»Alle religioner skal omfavnes«

Danskerne må ikke forveksle herboende muslimer, der tilbeder islam, med de ekstremister, der udøver terror, lyder det fra den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford. Ambassadørens skelnen mellem islam og terrorangrebet er udtryk for »et vanvittigt mantra«, lyder det fra DF.

»Det, vi kæmper mod her, er ekstremisme. Radikalisering. Det er Ikke Islam,« understreger Rufus Gifford, USAs ambassadør i Danmark. Arkivfoto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, blander sig nu i debatten efter sidste uges terrorangreb i København. For mens sårene stadig slikkes oven på Omar Abdel El-Hussains soloangreb på ytringsfriheden, skal danskerne huske, at også de har et særligt ansvar for at forhindre, at noget lignende sker igen. Et ansvar som indbefatter, at man husker at omfavne alle religioner i samfundet og ikke sætter lighedstegn mellem terror og islam.

»Det, vi kæmper mod her, er ekstremisme. Radikalisering. Det er ikke Islam. At sidestille terror udelukkende med en enkelt religion, hvis tilhørere i overvældende flertal er på samme side som os, der bekæmper terror, er præcis det modsatte af, hvad vi burde gøre.«Der gik mindre end fem dage efter drabet på filminstruktøren Finn Nørgaard og den jødiske vagt Dan Uzan, før regeringen præsenterede en terrorpakke med 12 punkter, hvor man blandt andet satte 415 mio. kroner af til bedre redskaber til Forsvarets Efterretningstjeneste og 200 mio. kroner af til Politiets Efterretningstjeneste og øget overvågning. Initiativerne vil den amerikanske ambassadør ikke kommentere, men han understreger, at det ikke er nok blot at justere lovgivningen, hvis man vil bekæmpe terror.

»På den ene side har nationale regeringer, borgmestre og myndigheder på et politisk niveau et ansvar for, at der ikke kommer nye terrorangreb. Men det lokale samfund – borgerne – bør huske, at de også har et medansvar. Det er vigtigt, at man husker at omfavne mangfoldigheden og de mange forskellige religioner, der er i samfundet,« lyder det fra Rufus Gifford.

I sidste uge sad den amerikanske præsident, Barack Obama, for bordenden på en konference om ekstremisme og terror i Washington. Her blev Danmark flere gange nævnt på ryggen af angrebet i København og regeringens udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), der deltog i konferencen, slog fast, at Danmark ville være vært for en opfølgningskonference inden sommerferien.

Præsident Barack Obama gjorde det her klart, at vesten ikke er i krig med islam, men imod ekstremister der har taget religionen islam som gidsel. En pointe, som Rufus Gifford kalder afgørende at lægge vægt på i Danmark også.

»I krisetider som disse, vi er igennem her, kan samfundet ofte risikere at blive fyldt med frygt og mistillid til folk, der ikke minder om én selv. Det har vi også oplevet i USA. Jeg tror, vi alle er nødt til at bekæmpe det instinkt. Mangfoldighed er et lands styrke og ikke en svaghed. Det skal man huske på,« siger Rufus Gifford.

DF: Et vanvittigt mantra

På Christiansborg vækker ambassadørens udmeldinger vrede hos Dansk Folkeparti, der kalder idéen om at adskille terror fra islam for useriøs. Medlem af partiets ledelse Søren Espersen forstår med sine egne ord ikke, hvad »der forgår i hovedet« på ambassadøren.

»Det er i Amerika, at 11. september skete. Det er i Amerika, at Boston-massakren skete. Det er i Amerika, at bygninger er blevet sprængt i stumper og stykker. Hold nu op. Man skal være ordentlig og redelig, men at omfavne alle mulige religioner, hvorfor skulle man dog det? Man bør jo spørge sig selv, hvordan det nu er, det går i USA,« siger Søren Espersen.

Men kan du ikke være enig i, at man bør huske at skelne mellem muslimernes religion islam på den ene side og de ekstremister, der udfører terrorhandlinger, på den anden?

»Nej, hør nu her. Jeg ved ikke, hvor ambassadøren vil hen med det. Det er jo grotesk at sige, at islam intet har med terroren at gøre. Det er et vanvittigt mantra. Hvorfor er det så, at der råbes koranvers, når angrebene finder sted. Hvis man seriøst mener det, afskriver vi jo vores egen historie, der fortæller, at kristendommen jo blandt andet var årsag til hekseafbrændingerne. Jeg må bare tage mig til hovedet og spørge, hvad det er, der foregår i hovedet på ham,« lyder det fra Søren Espersen.

Minister vil undersøge hadforbrydelser mod muslimer

De Radikales partileder og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard var lørdag på besøg i Mjølnerparken for at vise sin støtte til de muslimer, som bor der, og som har taget stærkt afstand fra El-Husseins terrorhandling. Han erklærer sig »fuldstændig enig« i budskabet til danskerne fra den amerikanske ambassadør.

»Det er utrolig vigtigt, at vi på den ene side tager det alvorligt, at der er en trussel mod Danmark og på den anden side tager det lige så alvorligt, at et forfærdeligt terrorangreb, som vi har oplevet, ikke får lov at grave nye kløfter i vores samfund,« siger indenrigsminister Morten Østergaard.

I dagene efter terrorangrebet berettede flere organisationer, der arbejder med afradikalisering, om øgede hadforbrydelser mod muslimer. Verbale overfald og kvindelige muslimer der får revet tørklæderne af på gaden og bliver spyttet på. Politiet kan ikke bekræfte, at der er sket en stigning i diskrimineringen af muslimer siden terrorangrebet. Alligevel vil indenrigsminister Morten Østergaard have undersøgt hadforbrydelsernes omfang.

»Vi har et politisk ansvar for målrettet at sætte ind over for hadforbrydelser. Derfor har regeringen iværksat en kortlægning af problemets omgang, så vi ved, hvor vi skal sætte ind,« siger Morten Østergaard.