Alternativ-ordfører undskylder Myanmar-udtalelser

I en alder af 74 egner jeg mig ikke til konfronterende interviews, erkender Ulla Sandbæk efter kritik.

Arkvifoto: I en alder af 74 egner jeg mig ikke til konfronterende interviews, erkender Ulla Sandbæk efter kritik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alternativets udviklingsordfører, Ulla Sandbæk, giver en helt klar undskyldning for, at hun ikke har taget spørgsmålet om det muslimske mindretal rohingyaerne op over for Myanmars leder, Aung San Suu Kyi.

»Det var en fejlvurdering, som jeg i den grad fortryder. Ikke mindst, fordi Alternativet faktisk er meget opmærksom på, hvad der foregår i Myanmar,« skriver hun i en mail til Ritzau.

»Det er etnisk udrensning, og det internationale miljø må og skal derfor gribe ind.«

Sagen handler om et besøg i Myanmar, som Sandbæk deltog i sammen med blandt andre Dansk Folkepartis udviklingsordfører Claus Kvist Hansen.

Her mødte de to danske politikere Aung San Suu Kyi. Men de undlod at nævne forfølgelsen af det muslimske mindretal rohingyaerne.

Mindst 160.000 rohingya-muslimer er de sidste to uger flygtet fra Myanmar til nabolandet Bangladesh.

De flygter fra det, som FN kalder en etnisk udrensning af minoritetsgruppen, der ofte bliver kaldt den mest forfulgte befolkningsgruppe i verden.

I den forbindelse forsøgte Sandbæk i et interview med Radio24Syv at forklare, hvorfor hun ikke havde bragt spørgsmålet om den etniske udrensning op over for Aung San Suu Kyi.

»Hendes mål er at skabe fred i landet, og det forsøger hun at skabe ved at få alle de etniske minoriteter til at arbejde sammen,« sagde Ulla Sandbæk blandt andet til Radio24Syv.

»At hun så kommer til at ofre rohingyaerne, det betyder jo så netop, at hun betingelsesløst forfølger sit mål om fred.«

Men Sandbæk erkender, at hun ikke fik formuleret sin holdning tydeligt.

»Min egen erkendelse er derfor også, at jeg i en alder af 74 år ikke længere egner mig til den slags hurtige og konfliktsøgende interviews, som jeg befandt mig i hos Radio24syv,« skriver hun videre.

Sandbæk forklarer i mailen til Ritzau, at Aung San Suu Kyi står i en vanskelig situation. Hun har ifølge udviklingsordføreren ikke kontrol over hæren.

Og store dele af den buddhistiske befolkning og fremtrædende munke støtter udrensningen af det muslimske mindretal, skriver Sandbæk.

Men det ændrer ikke ved, at det er en klokkeklar overtrædelse af menneskerettighederne, fastslår Sandbæk.

»Jeg har brugt det meste af mit liv på at kæmpe for menneskerettigheder både som parlamentariker og i ngo'er.«

»Så jeg vil en gang for alle gerne understrege, at såvel Aung San Suu Kyi som det internationale samfund med FN i spidsen må arbejde for at sikre rohingya-muslimernes menneskerettigheder,« slutter Sandbæk.

/ritzau/