Alternativet vil samle Folketingets partier: Kræver undskyldning fra Pia Kjærsgaard

I et brev til de øvrige partier på Christiansborg opfordrer Alternativet nu til en fælles kritik af Pia Kjærsgaard. Folketingets formand skal undskylde sin »rotterede«-kommentar om Europa-Parlamentet, lyder kravet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alternativet forsøger nu at samle Folketingets partier i en hård kritik af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, der i torsdags i DR 2-programmet 'Debatten' kaldte Europa-Parlamentet for en »rotterede«.

Det er »fuldstændigt uacceptabelt«, og derfor bør Pia Kjærsgaard undskylde og trække sin udtalelse tilbage, skriver Alternativets gruppeforkvinde, Josephine Fock, i en mail, der er sendt til de øvrige gruppeformænd blandt Folketingets partier.

»Vi mener, at det er fuldstændigt uacceptabelt, at formanden for det danske parlament omtaler et demokratisk fællesskab, som vi er medlem af, i sådanne vendinger,« skriver Josephine Fock i sin mail.

Mailen, der er sendt med emnefeltet »kritik af folketingets formand«, og som Berlingske er i besiddelse af, kommer, efter at tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen i lørdags netop opfordrede partierne i Folketinget til at »kalde deres formand til orden«.

I dag har de fire næstformænd i Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, tilkendegivet over for Berlingskes Politiko, at de vil kræve en forklaring fra Pia Kjærsgaard, når Præsidiet næste gang træder sammen 9. november.

Alternativet: »Hun skal være upartisk«

I 'Debatten' i torsdags, der handlede om Dansk Folkepartis mulige misbrug af EU-støttekroner, understregede Pia Kjærsgaard, at hun udtalte sig som Folketingets formand.

Ifølge Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, er det netop det, der gør, at hendes udtalelser er »helt utilstedelige«, siger han i et interview med Berlingskes Politiko, der blev lavet, inden Alternativet havde sendt sin mail ud:

»Jeg kan være uenig i, at hun som DFer siger, at EU-Parlamentet er en rotterede. Men når hun gør det som formand for Folketinget, så mener jeg, hun har overskredet en klar grænse. Hun kan ikke komme med den form for udtalelse. Det kan hun simpelthen ikke,« siger Uffe Elbæk.

Uffe Elbæk mener, at Pia Kjærsgaards ordvalg er »helt uden fortilfælde«, og at hun »fuldstændig skævvrider rollen som formand for Folketinget«.

»Hun skal være vores alle sammens ambassadør og varetage, at det indre liv i det danske parlament fungerer for alle. Hun skal være upartisk, og i det her tilfælde er hun i den grad kommet med en meget markant politisk udmelding, som simpelthen skaber en konflikt med en anden demokratisk institution,« siger Uffe Elbæk.

R: Pia Kjærsgaard savner format

Hos de Radikale mener politisk leder Morten Østergaard også, at Pia Kjærsgaard er gået over stregen.

Patiet støttede ikke, at Pia Kjærsgaard blev formand for Folketinget efter valget sidste år, og »den her sag har bestemt ikke fået os til at fortryde. Tværtimod,« skriver Morten Østergaard i en skriftlig kommentar til Berlingskes Politiko.

»Det er groft, at hun indleder et åbenlyst partimæssigt ærinde med at påberåbe sig sin formandspost. Det savner format - der må være rigeligt med DFere til at tage den kamp på partiets vegne, medmindre hun selv bærer ansvaret for miséren i et eller andet omfang,« skriver Morten Østergaard videre.

Han henviser til partiets gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, for en kommentar til Alternativets mail.

Kjærsgaard: Rotterede betyder en faldefærdig eller saneringsmoden bygning

Pia Kjærsgaard afviste tidligere på dagen at undskylde sit ordvalg.

Ifølge ordbogen betyder ordet 'rotterede' nemlig en faldefærdig eller saneringsmoden bygning - og det var det, hun mente med udtrykker, forklarede hun.

»Det har intet med nogle rotter, der kravler rundt at gøre. Eller at jeg gør Europa-Parlamentets medlemmer til rotter. Overhovedet ikke. Jeg synes, folk er nødt til at finde ud, hvad ordet betydet, før de udtaler sig.«

»Jeg har ikke ønsket, at præsidiet eller andre skal misforstå mine ord, men hvis man kender betydningen, så har man ikke grund til alt det her. Det er sådan set ikke mit problem, hvis de har misforstået det, og jeg gik ikke fra den ophedede debat med følelsen af ’ups’. Det gjorde jeg ikke. For det har ikke været hensigten fra mig,« sagde Pia Kjærsgaard.

Men den forklaring giver Uffe Elbæk intet som helst for.

»Det ændrer intet. Det er bare endnu et eksempel på, at Pia Kjærsgaard er den mest retorisk stærke politiker, man overhovedet kan forestille sig. Hun er fantastisk til at finde en udvej, og nu gør hun det så til et spørgsmål om ordvalg. Hun flytter bare fokus,« siger Alternativets politiske leder og fortsætter:

»Når folk hører formanden for Folketinget siger, at en anden demokratisk institution er en rotterede, så er det fuldstændig uværdigt. Det er uværdigt for os alle sammen - også for Pia Kjærsgaard.«

Pia Kjærsgaard: »Vi er jo stadig folkevalgte politikere«

Berlingskes Politiko har været i kontakt med Pia Kjærsgaard i forbindelse med nyheden om, at Alternativet nu forsøger at samle Folketingets partier i et krav om en undskyldning.

Hun afviser, at hun har i sinde at give den undskyldning. Og hun stiller sig uforstående over for, hvorfor sagen blusser op nu.

»Jeg forstår ikke, hvorfor reaktionen kommer nu. Det skete torsdag aften, og der er ikke sket spor i weekenden. Nu er det så som om, alle er vågnet, og så må jeg bare sige, at også andre formænd før mig har udtalt sig politisk, er blevet kritiseret for det, og også har afvist det,« siger Pia Kjærsgaard og fortsætter:

»Jeg mindes Thor Pedersen, og jeg mindes i særdeleshed Mogens Lykketoft - i særdeleshed Mogens Lykketoft. Sådan er det. Vi er jo stadig folkevalgte politikere.«

Pia Kjærsgaard mener, at »man i øjeblikket leder med lys og lygte efter et eller andet, man kan kritisere Dansk Folkeparti for«:

»Der skal ikke meget til, og jeg vil bare advare imod, at man begynder at tale om tonen i stedet for substansen,« siger Pia Kjærsgaard.

Ifølge Folketingets forretningsordens paragraf 2, stk. 2, kan Folketingets formand tvinges til at gå af, hvis 60 medlemmer af Folketinget skriftligt indstiller til at det sker - og at indstillingen sker med mindst tre dages varsel.

Ingen partier har udtryk ønske om at aktivere den del af forretningsordenen.