme til at koste dyrt, og de er bange for, at øget kontrol ved grænsen til Tyskland vil forværre forholdene for pendlere og virksomheder til skade for væksten.

Alt dette ved Lars Løkke Rasmussen udmærket.

På sit pressemøde i Statsministeriet mandag middag gjorde han sig da også stor umage med at forklare, at Danmark ikke kopierer svenskernes metoder, men tværtimod bestræber sig på at indføre tiltag, som generer pendlere og virksomheder mindst muligt. Løkke håber, at han kan overbevise omverdenen om, at han har fundet til en afbalanceret løsning, som hindrer, at Danmark bliver slutdestination for et større antal flygtninge og migranter - men uden at skabe uoverskuelige problemer for borgere og virksomheder.

Sagt uden overdrivelse, står statsministeren i en svær position.

Med sine løfter fra valgkampen om hurtigt at bremse for tilstrømningen af flygtninge og migranter - kombineret med hans senere løfter om, at han vil sikre ro og orden i Danmark - har han politisk set ikke råd til at, at der hober sig mange nye flygtninge og migranter op i Danmark.

På det seneste har han skærpet retorikken ved at fastslå, at danskerne ikke igen skal opleve, af udlændinge frit passerer over grænserne og går direkte ud på motorveje for at komme frem. Han har også slået fast, at han ikke vil acceptere, at tilrejsende begynder at slå sig ned på danske banegårde, sådan som det er sket i andre europæiske lande.

Skulle denne situation rent faktisk opstå, ville mange vælgere formentlig også straffe Løkke og V-regeringen, og en stor del af disse vælgere ville med stor sikkerhed søge mod Dansk Folkeparti, som længe har kæmpet imod tilstrømningen til Danmark og advokeret for en hurtig genindførelse af grænsekontrollen.

Med Sveriges beslutning om at indføre ID-kontrol blev Løkke tvunget til at handle, men han forsøger at gøre det på en måde, så han ikke lægger sig ud med erhvervslivet og provokerer den store nabo i syd. Derfor har han også været i tæt kontakt med den tyske regeringstop for i detaljer at gøre rede for sine initiativer.

Det er en svær og delikat balancegang, men indtil videre har statsministeren holdt balancen, og i det store perspektiv hjælper det Løkke, at mange andre europæiske nationer allerede har intensiveret grænsekontrollen. Danmark er ingenlunde den nation, der er gået længst på dette felt.

I forhold til EU er den danske regerings beslutning om at indføre midlertidig grænsekontrol imidlertid endnu et symbol på, at det europæiske samarbejde har spillet fallit i forsøget på at håndtere flygtninge- og migrantkrisen. Man har reelt ikke været i nærheden af at udvirke fælles løsninger, og Løkkes nye beslutning understreger, at mange lande har opgivet at bruge EU i den nuværende situation.

I en fælles frustration over, at de ydre grænser til Europa fortsat står åbne, er de begyndt at opstille egne nationale værn. Mandag klokken 12.00 fulgte Danmark trop.