Alternativet: Institut skal prioritere sundhedsbehandlinger

Et prioriteringsinstitut skal vurdere, hvilke behandlinger sundhedsvæsnet fremover skal tilbyde. Sådan lyder et forslag fra Alternativet, der vil gøre op med »sygeliggørelsen og overbehandlingen af danskerne«.

Læs mere
Fold sammen

Stigende priser på medicin, flere diagnoser og flere behandlingstilbud. Det danske sundhedssystem er alvorligt presset på pengepungen, og derfor bliver vi fremover nødt til at prioritere, hvilke behandlinger det offentlige skal tilbyde.

Sådan lyder et forslag fra Alternativet, der vil nedsætte en prioriteringsinstitut til opgaven.

»Vi bliver nødt til at forholde os til, at sundhedsvæsenets udgifter bliver ved med at stige. Det er væsentligt, at vi begynder at kigge på, hvilke behandlinger vi skal tilbyde - specielt set i forhold til prisen,« siger partiets sundhedsordfører, Niko Grünfeld, der er opstillet i Aarhus.

Prioriteringsinstituttet skal være »bredt demokratisk sammensat« af både fagfolk, interesseorganisationer og almindelige danskere, der skal have medbestemmelse. Men hvad skal instituttets beføjelser være?

»De skal komme med en række anbefalinger til, hvordan vi skal prioritere de samlede ressourcer i sundhedsvæsenet,« siger Niko Grünfeld, der ikke vil komme med eksempler på, hvilke behandlinger der givetvis skal fjernes fra listen.

»Det må være op til nogle fagfolk at vurdere, hvilke behandlinger sundhedsvæsenet skal tilbyde. Vi behandler i ét væk, og der kommer flere og flere sygdomme og lidelser, og vi får flere og bedre behandlingstilbud,« siger den sundhedspolitiske ordfører.

Prioriteringen skal fokusere på lige adgang til sundhedsydelser, minimering af den sociale ulighed i sundhed, mindre medicinforbrug og fokus på effekt og pris.

»Sundhedsvæsenet er en stor pengemaskine, som kræver rigtig meget. Vi skal hele tiden udvikle nye behandlingstilbud, men der er også brug for, at vi kigger på, hvordan vi prioriterer vores begrænsede midler. Grænselandet for, hvornår man er syg, og hvornår man er rask, flytter sig konstant. Og vi finder hele tiden på nye behandlingstilbud. Hvis vi alle skulle igennem de her screeningsprogrammer, er der stort set ingen, der kommer ud uden at fejle noget. Vi er blevet dygtigere, men måske også for gode til at screene folk,« siger Niko Grünfeld.

Alternativet ser ud til at blive valgets store joker. Rød bloks mulighed for at beholde regeringsmagten afhænger i høj grad af det nystiftede parti, som i meningsmålingerne svinger fra at være på den gode side af den magiske spærregrænse på to procent til ikke at komme på tinge.