Alternativets nye folketingskandidat stod bag bombetrussel

Livet handler om at lære af sine fejl, siger folketingskandidat, som tidligere har fremsat bombetrussel.

ARKIVFOTO 2014 af Mohammad Sabah Ahmad i Aarhus - Ahmad var i tre dage talsmand for Grimhøjmoskeen. Nu stiller han op til Folketinget for Alternativet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup

Alternativet opstiller en folketingskandidat, der er tidligere talsmand for den kontroversielle Grimhøjmoske i Aarhus og stod bag bombetrussel, da han gik på universitetet i samme by.

Mandag kom det frem, at 25-årige Mohammad Sabah Ahmad stiller op som folketingskandidat for Alternativet trods sin kontroversielle fortid som talsmand.

Og nu viser det sig, at han også er dømt for en bombetrussel.

»Som teenager fik jeg plettet min straffeattest, da jeg sammen med tre venner – for at undgå en eksamen – indtelefonerede en bombetrussel. Jeg var 19 år, tankeløs, umoden og hensynsløs, og jeg ville gøre det om hundrede gange, hvis jeg kunne.«

»Jeg meldte straks efter mig selv til politiet og blev dømt for overtrædelse af straffelovens paragraf 266,« skriver Mohammad Sabah Ahmad i et debatindlæg i Politiken.

Han nåede at være talsmand for Grimhøjmoskeen i tre dage tilbage i april 2014.

»Jeg vendte mig, som mange andre unge søgende muslimer mod Grimhøj-moskéen. En moské, der er blevet danmarksberømt i flere omgange,« skriver han videre.

Han stoppede samarbejdet, da han ikke mente, at imamerne i moskeen var ærlige over for ham.

Søndag blev han opstillet som folketingskandidat for Alternativet i Storkreds Østjylland, hvor han fortalte om sin fortid. Her blev han valgt med 53 ud af 86 stemmer.

Han forventer, at hans opstilling vil skabe en heftig debat og kalder det »sundt og godt«.

»Jeg fortalte også, at jeg på ingen måde deler Grimhøj-moskéens politiske og religiøse holdninger og fortolkninger.«

»Hverken stening, kvindeundertrykkelse eller lignende radikale tolkninger af islam hører hjemme i et moderne demokratisk samfund som det danske,« skriver han.

Han vil derimod arbejde for demokratiske frihedsrettigheder som lighed, ytringsfrihed, religionsfrihed og homoseksuelles rettigheder.

Mohammad Sabah Ahmad har tidligere været medlem af Enhedslisten, men var aldrig formelt folketingskandidat for partiet.

Det har vakt opsigt på Christiansborg, at Ahmad stiller op, og fra begge fløje i Folketinget bliver Alternativet kritiseret:

»Det er dybt kritisabelt, og jeg må sige, at jeg også er forundret. Alternativet står ellers for mig som et parti, hvor der er tolerance og åbenhed, mens Grimhøjmoskéen står for det modsatte. Den står for intolerance, lukkethed og undertrykkelse,« siger Socialdemokraternes Dan Jørgensen.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, opfordrer Alternativet til at genoverveje opstillingen af den tidligere talsmand for Grimhøjmoskéen.

»Det er stærkt problematisk, at en tidligere talsmand for Grimhøjmoskéen nu stiller op for Alternativet. Det viser, at partiet er blevet for rummeligt, når man kan rumme en tidligere talsmand for Grimhøjmoskéen,« siger Martin Henriksen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) melder sig også i koret af kritikere. Til TV 2 siger hun:

»Det er jo tankevækkende, at i en tid hvor alle vi andre bekæmper alt det skidt, der er i og omkring Grimhøj-moskeen, så slår Alternativet armene ud i deres naivitet og inviterer ekstreme holdninger indenfor.«

/ritzau/