Alle fortjener en chance på arbejdsmarkedet

Camilla Hersom (R) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bliver man syg af at være arbejdsløs eller arbejdsløs af at være syg? Det er ikke så enkelt at svare på.

Nye tal viser, at hver fjerde på kontanthjælp er psykisk syg. Det kan vi ikke leve med.

I Radikale Venstre vil vi tage hånd om alle. Vi mener, at mennesker med en psykisk sygdom som f.eks. depression eller angst skal hjælpes, så de kommer væk fra kontanthjælp og videre i uddannelse eller job - hvis de har mulighed for det. Det kræver en særlig og målrettet indsats.

Derfor har regeringen fokus på initiativer, som fremmer den tværfaglige og helhedsorienterede indsats over for mennesker med psykiske lidelser. Det er bl.a. tænkt ind i reformen af førtidspension, fleksjob og kontanthjælp, som alle rummer forbedringer af indsatsen over for mennesker med psykiske sygdomme. Men hvordan kan vi understøtte initiativerne?

Psykiatrien er ofte et overset problem i samfundet, og derfor vil regeringen gøre endnu mere for at vende udviklingen. Regeringens psykiatriudvalg har foreslået, at øge dokumentationen af og viden om effekten af beskæftigelsesindsatsen for mennesker med psykiske lidelser. Det støtter Radikale Venstre.

I det hele taget er der et stort behov for at investere i forskning og udbrede viden om, hvad der virker på det psykiatriske område.

Når det gælder mennesker, der både kæmper med arbejdsløshed og psykisk sygdom bør den sundhedsfaglige indsats og beskæftigelsesindsatsen gå hånd i hånd. Hvis der skabes udsigt til at man kan komme i job igen, kan det give en gejst, der virker positivt i forbindelse med fx en depression. Og det er meget svært at få, bestride og fastholde et job, hvis der ikke sættes ind overfor de psykiske lidelser.

Til gengæld er jeg ikke i tvivl om at langvarig arbejdsløshed kan virke stærkt forværrende på ens trivsel, hvis man er psykisk sårbar.

Jeg tror på at det at have et arbejde at stå op til hver dag, kollegaer at omgås og opgaver at tage sig til er et godt og vigtigt skridt på vejen til trivsel og mening. Alle har krav på en chance på arbejdsmarkedet. Også mennesker med en psykisk lidelse. Derfor skal vi insistere på at psykiske syge kan blive raske igen – og vi skal blive bedre til at hjælpe dem til det.