Alternativet kræver bedre indblik i valg af kampfly

Alternativets forsvarsordfører, René Gade, ønsker, at offentligheden skal have større indblik i valget af forsvarets nye kampfly. Den lukkede proces tyder på, at der foregår noget lyssky, mener han.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke i orden, at forsvarsforligskredsen skærmer offentligheden fra indsigt og debat om prioriteringerne, når prissedlen for indkøbet af forsvarets nye kampfly løber op i mange milliarder.

Sådan lyder det fra Alternativets forsvarsordfører, René Gade (Å), efter forsvarsforligskredsen, der tæller alle Folketingets partier undtagen Alternativet og Enhedslisten, har meldt ud, at det ikke er muligt at skabe øget åbenhed og gennemsigtighed om konkurrencen om at levere nye kampfly til Danmark.

»Jeg mener bestemt, at det både er muligt og i dén grad ønskværdigt at tage en grundig, offentlig diskussion af, hvad der kan blive danmarkshistoriens måske største offentlige indkøb. Den høje grad af lukkethed tyder på, at processen ikke tåler offentlighedens lys, og det er i dén grad bekymrende,« siger René Gade i en pressemeddelelse.

Han mener, at de oplysninger, som onsdag kom frem i TV 2-programmet »Kampfly for milliarder - bag lukkede døre«, beskrev meget bekymrende tendenser om både lukkethed i forhandlingerne og uretfærdige forhåndsaftaler.

»Ét er, at flere nu melder sig i koret, som mener, at konkurrencen i virkeligheden er aftalt på forhånd til fordel for det amerikansk-producerede F35-fly, men noget andet er, at forsvaret og offentligheden i dén grad fortjener at få indblik i, hvorvidt et eventuelt valg af F35 skyldes hensyn til relationen til USA, ønsket om at skabe danske arbejdspladser, eller at flyet rent militært er det bedste,« siger René Gade.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) har lovet at offentliggøre beslutningsgrundlaget for valget af de nye kampfly, når regeringen har lagt sig fast på sit favorit-fly.