Alternativet i opløsning: Uffe Elbæk melder sig ud

Partistifter Uffe Elbæk melder sig ud af Alternativet og bliver løsgænger. Han kan ikke længere genkende det parti, han var med til at starte, skriver han i et nyhedsbrev. Han får følgeskab af tre andre alternativister og partiet har nu kun ét folketingsmedlem. Den nyvalgte politiske leder, Josephine Fock, understreger, at Alternativet består.

Uffe Elbæk melder sig ud af Alternativet og bliver løsgænger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Partistifter og tidligere politisk leder af Alternativet, Uffe Elbæk, har netop meldt sig ud af Alternativet og bliver løsgænger i Folketinget.

Det skriver han ifølge Politiken i et brev til Alternativets medlemmer.

I brevet skriver han:

»Så når jeg nu hopper ud af Alternativet-bussen og op på min egen grønne cykel, er det fordi, jeg ikke længere kan genkende det Alternativ, som jeg var med til at starte. Det lyder selvfølgelig meget sort-hvidt. Og det er det også. For jeg ved om nogen, hvor mange fine initiativer og tiltag, der finder sted i alle hjørner af Alternativet hver eneste ene dag – og givet også vil gøre det i fremtiden«, skriver han.

Også Rasmus Nordqvist, der kandiderede til posten som politisk leder, Susanne Zimmer og Sikandar Siddique bliver løsgængere, mens Torsten Gejl som den eneste bliver tilbage i Folketingssgruppen. Josepine Fock er som bekendt ikke medlem af Folketinget.

Udmeldelserne er kulminationen på flere ugers massiv ballade i Alternativet, der startede, efter Josephine Fock blev valgt som ny leder af Alternativet den 1. februar.

Først kom det frem, at ingen i folketingsgruppen ønskede Fock som politisk leder. Dernæst skrev Information et portræt, der for alvor fik kritikken til at hagle ned over Fock.

I portrættet fortalte flere anonyme kilder, at Fock skulle have rusket i folk, da hun tidligere sad i Folketinget for Alternativet. Josephine Fock har tidligere afvist de anklager, men erkendt, at hun ikke var den »bedste version« af sig selv. I weekenden skulle hovedsbestyrelsen tage stilling til, om de fortsat have tillid til den nyvalgte leder. Det havde et spinkelt flertal.

Til Ritzau siger gruppeforperson Susanne Zimmer, at hun ikke kan se sig selv samarbejde med Alternativets nyvalgte politiske leder.

»Jeg har ikke oplevet, at hun (Josephine Fock, red.) har råbt eller rusket. Men jeg har oplevet, at jeg ikke bliver den bedste udgave af mig selv, når jeg skal samarbejde med hende,« siger Susanne Zimmer.

Torsten Geil, der bliver i partiet med Fock, vil vente til torsdag med at kommentere, men på sin Facebook-side skriver han.

»Jeg kan ikke se mig selv i øjnene, hvis jeg, uden min storkreds vidende, bare forlader Alternativet fordi jeg ikke er tilfreds med den demokratisk valgte leder. Hvis man vil have en anden leder, må man jo opstille en modkandidat til et relevant landsmøde og forsøge at få valgt en ny. Det er de politiske spilleregler, som vi forventer at andre mennesker følger i et demokrati, både i Danmark og resten af verden. Jeg vil holde et møde med min storkredsbestyrelse og de folketingskandidater i Østjylland, som har løftet mig ind i Folketinget.«

Også Alternativets Unge tager afstand fra Alternativet. Der har landsledelsen besluttet at trække sine medlemmer ud af Alternativets hovedbestyrelse på ubestemt tid.

I en skriftlig kommentar skriver Josephine Fock, at hun er »ked af, at vi i Alternativet er nået hertil, og jeg synes det er ærgerligt, at en del af folketingsgruppen har valgt at forlade Alternativet,« hun understreger også, at Alternativet består.

»Nu står vi for alvor med muligheden for en ny begyndelse. Alternativet har et enormt stærkt fundament at bygge på, og nu skal vi rejse os igen. Vi har allerede partistrukturen, vi har et fantastisk politisk fundament, og vi har politisk valgte på alle niveauer, der brænder for projektet.«