Analyse: Hvis Merkel ændrer flygtningekurs, vil det gavne Danmark

Ændrer kansler Angela Merkel sin politik, vil presset på Danmark mindskes, og det vil bringe Danmark og Tyskland tættere på hinanden

I sin tale i Davos gjorde den tyske præsident, Joachim Gauck, det klart, at nye initiativer, der skal begrænse flygtninges tilstrømning til Tyskland, er »meget sandsynlige«. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Presset mod Tyskland – som konsekvens af tilstrømningen af flygtninge og immigranter – synes på vej til at udløse et kursskifte.

Sådan blev onsdagens tale af den tyske præsident, Joachim Gauck, opfattet på årsmødet i World Economic Forum i Davos i Schweiz. I talen gjorde Joachim Gauck det klart, at nye initiativer, der skal begrænse flygtninges tilstrømning til Tyskland, er »meget sandsynlige«.

Næsten symbolsk blev budskabet leveret af præsidenten. Kansler Angela Merkel, som normalt deltager i årsmødet i World Economic Forum, er denne gang blevet hjemme for at håndtere den stadigt mere direkte kritik af hendes politik på flygtningeområdet.

 

Det afgørende skifte i tyskernes syn på tilstrømningen udefra er indtruffet i kølvandet på de dramatiske begivenheder nytårsnat i Köln, hvor hundreder af kvinder blev chikaneret af udlændinge – heriblandt asylansøgere.

Meningsmålinger har siden vist, at tyskerne ikke længere tror, at landet kan blive ved med at tage imod så mange flygtninge, og højtstående politikere lægger nu et tungt pres på Angela Merkel for at få sat en grænse for antallet af flygtninge og migranter.

I Davos gjorde Joachim Gauck det klart, at indvandring i stor skala kun kan lade sig gøre i den udstrækning, at borgerne i landet er villige til at acceptere det. Præsidenten gjorde det også klart, at Tyskland føler sig svigtet af især de østeuropæiske lande, som konsekvent har søgt at lukke for flygtninge- og migranter.

Presset fra de mange flygtninge og migranter – og den åbenlyse uenighed i EU – har ifølge præsidenten kastet det europæiske samarbejde ud i sin hidtil største krise.

Joachim Gauck opfordrede i sin tale også til at yde bedre hjælp i flygtningenes nærområder og til at sikre Europas ydre grænser. Hvis ikke de forudsætninger kommer på plads, vil kontrol ved nationale grænser blive indført – og Schengen-aftalen, der sikrer fri bevægelighed, vil blive undermineret. Budskabet lød næsten som et ekko af EU-præsident Donald Tusk, som advarer om, at Schengen reelt risikerer at falde helt sammen.

Ordene fra Joachim Gauck faldt samtidig med, at tyskernes naboland Østrig onsdag meddelte, at der vil blive indført et loft over, hvor mange asylansøgere landet vil modtage. Hvilket kan ses som endnu en understregning af, hvordan EU-landene hver især forsøger at bremse tilstrømningen af flygtninge og migranter.

Præcis som kansler Angela Merkel har statsminister Lars Løkke Rasmussen valgt at blive hjemme fra årsmødet i World Economic Forum for at kunne have »hands on« på regeringens håndtering af flygtninge- og migrantkrisen.

I Statsministeriet vil budskabet fra den tyske præsident blive modtaget med en vis lettelse. Løkke har i flere måneder kæmpet for at holde en delikat balance. På den ene side har han strammet asylpolitikken og senest skærpet kontrollen ved grænsen til Tyskland. På den anden side har han været meget omhyggelig med ikke at komme ud i åben strid med den mægtige nabo i syd.

 

Slår Angela Merkel ind på en ny linje, vil det kunne få indflydelse på, hvor mange flygtninge og migranter, der vil forsøge at komme til Europa. Med sine udtalelser i efteråret om, at Tyskland var åbent for de syriske flygtninge, der var ved at strande ved grænsehegn rundt om i Europa, skabte hun utilsigtet et indtryk af, at alle var velkomne i Tyskland.

Ændrer kansleren sin politik, vil presset på Danmark mindskes, og det vil bringe Danmark og Tyskland tættere på hinanden igen. Når det er sagt, sidder man lige nu i regeringstoppen og venter på, hvornår og hvordan Angela Merkel konkret strammer op. Præcis som en voksende skare af kritikere gør det i kanslerens hjemland.