Alternativt årsmøde: Violinspil, vegetarmenu og værdisang

Der er dækket op til alternativ fest, hvor violiner, dogmesang og feministisk DJ-kollektiv er lydtæppet. Politiko.dk har fundet de finurlige fakta om Alternativets årsmøde.

168.788 danskere satte kryds ud for Alternativet ved folketingsvalget sidste år. Lørdag strømmer en del af alternativisterne til Odense, hvor Christiansborgs nyeste parti holder årsmøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Snart har Uffe Elbæks parti rundet sit første leveår på Christiansborg. Der er sket »crazy« meget hos de grønne alternativister. Medlemstallet er steget fra 2.000 til 10.000, der er blevet stillet 27 beslutningsforslag og et lovforslag, og så har partiet stiftet tre virksomheder.

Med violinspil, vegetarisk festmiddag og debatdogmer byder Alternativet lørdag inden for til sit første årsmøde, efter de kom i Folketinget.

Politiko.dk har pløjet det 145-siders lange velkomstprogram igennem og fundet de vigtigste punkter på dagsordenen.

‘Jeg ønsker ordet’-seddel

Alternativet holder ligesom de andre politiske partier et årligt møde, hvor partiledelsen og baglandet samles til årsberetninger, afstemninger, debat og fest. Men her stopper lighederne også. Uffe Elbæks tropper gør tingene på sin helt egen måde.

De elsker at debattere, og de siger selv, at »flere ved mere«. Derfor har partiet lagt et såkaldt »samtalemanifest« frem, som skal vedtages af medlemmerne, når morgenmaden er spist.

I regelsættet står der f.eks. en advarsel om, at hvis medlemmerne ikke følger partiets »debatdogmer«, som er Alternativets rettesnor for politiske debatter, så kan personen blive »nægtet taleret«. Men inden man overhovedet er kommet op på talerstolen, skal vedkommende med noget på hjertet aflevere en ‘jeg ønsker ordet’-seddel.

De seks debatdogmer, som partiet lever efter, skal sikre, at der er fuld fokus på det politiske indhold, og at alt andet støj i debatterne bliver siet fra.

En ny politisk kultur er noget det grønne parti slår et meget stort slag for. Derfor skriver Alternativets sekretariatschef, Mikkel Nørskov Kjær, også, at han er begejstret for en ny meningsmåling fra Megafon.

»38 pct. af danskerne var helt enig eller overvejende enig i, at Alternativet har forbedret den politiske debat, hvilket er et fantastisk tegn på, at vores ambition om ny politisk kultur er ved at blive realiseret.«

Værdisangen og dogmesangen

Inden festlighederne for alvor bryder løs om aftenen med det feministiske DJ-kollektiv Kapow Collective, skal alle Alternativets mangfoldige stemmer høres. For kl. 10 og ti minutter frem skal »Værdisangen«, skrevet over melodien 'Lille føl', synges i fælles kor.

Her får I femte vers:

»Humor, ja, kom nu her, ikke krumme dine tæer. Bli’r det hele lidt for rodet, vend det så engang på ho’det. Vend dig selv en omgang rundt. Humor det er no’et så sundt.«

Artiklen fortsætter under billedet af Alternativets valgfest sidste år.

Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Og når hummus, vegetariske postejer og hjemmebagt rugbrød er blevet fortæret til den vegetariske frokost og har smurt stemmebåndene, er der endnu en sang på programmet, nemlig »Dogmesangen«.

Melodien er 'Blæsten kan man ikke få at se', og de seks vers er skrevet over partiets »debatdogmer«.

Første vers bygger på, at partiets debatter skal gøre opmærksom på både fordele og ulemper. Værsgo:

»Pro et contra er enhver bekendt. Mellem disse ord er meget gemt. Det er tit, man går og sjusser mellem minusser og plusser. De skal bare frem: Der er dem begge.«

De to sange er iøvrigt skrevet af Niels-Simon Nielsen, som er en af partiets egne medlemmer.

Og apropros Alternativets medlemmer, så skriver partiet selv i programmet, at 66 pct. af deres medlemmer ikke tidligere har været medlem af et politisk parti. Det er de »rigitg stolte af«.

Hvem skal være politisk leder i 2017?

Det grønne, alternative parti er bare vokset og vokset og vokset det sidste år. Faktisk er medlemstallet steget fra 2.000 og rundede torsdag i denne uge 10.000 medlemmer.

Det udløste torsdag en stor tak på Facebook fra Alternativet til sine partirødder.

»Sikke en smuk dag - vi har rundet 10.000 medlemmer! Tak for jer, vi glæder os til at se, hvad vi kan udrette sammen (hjerte)«

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget fra Alternativet.

Torsdag var også dagen, hvor Uffe Elbæk kom med noget af en udmelding, da han i Ekstra Bladet luftede, at han godt kunne se sit parti som et regeringsparti.

»Det nytter ikke noget, hvis Socialdemokraterne tror, at de er det eneste parti, der kan have regeringsmagten. Jeg kan eksempelvis på længere sigt godt forestille mig, at Alternativet skulle have den post,« sagde han til avisen.

Som han selv siger, så er det noget, der ligger lidt ude i fremtiden. For partiet er stadig ved at etablere sig og har løbende brug for at finjustere sine rammer.

Alternativet har derfor siden februar haft et internt udvalg til at se nærmere på, hvordan partiets egne vedtægter skal ændres og fornyes for at følge med de store ændringer, som de oplever hos Uffe Elbæks tropper.

Her er fire ting, der skal stemmes om:

1. Skal Årsmødet fremover hedde Landsmødet?

2. Skal partiets politiske leder hedde Uffe Elbæk i 2017?

3. Skal Alternativet modtage andre partiers mandater, hvis en politiker ønsker at skifte sit parti ud med Alternativet?

4. Skal rådet, der evaluerer om partiets medlemmer internt og eksternt lever op til Alternativets egne værdier, debatdogmer, vedtægter og partiprogram, fremover hedde Evalueringsrådet i stedet for Ombudsmandsrådet?

B-mennesker bliver diskrimineret

På lørdagens årsmøde skal der også drøftes forslag fra baglandet. Omdrejningspunktet, for et par af forslagene, er, at samfundet ikke længere skal diskriminere B-mennesker. Altså dem, der går sent i seng og står sent op.

Folkene bag forslaget pointerer, at senere mødetid giver mere søvn til skoleelever og dermed højere karakterer. Derfor skal børn og unge møde kl. 9 eller 10 i skolen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Linda Kastrup.

Det andet forslag vil skrue endnu mere på 8-16-samfundet ved at etablere såkaldte superfleksible byer, der »understøtter forskellige arbejdsformer, familieformer og døgnrytmer«.

Lad os i hvert fald krydse fingre for, at alle B-mennesker i Alternativet når frem til Årsmødets startskud kl. 08.30 i Odense.

Ellers er der en ny chance om et halvt år. For den 27. november er det nøjagtig tre år siden, at Uffe Elbæk og Josephine Fock fremlagde deres visioner og startede partiet. Og i den anledning planlægger Alternativet at holde »1/2 Årsmødet«, som skal fokusere på lokal aktivisme og udbredelsen af den nye politiske kultur ude i landet.