Alternativet: For meget straf og stokkeslag i dagpengeforslag

Dagpengekommissionens forslag til et nyt dagpengesystem mangler nytænkning, mener Alternativet, der efterlyser en større tillid til den arbejdsløse i udspillet.

Der er ikke nok fornyelse i det lækkede dagpengeudspil, mener Josephine Fock (Å). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagpengekommissionens forslag får en blandet modtagelse hos Folketingets nyeste parti, Alternativet. Rapporten bliver offentliggjort mandag klokken 13, men er allerede lækket til flere medier, heriblandt Berlingske Nyhedsbureau.

I udspillet foreslår kommissionen blandt andet at fastholde den toårige dagpengeperiode, men at gøre genoptjeningsretten langt mere fleksibel.

Konkret betyder det, at det bliver muligt at optjene retten til et ekstra år på dagpenge, hvis man i løbet af de første to år tager job af kortere varighed. Desuden foreslås det, at dele af forslaget skal finansieres ved en lavere dagpengesats til nyuddannede og ved at indføre otte såkaldte karensdage, der er dage, som man som dagpengemodtager selv betaler for.

»Hvis jeg skal starte med de positive ting, så er det, at der bliver en langt mere fleksibel genoptjeningsret. Det er noget af det, vi tidligere har peget på. For det er jo rigtig vigtigt, at folk kan gå ud og tage korterevarende job og så er det med i genoptjeningen,« siger Alternativets beskæftigelsesordfører, Josephine Fock (Å).

Partiet er dog langt fra tilfredse med udspillet, som i høj grad mangler nytænkning i sin tilgang til at udvikle dagpengesystemet, lyder kritikken.

»Kommissionen drejer på nogle knapper, men den er ikke med til at nytænke systemet, og det kunne vi godt have ønsket os. Frem for straf og stokkemetoder har vi i Alternativet peget på, at vi skal vise folk tillid. Den enkelte er i virkeligheden den, der bedst kan finde ud af, hvad der skal til for at komme i job igen med hjælp,« siger beskæftigelsesordføreren.

Ifølge Alternativet er det netop den stikmodsatte tilgang, kommissionen ligger for dagen med sit forslag om karensdage.

»Man vil indføre karensdage, hvor man siger, at folk bliver straffet, hvis de ikke får tilstrækkeligt med arbejde i kvartalet, eller hvordan man nu opgør det. Det er endnu et eksempel på, at vi tror, at økonomiske incitamenter hjælper på alt. Men vi ved jo, at det i langt højere grad virker at vise folk tillid og involvere. Det er ærgerligt, at kommissionen ikke beskæftiger sig med det,« siger Josephine Fock.

Derfor er Alternativet også blandt de partier, som har åbnet op for, at afsætte flere midler til et nyt dagpengesystem. Samme melding kommer fra SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne.

Hvis udspillet bliver gennemført vil 6.700 personer årligt opbruge deres ret til dagpenge. Det er markant flere end de 1.000-2.000 personer, der faldt ud af systemet op til 2010, hvor dagpengesystemet blev ændret, men færre end de 9.000, som ifølge kommissionens beregninger vil miste deres ret til dagpenge med de nuværende regler.

Kommissionen understreger dog, at tallene er behæftet med stor usikkerhed.