Alternativet vil kalde nedslidte F16-mekanikere hjem

Det duer ikke, at danske flymekanikere udsendt i aktion mod Islamisk Stat er syge og går ned med stress, understreger Alternativet. Folketinget bør lytte og stoppe aktionen i Irak, lyder det.

Rasmus Nordqvist (Alternativet) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis de udsendte F16-mekanikere er så trætte, udslidte og stressede, som deres tillidsfolk giver udtryk for, så skal de hjem til Danmark så hurtigt som muligt.

Det understreger Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist (Å), som ikke ser behov for, at Danmark forsat deltager i flyaktionen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) i Irak, som er planlagt til at vare til og med oktober.

Udmeldingen kommer, efter 14 af F16-mekanikernes tillidsrepræsentanter fra kampflyenes hjemmebase Fighter Wing Skrydstrup ved Vojens samt formanden for forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel, i tirsdagens Berlingske advarer om, at akut mangel på flymekanikere har resulteret i stress og sygefravær blandt de F16-mekanikere, som siden oktober sidste år har stået for vedligeholdelsen af de syv danske fly, der befinder sig på basen i Kuwait.

»Det er aldrig rart, når fagforeningen råber vagt i gevær over, at medarbejdere, som er ansat i staten, er stressede. Så det skal selvfølgelig tages alvorligt. Konsekvensen må være, at hvis de ikke kan klare det arbejdspres, der er i den aktion, de er i gang med, så skal de selvfølgelig ikke deltage,« siger Rasmus Nordqvist til Berlingske Nyhedsbureau.

De danske F16-fly deltager i den internationale koalition, der med USA i spidsen har til opgave at støtte irakiske og kurdiske styrker i kampen mod IS.

Da Folketinget i begyndelsen af oktober stemte for at sende flyene samt omkring 280 mand af sted til Irak, var det uden støtte fra Enhedslisten og Uffe Elbæk (Å), der dengang var løsgænger.

Rasmus Nordqvist fastslår, at Alternativet - med Uffe Elbæk som politisk leder - ikke ønsker dansk deltagelse i koalitionen og derfor ikke vil stemme for en forlængelse af aktionen, som Venstre ellers har lagt op til i sit regeringsgrundlag. Folketinget skal stemme om den militære indsats og en mulig forlængelse, når det nuværende mandat udløber til oktober i år.

»Vi er slet ikke tilhængere af, at Danmark deltager i aktionen dernede, så derfor kommer vi heller ikke til at stemme for en forlængelse,« siger Alternativets politiske ordfører, som opfordrer Folketinget til at lytte til, hvad F16-mekanikernes tillidsrepræsentanter og fagforening fortæller om forholdene blandt de ansatte.

»Vi skal tage faggruppen, som står i problemet, alvorligt, og det håber jeg, at et flertal i Folketinget vil gøre. Hvis de siger, at de ikke kan klare deres arbejde, der hvor de er, så må man tage konsekvensen af det og få dem hjem,« fastslår Rasmus Norqvist.

De syv danske F16-fly i Irak har siden oktober været mere end 4.000 timer på vingerne, fløjet flere end 410 missioner og kastet over 350 bomber i kampen mod Islamisk Stat.