Amerikanere afviser Danmark i Thule-sagen

Udenrigsminister Martin Lidegaard har bedt amerikanerne om at suspendere det omstridte udbud af Thulebasen. Men den appel vil formentlig blive afvist af amerikanerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Striden om milliardkontrakten på Thulebasen i Grønland er blevet en storpolitisk sag mellem Danmark og USA. Torsdag bad udenrigsminister Martin Lidegaard (R) amerikanerne om at suspendere udbuddet af servicekontrakten på Thulebasen, men alt tyder nu på, at Danmarks appel vil blive afvist af amerikanerne.

Gavin Sundwall, der er talsmand fra USAs ambassade i København, siger fredag til Finans.dk, at »gennemsigtigheden og integriteten i vores kontraktproces, som vi er bundet af, betyder, at det er de amerikanske retslige myndigheder, der må løse eventuelle problemer i forbindelse med gennemførelsen af Thulebasens vedligeholdelseskontrakt«.

På et møde med den amerikanske ambassadør torsdag bad Martin Lidegaard amerikanerne om at udsætte udbuddet af den cirka 2,4 milliarder kroner store servicekontrakt, indtil der findes en løsning, som fortsat sikrer grønlandske arbejdspladser og skatteindtægter. Men det er helt op til amerikanerne, om de vil tage imod opfordringen, erkender udenrigsministeren.

»Vi kan ikke tvinge amerikanerne til noget. Det er deres base, deres udbud og dem, der skal betale regningen. Men jeg forventer, at de lever op til den politiske aftale, vi har,« siger Martin Lidegaard.

Thulebasen er en del af USAs luftvåben og helt central for det amerikanske forsvar - blandt andet indgår en stor radar et par kilometer fra selve flybasen i USAs missilforsvar. Striden om udbuddet af servicekontrakten er opstået, fordi det er vundet af skuffeselskabet Exelis Services, der er ejet af amerikanske Vectrus.

Dermed omgås en mere end 50 år gammel klausul om, at det skal være danske eller grønlandske virksomheder, der betjener Thulebasen. Og det er et hårdt slag for Grønlands økonomi, mener blandt andre det grønlandske socialdemokrati, Siumut.

Martin Lidegaard afviser dog, at han eller hans ministerium har sovet i timen.

»Som dansk stat må vi ikke blande os i, hvilke selskaber der må byde, fordi så kommer vi i karambolage med EU-retten, der kan pådrage den danske stat et erstatningsansvar. Derfor er det den amerikanske stat, der skal køre det her, og det har den så gjort. Men for en sikkerheds skyld har jeg bedt om at få et notat på al den kommunikation, der er foregået, sådan at både jeg selv og Folketinget kan få klar besked. Men min forventning er, at alt er gået helt efter bogen,« siger udenrigsministeren.

Jyllands-Posten har tidligere dokumenteret, at amerikanerne faktisk selv henvendte sig til det danske udenrigsministerium for at klarlægge, hvorvidt skuffeselskabet Exelis Services kunne betegnes som et udenlandsk datterselskab. Amerikanerne fik dog ingen rådgivning, da ministeriet ikke mente, man havde den nødvendige viden om erhvervsforhold. I stedet blev amerikanerne henvist til Erhvervsstyrelsen, og det har mødt kritik fra flere sider.

Fredag har både Enhedslisten og Dansk Folkeparti rost udenrigsministeren for at appellere til USA om at standse udbudsprocessen. Men meget tyder nu altså på, at amerikanerne ikke har i sinde at følge opfordringen.