Ammitzbøll: Stem blankt til tronfølgeloven

Simon Emil Ammitzbøll fra Borgerligt Centrum opfordrer danskeren til at stemme blankt til ændringen af tronfølgeloven.

Det er spild af tid og penge at få danskerne til at forholde sig til tronfølgeloven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen

Den radikale udbryder Simon Emil Ammitzbøll, der nu er leder af partiet Borgerligt Centrum, stemmer blankt til tronfølgeloven, når den står på stemmesedlen næste søndag sammen med Europa-Parlamentsvalget.

Og han opfordrer direkte alle danskere til at gøre det samme.

- Det er en håbløst uaktuel problemstilling, som det er spild af tid og penge at få danskerne til at forholde sig til, siger Simon Emil Ammitzbøl, der i særlig grad finder afstemningen problematisk, da den bryder med traditionen ved grundlovsændringer.

- Vi har en lang forfatningsmæssig tradition for at lave grundige forarbejder, når vi ændrer i grundloven, som vi senest gjorde det i 1953. Tronfølgeloven er en del af grundloven, og når man sætter den til afstemning her, så burde man rettelig have taget langt vigtigere grundlovsændringer med. Det havde været på sin plads, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Nutidens briller bør se på Grundloven
Han peger som eksempel på, at grundloven i dag giver et folketingsflertal mulighed for at gøre visse ytringer strafbare, hvilket han gerne så ændret for at sikre ytringsfriheden endnu bedre.

- Desuden er den grundlov, vi har i dag udarbejdet af folk helt uden kendskab til dagens samfund. Vi burde få gennemgået Grundloven med nutidens briller, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Han stemmer selv blankt til spørgsmålet om tronfølgeloven næste søndag, og han håber dermed, at lovændringen falder til jorden.

- Hvis det bliver et ja, så kan det jo føre til, at alle mulige småændringer bliver sendt til afstemning uden det nødvendige forfatningsmæssige forarbejde. Og når det handler om grundlovsændringer, så skal vi altså kun forstyrre danskeren, hvis det virkelig er vigtigt, siger Simon Emil Ammitzbøll.