Analyse: Er Sverige klar til Jimmie som statsminister?

Svensk politik står over for et jordskælv, hvis ikke den borgerlige blok ændrer kurs i udlændingepolitikken eller begynder at samarbejde med Sverigedemokraterna, som nu står til at blive landets største parti.

Da Sverigedemokraterna i 2010 kom i Riksdagen med 5,7 procent kunne de traditionelle  svenske partier stadig med væmmelse kalde partiet, som har sit udspring på den yderste højrefløj, for racistisk, fremmedhadsk og nynazistisk. Og medierne kunne boltre sig i smuds og rabiate holdninger i partiets udisciplinerede bagland.

Da Sverigedemokraterna og Jimmie Åkesson for et år siden mere end fordoblede sin tilslutning og opnåede 12,9 procent af stemmerne lignede det en landesorg i det etablerede Sverige. Expressen udkom med en forside der var helt sort blot med teksten: »I går stemte  781.120 svenskere på…« og så Sverigedemopkraternes symbol, som er en blå og gul blomst. Aftonbladet valgte på sin forside det positive budskab, at 87 procent trods alt ikke stemte på SD, men sendte efterfølgende sine reportere rundt i hele Sverige for at finde ud af, hvad der dog var sket. Efterfølgende rottede syv partier i Riksdagen sig sammen med en højtidelig »decemberaftale«, som sikrer, at Jimmie Åkesson og hans parti ikke får nogen indflydelse på hverken finanslov eller regeringsdannelse. Partiets stemmer tæller ganske enkelt ikke med i det parlamentariske Sverige.

Men hvad nu? Partiet står i en ny måling fra Yougov til at blive Sveriges største og har overhalet både Socialdemokraterna og det borgerlige Moderaterna - det nuværende og det tidligere statsministerparti. På et år er SD vokset til 25,2 procent. Fortsætter det tempo kan Jimmie Åkesson om tre år sætte sig i statsministerstolen med absolut flertal uden overhovedet at have brug for alle dem, der ikke vil lege med ham.

Det kommer næppe til at ske. Men det politiske miljø i Stockholm skælver og forestillingen om, at et parti, som har opbakning fra hver fjerde vælger, holdes helt udenfor indflydelse bliver mere og mere absurd. Derfor er man på den borgerlige fløj ved at flytte sig i udlændingedebatten omend det går langsomt. Spørgsmålet er om det er for sent?

Forklaringen på vælgerskredet er simpel. Udlændinge og indvandring. Svenskerne er i stort tal imod den liberale svenske indvandringspolitik, hvad den koster, og hvad den medfører at kriminalitet og kulturelle sammenstør.  46 procent af vælgerne mener ifølge YouGov, at udlændinge er det vigtigste politiske spørgsmål lige nu. Mens den store svenske morgenavis Dagens Nyheter forsøger at stille spørgsmålstegn ved metoden i undersøgelsen fra YouGov, peger samfundsforskere på, at sommerens aktuelle sager har givet god vind i sejlene til Jimmie Åkesson. Der var den ophedede debat om romaer, der er meget synlige i de svenske storbyers gader. Sverigedemokraterna har ført en højlydt kampagne for at forbyde tiggeri. Der har været uro, vold og granateksplosioner i Malmø, som relaterer sig til indvandrermiljøer, og ikke mindst var der dobbeltdrabet i IKEA i  Västerås begået af en asylansøger.

Hverken de svenske medier eller ledende politikere har håndteret sagerne særligt elegant eller overbevisende. Dagens Nyheter bragte nyheden om IKEA-drabene sammen med historier om, at Sverige generelt er blevet et tryggere land at leve i, og at sikkerheden på asylcentrene nu vil blive forstærket for at beskytte flygtningene mod reaktioner fra højrefløjen. Den dækning fik en bølge af vrede svenske reaktioner med på vejen.

I søndags fyldte volden og utrygheden naturligt en stor del af statsminister Stefan Löfvens sommertale.. Han talte om »voldens sommer,« og om at det kræver beslutsomhed, samarbejde og benhård vilje for at genvinde magten over samfundets fremtid. Og så tilføjede han:

»Vi ser en polarisering i den offentlige debat, hvor mennesker viser uvilje og manglende forståelse og alt for ofte had mod hinanden. Og vi ser afskyelige angreb på tiggere og asylcentre. Det fylder mig med uro, men jeg fyldes også med overbevisning som er stærkere end nogensinde om at vi skal samle Sverige for at vende udviklingen.«

Men ikke et ord om at begrænse asyltallet. Den tidligere borgerlige og den nuværende rødgrønne regering har været enige om at åbne de svenske grænser for en voldsom indvandring. Fredrik Reinfeldt sagde i valgkampen sidste år at svenskerne skulle »åbne deres hjerter« for flygtningene. Han ville gøre Sverige til en humanitær stormagt og takkede indvandrere for, at de havde valgt Sverige. Den kurs har den Socialdemokratiske leder Stefan Löfven fortsat og kaldte efter valget Sverigedemokraterna »nyfascistisk.«

Den stormende fremgang for Sverigedemokraterna, som ingen ved hvor slutter, må sætte tanker i gang hos især Moderaternas leder Anna Kinberg Batra, som blev valgt til at efterfølge Reinfeldt for et halvt år siden. Skal hun vende sig mod Sverigedemokraterna, strammere den udlændingepolitiske kurs som sit danske søsterparti Venstre gjorde i 00erne?  Det kræver, at hun æder al skam og lægger afstand til tidligere udtalelser. Indtil videre har hun været temmelig tavs om partiets fremtidige kurs, mens hendes alliancepartier er på vej i hver sin retning. Kristdemokraterna som strammere og Centerpartiet som slappere. Men hun skal formentlig ikke vente alt for længe, før mistilliden i Sverige mod de etablerede partier bliver så stor, at den ikke kan genoprettes.