Alternativet henter stemmer fra både rød og blå blok

Danmarks yngste parti er kommet godt fra start. Partiet klarer sig pænt i målingerne og formår at hente stemmer fra begge fløje i dansk politik, viser en vælgervandringsanalyse fra Gallup.

Arkivfoto: Spørgetime i Folketinget tirsdag d. 24. marts 2015. Uffe Elbæk tilbage i folketingssalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Alternativet har tilkendegivet, at partiet peger på Helle Thorning-Schmidt (S) som Danmarks statsminister, hvis det kommer i Folketinget efter valget.

Men det forhindrer ikke Uffe Elbæk (Å) og resten af kandidaterne i at trække stemmer over den politiske midte.

Partiet stjæler ganske vist klart flest stemmer fra Socialdemokraterne og de Radikale, der begge må se omkring 14.000 vælgere vandre til Alternativet, men også Venstre og Dansk Folkeparti må se vælgere sige farvel.

I den aktuelle oversigt over vælgervandringer fremgår det, at godt 6.000 vælgere, der ved valget i 2011 stemte på Venstre, nu er klar til at sætte kryds ved liste Å, når de står i stemmeboksen 18. juni.

Samtidig må Liberal Alliance og Dansk Folkeparti begge se godt 3.000 vælgere drage over midten i dansk politik og stemme på Alternativet.

Vælgervandringsanalysen tyder på, at Alternativet formår at hente stemmer fra næsten hele det politiske spektrum, mens de Konservative og Kristendemokraterne dog går fri.

Afgørende mandater eller stemmespild

Valget er udskrevet, og der venter tre ugers benhård valgkamp for Helle Thorning-Schmidt og de andre politikere.

En af de store jokere i spillet om nøglerne til Statsministeriet ser ud til at blive Alternativet. Berlingske Barometer tildeler i øjeblikket partiet 1,8 procent af stemmerne, hvilket lige nøjagtigt ikke er nok til en plads i Folketinget. Enkelte målinger har dog sendt partiet over den magiske grænse på to procent af stemmerne.

Du kan følge med i blokkenes udvikling dag for dag på Berlingske Barometer. Her opdaterer vi løbende med nye målinger under hele valgkampen.

Bemærk, at vælgervandringsanalysen bygger på en meningsmåling. Tallene præsenteret her er derfor behæftet med en statistisk usikkerhed.