Amnesty: Løkke bør tale menneskeret og ytringsfrihed i Kina

Statsministeren bør tale menneskerettigheder og ytringsfrihed med Kinas præsident, mener Amnesty.

Pandaer og handelsinteresser er temaer for statsministerens Kina-besøg.

Men ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International er der flere emner, der burde presse sig på, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag møder Kinas præsident, Xi Jinping.

For selv om Kina har gennemgået reformer de seneste mange år, så er der fortsat alvorlige problemer med ytringsfrihed og menneskerettigheder i landet.

- Det skal jo ikke være megafonpolitik - det er nok mere vores rolle i Amnesty at bruge megafoner. Men vi opfordrer til, at statsministeren selvfølgelig bruger den her platform til at fremføre nogle synspunkter.

- For man kan jo stille sig selv spørgsmålet, hvad det er for et signal, der sendes, hvis man ikke siger noget. Men det bør selvfølgelig ske på topdiplomatisk niveau, siger Amnestys generalsekretær i Danmark, Trine Christensen.

Ifølge Trine Christensen er der på nogle punkter sket en forværring i Kina de seneste par år.

- Vi kan konstatere, at aktivister, menneskerettighedsforkæmpere og i stigende grad også advokater bliver fængslet i Kina. Når advokater risikerer at blive arresteret for at forsvare folk i retten, så er det et hårdt slag, siger hun.

Også udbredt brug af tortur i landets fængsler bekymrer Amnesty.

- Så længe man kan bruge informationer, som er fremskaffet under tortur i retssager, vil torturen fortsætte siger hun.

Og så er Kina det land i verden, der henretter flest mennesker. Statsministeren bør også komme ind på situationen i Tibet, hvor det kinesiske styre slår hårdt ned på tibetanere, der ønsker et selvstændigt Tibet, lyder det.

Flere ministre og en række topfolk fra dansk erhvervsliv er med i statsministerens delegation i Kina.

Fokus er blandt andet på et dansk-kinesisk arbejdsprogram, som skal vedtages officielt, i forlængelse af et eksisterende partnerskab.

Som bonus skal det på sigt gøre det lettere for danske virksomheder at eksportere varer til Kina.

I Amnesty International ser man positivt på, at Danmark på den måde kan være med til at påvirke udviklingen i Kina.

- Selvfølgelig skal man bruge alle veje ind for at påvirke. Når det handler om danske virksomheder, er det selvfølgelig oplagt, at de er med til at sørge for gode arbejdstagerrettigheder i Kina, siger Trine Christensen.

/ritzau/