Alternativet: »Vi hverken fisker, prikker eller jager politiske mandater«

Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, afviser, at de hugger politikere fra andre partier og mener ikke, at partiet burde takke nej til politiske mandater.

Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist (tv), hilser folketingsmedlem Pernille Schnoor, der skifter fra Socialdemokraterne til Alternativet, og hendes politiske mandat velkommen. Han afviser desuden, at partiet er ude for at fiske mandater hos de andre partier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Alternativet er man godt tilfredse med, at endnu en politiker har meldt sig under partiets alternative faner.

Partiets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, har ikke nogen moralske skrupler over, at Alternativet nu kommer op på 10 mandater i Folketinget, efter at Pernille Schnoor har proklameret, at hun skifter fra Socialdemokraterne til Alternativet.

»Det er langt vigtigere, at folk ikke hopper politik. At man skifter parti er jo en stor ting, og som Pernille også skriver, så har det ikke været let. Men hun står fast på nogle politiske ting, som hun er gået til valg på. Og det, tror jeg, er mere afgørende for vælgernes tillid end det at hoppe parti,« siger Rasmus Nordqvist.

Det nyeste skud på stammen i Alternativets folketingsgruppe skrev selv på sin Facebook i går, at hun »ikke længere kan stå inde for de værdier, det menneskesyn og den politik som S på Christiansborg står for«.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.

»Hørte ikke meget fra Socialdemokraterne, da en hel del mennesker kom over til dem«

I vil jo gerne stå for en ny politisk kultur i Alternativet - hvordan går det i spænd med at "hugge" en politiker fra et andet parti?

»Vi hugger ikke en politiker fra et andet parti. Pernille har selv kontaktet os og ytret ønske om det her. Og det er på baggrund af ret velovervejede politiske tanker. Så det er ud fra det, at vi har taget stilling«.

Jeppe Bruus fra Socialdemokraterne har skrevet på de sociale medier, at Schnoor bør nedlægge sit mandat - han mener, at den her manøvre svigter medlemmer og vælgere og hele den almene tillid til vores repræsentative demokrati. Burde I som parti have takket nej til hendes mandat?

»Det er en tilbagevendende diskussion. Og jeg hørte ikke meget fra Socialdemokraterne, da en hel del mennesker kom over til dem under sidste periode. Alle partier har jo gjort det her - om det så er i byrådet eller i Folketinget - dog lige på nær Enhedslisten. De er sådan set de eneste, der ikke godtager mandater fra andre partier«.

Flere af Alternativets folketingsmedlemmer har efter Pernille Schnoors udmelding også budt hende velkommen i partiet. Heriblandt Rasmus Nordqvist selv.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.

»Vi er ikke ude at prikke til nogen om at skifte«

Ændrer det her noget hos jer i Alternativet, at flere og flere hopper over til jer?

»Nej, det gør det ikke,« siger han og fortsætter:

»Det er jo ikke bare de her seks personer, som har siddet med et mandat i byrådet eller i Folketinget, som er skiftet over. I de sidste tal, jeg fik, var der lige over 9.400 mennesker i alt, der havde valgt at melde sig ind. Og det gør jo bare, at vi kan se, at der er opbakning til det, vi laver. Folk har lyst til at engagere sig, og det er vi glade for«.

Arbejder I med at få andre partiers politikere over til jer I de politiske laboratorier, I laver?

»Vi sidder ikke og gør noget for at få politikere over til os. Vi er ikke ude at prikke til nogen om at skifte. Folk kontakter os. Og der står inde på vores hjemmeside under vedtægter, hvordan vi forholder os til det her. Vi hverken fisker, prikker eller jager politiske mandater. Overhovedet ikke«.

Grundloven omtaler ikke partier

Rasmus Nordqvist kalder diskussionen om partihoppere og deres mandat for principiel.

Han henviser til, at der i Grundloven slet ikke står noget om de politiske partier.

»Vi har det her lidt dobbelte med, at vi har en Grundlov, der slet ikke omtaler partierne. Og så har vi et demokrati, der er bygget op omkring partier,« siger han og fortsætter:

»Det interessante er her, at man er bundet som folkevalgt til sin egen overbevisning. Og den man står til ansvar over for vælgerne med. Og det er de helt grundlæggende regler.«