Alternativet om regeringens stop for kvoteflygtninge: Støjberg bedriver landsskadelig virksomhed

Kynisk, unødvendigt, pinligt og endda landsskadeligt. Det er bare nogle af de ord, som Carolina Magdalena Maier, Alternativets politiske ordfører, bruger om regeringens stop for kvoteflygtninge.

Fotos fra Alternativets gruppemøde, på Møn Retreat- og kursuscenter i Askeby. 11. august 2016. Carolina Magdalena Maier, som bl.a. er retsordfører, har ordet. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) kalder det et tiltrængt »pusterum«, at Danmark lukkes af for kvoteflygtninge.

Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalena Maier, stempler det som »et kynisk« træk, der vil skade Danmark.

Siden 1979 har vi taget imod kvoteflygtning gennem en FN-ordning, som siden 1989 har givet 500 af verdens mest sårbare flygtninge et helle.

Men regeringen har netop suspenderet ordningen i 2017 og i 2016. Derudover vil udlændingeministeren ændre loven, så den siddende minister fremover hvert år skal tage stilling til, om Danmark skal tage kvoteflygtninge og i givet fald hvor mange.

»Støjberg gør sig for mig at se skyldig i landsskadelig virksomhed, når hun står i spidsen for et kynisk og unødvendigt farvel til kvoteflygtninge. Jeg er overbevist om, at det vil få store konsekvenser for Danmarks mulighed for at varetage vores interesser ude i verden på en stribe områder, der er afgørende for Danmark,« siger Carolina Magdalena Maier.

Regeringens beslutning om at stoppe kvoteflygtning har skabt en voldsom debat, siden den blev præsenteret i Berlingske i sidste uge. Senest skriver Information tirsdag, at hverken FNs Højkommissariat for flygtninge, UNHCR, eller Dansk Flygtningehjælp kender til, at andre lande har indført et tilsvarende stop for kvoteflygtninge.

»Pinligt at være danskere«

Ifølge Alternativets politiske ordfører risikerer regeringens beslutning også at sætte gang i en ”uheldig sneboldeeffekt”, hvor lande med langt færre ressourcer end Danmarks vil betragte det som legitimt at droppe kvoteflygtningesystemet.

»Jeg synes simpelthen, at det for tiden er så pinligt at være dansker i verdenssamfundet. Fordi vi lukker os fuldstændig sammen om os selv. For eksempel Sverige er gået den anden og har sat tallet for kvoteflygtninge op,« siger Carolina Magdalena Maier.

Hvis vi vender det om, kan man så ikke sige, at det er rimeligt nok, at Danmark får et nødvendigt pusterum oven på tilstrømningen af flygtninge og migranter i især 2015 og 2016?

»For det første har vi jo fået et pusterum, fordi der er kommet langt færre – man kan stort set ikke komme ind i Danmark i dag. For det andet handler det om, hvordan vi prioriterer vores ressourcer. Vi kan godt tage de 500 kvoteflygtninge om året, som vi har forpligtet os til, hvis vi er villige til at afsætte ressourcerne til det.«

Og så et alternativt skulderklap til regeringen

Hvis man fortsætter Støjbergs logik i forhold til din indvending om at Danmark har fået et pusterum, vil hun mene, at det handler om integration. At for få flygtninge er i arbejde, og at flygtningekrisen har forstærket årtiers integrationsproblemet. Afviser du, at det er tilfældet?

»Nej, man kan godt sige, at vi har haft årtiers udfordringer med at klare integrationen på den rigtige måde. Jeg skal ikke her komme ind på Alternativets bud her. Men det interessante er, at hvis man kigger på de seneste tal for flygtninges, så er vi oppe på, at 30 procent er i beskæftigelse. Det er faktisk lykkedes regeringen at få langt flere flygtninge i arbejde, og det argument kan hun ikke bruge,« siger ordføreren.

Så er der den tredje og følelsesmæssige dimension. Du beskriver det som landsskadelig virksomhed, at Danmark ikke skal tage kvoteflygtninge. Andre vil mene, at det er landsskadeligt at lukke flere flygtninge, som er svære at integrere, ind i Danmark. Har du forståelse for det synspunkt?

»Nej. Det er klart, at der er nogle, som kommer fra kulturer, hvor man har levet på meget anderledes måder, men det er et spørgsmål om, hvordan vi møder dem. Et skide godt eksempel er, at vi tager dem ind i centre, hvor vi giver dem undervisning på dansk. Vi vil ikke give dem undervisning på deres modersmål, hvilket er totalt kontraproduktivt, hvis de skal have bare en minimum chance for at forstå, hvad der foregår.«

Du nævnte Sverige som et land, der håndterer situationen bedre. Synes du, at de svenske tilstande er at foretrække frem for de danske?

”Jeg sagde, at Sverige har sat deres antal af kvoteflygtninge op. Ud fra et etisk perspektiv, synes jeg, at det sender et meget fint signal. Der er masser af masser af udfordringer i den svenske integrationsindsats, men hvis man taler for en mere åben flygtningepolitik i Danmark, bliver man typisk beskyldt for at ville have svenske tilstande. Vi skal ikke kopiere Sverige, men vi burde tage imod flere kvoteflygtninge,” siger Carolina Magdalena Maier.

Ifølge Information forventer Højkommissariatet, at 1,2 millioner flygtninge i 2018 vil have et presserende behov for at blive genbesat som kvoteflygtninge.