Alternativet vinder terræn hos tvivlerne

Stadig flere af valgets tvivlere søger mod et alternativ, viser en Gallup-stikprøve.

Partileder Uffe elbæk har grund til at smile i disse dage. Partiet står itl et overraksende godt valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er i tvivl om deres kryds, men hvis de skal vælge, vælger stadig flere tvivlere Alternativet. Det viser en ny stikprøve fra Gallup foretaget for Berlingske.

For selv om Socialdemokraterne stadig er det parti, der har overbevist flest tvivlere om dets politik, er det Alternativet, der går mest frem sammenlignet med sidste uges lignende stikprøve fra Gallup.

I den første stikprøve, der er gennemført i perioden fra 28. maj til 1. juni, svarede tre procent af tvivlerne, at de sandsynligvis ville stemme på Alternativet. I den nye stikprøve hælder 5,4 procent af de 682 adspurgte tvivlere til Uffe Elbæks parti. En fremgang på 2,4 procentpoint.

Det er ikke spor overraskende for Rune Stubager, valgforsker på Aarhus Universitet.

»Tvivlerne er ikke fastlåst til ét parti i forvejen, og derfor er de mere åbne over for nye alternativer end andre vælgere. Flere tvivlere vil overveje Alternativet sammenlignet med den generelle befolkning,« siger han.

Visioner over regneark

Han mener, at valgets tvivlere netop lader tvivlen komme Alternativet til gode.

»Tvivlerne gider ikke flere regneark og reformer. I stedet vil de have store visioner og grønne tanker på banen. Så er det mindre vigtigt, at partiprogrammet ikke er helt på plads. Hvis bare Alternativet har de rigtige intentioner, skal man nok finde en løsning hen ad vejen.«

De seneste mange meningsmålinger har placeret Alternativet et solidt stykke over spærregrænsen. Det betyder, at færre vælgere frygter, at en stemme på Alternativet er spild, og at de derfor tør støtte partiet.

»Opmærksomheden har været ret venlig over for Alternativet, og ingen af de andre partier er for alvor gået efter dem. Alternativet er vanskeligt at kritisere, når partiet åbent indrømmer, at det ikke har alle standpunkter og politiske planer på plads. Alternativet spiller efter nogle andre regler,« siger Rune Stubager.

I Alternativet glæder partiformand Uffe Elbæk sig over tvivlernes skulderklap.

»Det, synes vi, er rigtig, rigtig dejligt. Samtidig tager vi alle målinger med et gran salt, for vi ved, at der stadig er lidt over en uge til, at vælgerne skal sætte deres kryds. Så vi er ydmyge, men glade,« siger Uffe Elbæk.

Han mener, at fremgangen skyldes, at partiet med valgkampens begyndelse har fået bedre mulighed for at markere sig politisk og nå ud i stuerne.

»Pludselig kommer vi ud med vores budskab, og vælgerne møder vores kandidater rundtomkring i landet, ligesom spidskandidater og undertegnende bliver inviteret ind til debatter. Det giver folk en bedre fornemmelse af, hvem Alternativet er, og hvilken retning vi ønsker for Danmark,« siger Uffe Elbæk.

I sidste uge skrev Berlingske, at 42,5 procent af tvivlerne hælder til Helle Thorning-Schmidt (S) og rød blok. Det er i endnu højere grad tilfældet i Gallups nye måling. Her er tallet steget til 47,4 procent. Omvendt svarer 34,8 procent af de adspurgte tvivlere, at blå blok sandsynligvis får deres kryds. En lille stigning sammenlignet med sidste uges 33,8 procent.

For Martin Vinæs Larsen, der er valgforsker på Københavns Universitet, er det ikke overraskende, at mange af tvivlerne vil sætte et rødt kryds. Men han advarer mod at konkludere, at det betyder rød valgsejr.

»Man snakker ofte om, at det er tvivlerne, der afgør valgkampen. Men vi ved fra tidligere valg, at mange af de vælgere, der siger, de ikke er i tvivl, også kan skifte mening,« siger Martin Vinæs Larsen.