Alternativet står til tilbagegang: »Mennesker måles også på, hvad de gør i modgang«

Folketingets yngste parti står til en tilbagegang i den første exitpoll fra DR.

Uffe Elbæk, leder i Alternativet, stemte tidligere onsdag i Grøndal Multicenter i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Skrevet på baggrund af exitpoll fra DR kl. 20.00

»Vi skal feste, fordi vi er en bevægelse,« indledte Anders Stjernholm, komiker og medlem af Alternativet, da han bød velkommen ved Alternativets valgfest i Cirkusbygningen.

Få øjeblikke senere kom de første exit polls med de foreløbige resultater. Og så lød det fra Anders Stjernholm:

»Mennesker måles også på, hvad de gør i modgang.«

Salen kvitterede med et stort bifald.

I den første exit poll fra DR står Alternativet til 3,3 pct. af stemmerne, hvad der svarer til seks mandater.

Dermed tegner den første exitpoll et billede af tilbagegang for Alternativet i forhold til valget i 2015, hvor det dengang nye parti stillede op første gang. Her overraskede Alternativet politiske iagttagere og bragede ind i Folketinget med 4,8 procent af stemmerne og ni mandater.

Det er vigtigt at understrege, at det foreløbige resultat er baseret på en exit poll og derfor ikke nødvendigvis er retvisende for det endelige resultat.

Allerede før første måling var Alternativet blevet spået til at få tilbagegang – i enkelte målinger har partiet endda været tæt på spærregrænsen.

Kort inden offentliggørelsen af den første exitpoll klokken 20.00 sagde Christian Poll, folketingsmedlem i Alternativet til Berlingske, at han forventede en mindre tilbagegang.

»Jeg har godt set, at vores meningsmålinger har cyklet op og ned. Vi får nok en lille tilbagegang, men jeg tror ikke, at den bliver stor, som de værste målinger har vist. Måske går vi et par mandater tilbage eller noget i den stil,« sagde han tidligere på aftenen.

I løbet af valgkampen har Uffe Elbæk udtalt, at Alternativet i den kommende regeringsperiode vil være den »grønne vagthund«, som holder de andre partier op på løfterne på klimaområdet.

Det helt store spørgsmål onsdag aften er, om Alternativet bliver en vagthund med eller uden tænder.

I den foreløbige exit poll fra DR står Socialdemokratiet, de Radikale, SF og Enhedslisten til at kunne danne flertal uden Alternativets mandater. Derfor er det store spørgsmål, om partiet – når det endelige resultat foreligger – reelt kan få indflydelse.

Møgsager på stribe

De seneste fire år har været en til tider turbulent periode for Folketingets yngste parti.

Sager om krænkelser, en overdreven festkultur, opfordringer til intimfotos, indkøb af designmøbler, et folketingsmedlems mange flyrejser og konflikter i partiets hovedbestyrelse er nået medierne.

Senest er det i Jyllands-Posten kommet frem, at en intern religionskonflikt har ramt partiet.

Og netop sagerne har en andel i Alternativets ventede tilbagegang, har det lydt fra politiske iagttagere.

Da Alternativet på valgaftenen for snart fire år siden stormede ind i Folketinget, var det på en bølge af medvind. Dengang virkede Uffe Elbæks kommentar på valgnatten derfor ganske rammende:

»Hvor er det crazy det her mand!,« lød det i 2015 fra en euforisk Uffe Elbæk til partiets valgfest.

Til partiets ditto – næsten fire år senere – onsdag aften var »crazy« vekslet til, hvad der ligner en markant tilbagegang til det grønne parti.