Analyse: Christiansborg holder vejret

En artikel i den tyske avis Süddeutsche Zeitung er det hidtil mest interessante fingerpeg om Foghs fremtid. Hjemme i Venstres folketingsgruppe har medlemmerne allerede vendt deres bedetæpper mod den eventuelle afløser: Lars Løkke Rasmussen.

Alle holder vejret på Christiansborg.

Bander, skat eller finanskrise: Rundt på gangene og i Snapstinget taler alle stort set kun om én ting: Statsminister Anders Fogh Rasmussens fremtid. Nu har spekulationerne fået endnu mere fart, efter den tyske avis Süddeutsche Zeitung skriver, at Tyskland, Frankrig og Storbritannien nu er blevet enige om at pege på Fogh som NATO-generalsekretær.

Ingen åbne kilder, men det er den nok mest interessante oplysning i det efterhånden maratonagtige forløb, som spekulationerne om Foghs fremtid har givet anledning til i de seneste måneder. Avisen er troværdig, journalisten Stefan Kornelius er kendt for sine kontakter til den tyske kansler Angela Merkel, og han har en karriere som korrespondent i Washington bag sig.

Herhjemme gætter alle. Ingen ved noget. Måske heller ikke engang Foghs spindoktor og i hvert fald ikke den mand, som står til at overtage: finansminister Lars Løkke Rasmussen. Derfor reagerer alle på Christiansborg ud fra signaler. Således også Lars Løkke, der ganske sigende for stemningen er gået i gang forberede sin overtagelse af Venstre. Nye grupper er blevet nedsat til at udvikle politik og som et medlem af folketingsgruppen formulerer det, så er »alle bedetæpper nu vendt i retning mod Lars Løkke Rasmussen.«

Og der bliver brug for bedetæpper. Fogh vil efterlade et Venstre, som vil trænge til en større modernisering. I en meningsmåling i Dagbladet Børsen i går fik Venstre den dårligste måling i femten år, og de røde har nu et flertal på fem mandater. Og det er på den baggrund, man skal forstå, at mange i Venstres gruppe håber på en afklaring, så de kan komme videre.

De er godt og grundigt trætte af at kigge på Foghs tirsdagspressemøder, hvor han stort set ikke bliver spurgt om andet end fremtiden. Autoriteten siver. Statsministeren svarer ganske vist, at han ikke er kandidat, men når spørgsmålene bliver mere direkte: »Vil du sige nej, hvis du får tilbudt posten?« ja, så svarer han: »Jeg svarer ikke på hypotetiske spørgsmål.«

Forlader Anders Fogh Rasmussen dansk politik, bliver Christiansborg kastet ud i et drama, der ikke er set i mange, mange år. Der vil ganske enkelt være en uvished og usikkerhed i alle dele af det politiske spektrum. Indtil nu har spørgsmålet været om S-formand Helle Thorning-Schmidt kunne slå Fogh. Nu vil det med Løkkes bilagsproblemer blive vendt 180 grader og i stedet lyde: Kan Løkke slå Thorning? Og hvad med de Konservatives Lene Espersen, som er meget mere populær end Løkke. Skal hun være de borgerliges førstevalg? Og hvad vil Løkke? Hvad er mandens politiske projekt?

Alle holder vejret.