Amnesty: Upræcis roma-lov risikerer at diskriminere

Skærpet straf for tiggeri vil ikke betyde noget på gadeplan, men risikerer at diskriminere romaer, lyder det.

Roma-lov risikerer at komme til at diskriminere de romaer, den også sigter mod, lyder det fra Amnesty. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil højst sandsynligt ikke få den store effekt, når et flertal i Folketinget ventes at skærpe straffen for »utryghedsskabende tiggeri« til 14 dages ubetinget fængsel.

Derimod risikerer loven at komme til at diskriminere de romaer, den også sigter mod, lyder advarslen fra Claus Juul, der er juridisk konsulent hos Amnesty International:

»Vi tror, at lovforslaget får en meget lille betydning på gadeplan i København og andre steder.«

»Når folk finder det attraktivt at tage til Danmark og hutle sig igennem ved at tigge, samle flasker og bo på gader og i parker, så siger det noget om, hvor elendige forhold de kommer fra,« siger han.

Samtidig kritiserer Amnesty, at termen »utryghedsskabende tiggeri« er for upræcist.

»Vi kan godt være bekymrede for, at det i praksis kommer til at betyde, at roma er lig med utryghedsskabende. Og Dansk hjemløs lig med ikke utryghedsskabende.«

»Når man introducerer så uldne retlige standarder, så er det i hvert fald vigtigt, at man ikke skrider i praksis,« siger Claus Juul.

Socialdemokratiet støtter regeringens forslag, fordi det netop ikke skal ramme danske hjemløse.

Adspurgt hvordan partiet vil sikre, at definitionen på »utryghedsskabende tiggeri« fremstår fuldstændig klart, svarer retsordfører Trine Bramsen:

»Det er justitsministeren, der har ansvaret for udformningen af lovgivningen.«

»Alle er lige for loven. Men det her handler om, at der de seneste år er kommet grupper af mennesker, som har en helt anden adfærd og kommer hertil med det ene formål at ernære sig ved tiggeri.«

»Målet med den her stramning er at komme det problem til livs.«

Dansk Folkeparti bakker også op om loven - og vil skærpe straffen yderligere til tre måneders ubetinget fængsel og udvisning.

Udlændingeordfører Martin Henriksen havde gerne set, at man kunne indføre strengere straffe for udenlandske statsborgere end for danske hjemløse.

Forskelsbehandlingen vil bære ved til en generel uvilje mod og umenneskeliggørelse af romaer, mener Claus Juul.

Han minder om, at romaer er mennesker på flugt fra en kummerlig tilværelse med undertrykkelse og diskrimination i Østeuropa.

»Deres problemer skal ikke løses i de københavnske gader, men vi kan hjælpe dem ved at lægge et pres på deres hjemlande via EU.«

/ritzau/