Allan Simonsen på stemmesedlen på Bornholm

Følg kommunalvalget 2013 i Bornholms Kommune minut-for-minut. Vi opdaterer løbende med seneste nyt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ONSDAG D. 20. NOVEMBER 2013:

17:05: Allan Simonsen på stemmesedlen på Bornholm: Folk stemmer ikke kun på Allan Simonens i tv-programmet Vild med dans, skriver DR. Af de 25.383 afgivne stemmer på Bornholm er 78 stemmesedler ugyldige, da folk har sat for mange krydser eller f.eks. selv har tilføjet Allan Simonsen på stemmesedlen. - Der er et par eksempler på nogen, som har stemt på Allan Simonsen, der er meget oppe i tiden. Ellers er vi stødt på personlige og politiske statements. Man kan jo ikke andet end at trække på smilebåndet, siger valgansvarlig John Vest fra Bornholm til DR.

16:57: De fik flest personlige stemmer:
Ikke overraskende fik den genvalgte borgmester, Winni Grosbøll, flest personlige stemmer. 7.605 stemte på borgmesteren, svarende til at hun fik hver tredje afgivne stemme på Bornholm, skriver DR.
Anden flest stemmer fik Venstres Steen Colberg Jensen med 2.382 personlige stemmer. Bornholmerlistens Carl Ilsøe fik tredjeflest stemmer med 1.485 stemmer. Desuden fik han 226 listestemmer, men da han er den eneste mand på listen, så har han reelt fået 1.711 stemmer.

16:21: Fokus på Bornholms Hospital: Region Hovedstaden vil i de kommende år have ekstra fokus på Bornholms Hospital. Det fremgår af konstitueringsaftalen, som Socialdemokraterne, Konservative, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF netop har indgået, skriver DR.
Det vil bl.a. indebære en whistleblower-ordning, hvor medarbejderne anonymt kan fortælle om kritisable forhold. Desuden skal der arbejdes for mere relevant efteruddannelse til personalet.

15:57: 3F godt repræsenteret på Bornholm: Hver fjerde politiker i Bornholms nye kommunalbestyrelse er medlem af fagforeningen 3F, skriver 3F Bornholm i deres nyhedsbrev. Afdelingsformand på Bornholm Jens Skovgaard er glad for, at kommunalbestyrelsen ikke har en overvægt af funktionærer og akademikere, men også repræsenteres af ufaglærte og håndværkere. De syv valgte 3F-medlemmer er: Morten Riis og Bo Haxthausen fra Enhedslisten. Maria Fromseier Kjærgaard, Erik Lund Hansen, Henry Schou Madsen, Steen Frandsen og Jonna Nielsen fra Socialdemokratiet.

13:55: Rønne Havn stadig socialdemokratisk:
 Selvom der endnu mangler at blive sat navn på formandsposterne, står det i dag klart, at Rønne Havn fortsat vil være på socialdemokratiske formandshænder - det samme gælder Bornholms Forsyning, oplyser borgmester Winnie Grosbøll til Bornholms Tidende. Venstre beholder formandsposterne på Østkraft og Nexø Havn. Formandsposten i Skatteankenævnet og fire af de seks politiske udvalg går til Socialdemokraterne, mens Venstre får formandsposten i de to resterende. Ifølge Winnie Grosbøll vil det tage en uges tid før der blive sat navn på posterne.
 
13:45: Ingen 2. viceborgmester: Efter gårsdagens konstituering mellem Socialdemokraterne og Venstre ser det ikke ud til, at der kommer til at være en 2. viceborgmester i kommunen, skriver TV2/Bornholm - hvilket er helt normalt. Stillingen er nemlig ikke obligatorisk.

11:05: Fantastisk valg for 20-årig socialdemokrat: Socialdemokraterne havde et flot valg på Bornholm. Ikke mindst på grund af blot 20-årige Maria Fromseier Kjærgaard (S), som fik næstflest personlige stemmer af Liste A-kandidaterne. Hun er dermed sikret en plads i kommunalbestyrelsen. "Det er helt fantastisk. Jeg har været så sindssygt nervøs op til i dag, for jeg var jo slet ikke sikker på at komme ind - også fordi jeg er så ung. Men det gik heldigvis godt, så jeg er så glad," sagde Maria Fromseier Kjærgaard til DR i nat. Den unge politiker har ikke tænkt sig at hvile på lauerbærene. Allerede nu vil hun begynde at kæmpe for sin mærkesag: bedre forhold for unge mennesker.

09:22: Venstre vil analysere stemmetabet: Venstre oplevede en tilbagegang på to mandater fra otte til seks. Spidskandidat Steen Colberg Jensen er skuffet over valgresultatet understreger, at årsagerne skal undersøges. "Der kan være mange forklaringer, og det skal vi have kigget nærmere på i de kommende dage," siger han til DR.

09:08: DF-profil forudser uro: Dansk Folkepartis Torben Rønne-Larsen var skuffet over en konstituering, der kun inkluderede Venstre og Socialdemokraterne. Han forudser ifølge DR, at de mange små partier i opposition vil give skabe uro i kommunalbestyrelsen: "Det vil betyde, at de små partier vil markere sig kraftigere. Det er vi simpelthen nødt til. Så det vil gøre det mere besværligt for "regeringen" at udføre deres arbejde", siger Torben Rønne-Larsen, og henviser dermed til Steen Colberg Jensen (V) og Winni Grosbølls (S) parløb.
 
07:19: Her er Bornholms nye kommunalbestyrelse: Ifølge Bornholms Tidende ser Bornholms nye kommunalbestyrelse ud som følger: For Socialdemokratiet: Winni Grosbøll, Maria Fromseier, Kjærgaard, Bente Helms, Erik Lund Hansen, Kirsten Wendell, Margrethe Kjellberg, Henry Schou Madsen, Steen Frandsen, Jesper Lindstrøm Larsen, Jonna Nielsen, Per Ole Petersen og Lykke Jensen. For Venstre: Steen Colberg Jensen, Andreas Ipsen, Carsten Scheibye, Lotte Helms, Søren Schow og Thomas Bay Jensen. For Konservative: Kirstine van Sabben og Rene Danielson. For Enhedslisten: Morten Riis og Bo Haxthausen. For Dansk Folkeparti: Torben Rønne og Larsen og Linda Kofoed Persson. For Radikale: Bente Johansen. For Kristendemokraterne: Bjarne Hartung Kirkegaard. For Bornholmerlisten: Carl Ilsøe

07:18: Genvalgt borgmester blev den store stemmesluger: Med 7.602 personlige stemmer blev Winni Grosbøll (S) kommunalvalgets helt store vinder på Bornholm, oplyser Bornholms Tidende. Næstflest fik Steen Colberg Jensen (V) med 2.384 stemmer.
  
02:47: Winni Grosbøll kan igen sætte sig i borgmesterstolen: Socialdemokraterne og Venstre har konstitueret sig sammen - uden andre partier. Winni Grosbøll oplyser, at hun fortsætter som borgmester, og at Venstres Steen Colberg Jensen fortsætter som viceborgmester, meddeler DR Bornholm.

TIRSDAG D. 19. NOVEMBER 2013:


22:49: Resultat: Flot valg til Socialdemokratiet:
Stemmerne er nu talt op, og Socialdemokratiet går frem med 14,1 procentpoint. Partiet får derfor 42,4 procent af stemmerne. Venstre får næstflest stemmer og lander på 20,5 procent, hvilket er en tilbagegang med 7,5 procentpoint.
 
22:31: Stemmerne må tælles om i Rønne:
Valgresultatet for Bornholm var forventet nu, men en fejl tvinger de valgtilforordnede på øens største valgsted i Rønne Idrætshal til at tælle om. "Man kunne ikke få det til at passe, og da der er ret mange stemmesedler, så tager det altså cirka en time at tælle dem om," siger DR Bornholms reporter Jens Ørberg fra Rønnehallen.

21:39: Enhedslisten mere end fordoblet i Svaneke:
Stemmerne er talt op i byen, hvor Enhedslisten er gået fra 6,5 procent til 14,3 procent, skriver Bornholms Tidende.
 
20:28: 25.193 bornholmere har stemt: Så kender vi den præcise og samlede stemmeprocent for Bornholms samtlige ni valgsteder. Ved dagens valg blev afgivet 25.193 stemmer, svarende til en stemmeprocent på 76,5. Ved valget i 2009 lød antallet på 72,1 procent, oplyser netavisen Bornholm.nu og TV2 Bornholm.

20:09: Valget er ringet af på Bornholm:
Samtlige øens ni valgsteder har nu lukket for valghandlingen. Flere steder i landet må valgstederne holde længere åbent på grund af lange køer. Men på Bornholm kan stemmeoptællingen nu gå i gang.

19:36: Hasle sprænger stemmeprocenten:
Valgstederne lukker om under en halv time, men allerede nu ser det ud til, at valgstedet i Hasle står til at overhale stemmeantallet i 2009 ganske betragteligt. Hele 80% havde stemt kl. 19. I 2009 endte stemmeprocenten på 74,6 procent i Hasle, oplyser TV2 Bornholm.

19:23: Enhedslisten håber på to sæder:
Enhedslistens spidskandidat på Bornholm, Morten Riis, krydser fingre for, at partiet vil kunne trække to mandater hjem i aften. "Hvis vi får to mandater vil det give os en god mulighed for reel indflydelse. Samtidig vil de to mandater kunne sparre med hinanden og fordele sagerne i mellem sig, hvor ved vi kan fordybe og møde endnu mere forberedte op til møderne," siger han til TV2 Bornholm. Enhedslisten står ifølge målingerne foreløbig til at få et enkelt mandat.

18.52: S får et flot valg: Socialdemokraterne står til at få 13 mandater mens Venstre må nøjes med 7, siger den nyeste meningsmåling foretaget af DR Bornholm. Ifølge meningsmålingen står Enhedslisten, Konservative, Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten til at få et enkelt mandat. Valgets store taber ser ud til at blive SF der står til at miste tre mandater, og derfor må tage til takke med en enkelt mandat.
 
17:56: Bornholmerne griner ad den gule stemmeseddel: Listen over partier og kandidater til regionsrådsvalget bringer smil frem på læberne hos bornholmske vælgere. Det er partinavne som Piratpartiet, Kærlighedspartiet og Hampepartiet der vækker opsigt hos vælgerne, fortæller formanden for de valgtilforordnede i Svaneke, Peter Kaas-Claesson til TV2 Bornholm. 

 17:13: Mere end halvdelen har stemt: En helt frisk opgørelse fra kl. 17 viser, at 54,8 procent af vælgerne i kommunen har stemt på et af øens valgsteder. Dermed er stemmeprocenten højere end på samme tidspunkt ved valget i 2009, hvor den var 50,1 procent. Det skriver TV 2 Bornholm. 

  17:00: Bornholmerlisten tør ikke glæde sig for tidligt: En meningsmåling fra TV 2 Bornholm har indikeret, at Bornholmerlisten står til at få en plads i byrådet. Men kandidaten bag, den 71-årige Carl Ilsø, tør ikke glæde sig for tidligt, fortæller han til TV2 Bornholm: »Man ved aldrig hvad der kan ske på en valgdag. Nogle bestemmer sig i sidste øjeblik, mens andre i stemmeboksen vælger at trodse de store partier i, hvilket måske kan blive min fordel.« Bornholmerlisten har listebogstavet »W« på valgkortet. 
 
 15:21: 100 danskere ved Bornholm må ikke stemme. 

 Knap 100 danskere på Christiansø og Frederiksø får som de eneste ingen stemmesedler i dag, skriver Berlingske. Som de eneste danskere skal beboerne på Christiansø og Frederiksø ud for Bornholm ikke til stemmeurnerne i dag. Øgruppen - det østligste punkt i Danmark - er nemlig statsejet og sorterer under Forsvarsministeriet. Derfor skal de omkring 95 fastboende hverken stemme til kommunal- eller regionsrådsvalget, for de hører ikke under nogen kommune eller region. I stedet har Ertholmene, som øgruppen hedder, deres egen administrator, siden 1. juni 2012 Orla Johannsen, som er den øverste myndighed på øerne. Derudover findes et folkevalgt øråd, som administratoren kan få gode råd af. 
 
 14:58: Regnefejl i Bornholms gamle stemmetal: Tidligere på dagen forlød det, at stemmedeltagelsen på Bornholm i år var faldende i forhold til kommunalvalget i 2009. Men det er ikke korrekt, skriver TV 2 Bornholm. Stemmeprocenten kl. 11 blev korrekt opgjort til 14,8 procent. Men stemmeprocenten i 2009 blev fejlagtigt angivet til 17,4. Dermed så det ud, som om stemmedeltagelsen faldt. I virkeligheden er den foreløbige stemmedeltagelse kl. 11 steget fra 13,7 i 2009 til 14,8 procent i år, oplyser TV 2 Bornholm på baggrund af kommunens tal. 

14:02: Over 2700 stemmer på vandring: Borgerlisten, der fik 2700 stemmer ved kommunalvalget i 2009, stiller ikke op i år. Forudsat, at de tidligere tilhængere af Borgerlisten stemmer igen i år, skal stemmerne nu fordeles på andre partier. Det skriver TV 2 Bornholm. De tidligere kandidater er enten gået til andre partier eller genopstiller ikke. 

13:38: Hver fjerde vælger fra Rønne har stemt: 25 procent af vælgerne i Rønne har stemt, viser den seneste optælling. Det oplyser valgtilforordnet Poul Overlund-Sørensen til P4 Bornholm. Ifølge TV2 Bornholm er der i alt 32.930 bornholmske vælgere. 

 12:38: Ekspert: Reform giver lavere stemmeprocent: Stemmedeltagelsen til kommunal- og regionsrådsvalget er faldet, og det er ikke vælgernes skyld, men derimod kommunalreformen. Mange har ellers skudt skylden på udsatte grupper. Det mener Roger Buch, der forsker i kommunalpolitik ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole: »Sandheden er, at alle grupper blev væk ved sidste kommunalvalg i 2009. Det samme skete i 1974 efter forrige kommunalreform. Det er ikke overraskende, når man skaber store, fjerne konstruktioner, hvor der bliver langt til rådhuset og kommunalpolitikerne, og man ikke føler, at ens stemme bliver hørt,« siger Roger Buch ifølge P4 Bornholm. 

12:13: Stemmedeltagelsen falder: De første statistikker viser, at stemmedeltagelsen indtil videre ligger lavere end ved sidste valg, skriver TV2 Bornholm. Klokken 11 var valgdeltagelsen på 14,8 procent, men den på samme tidspunkt i 2009 var på 17,4 procent. Stemmedeltagelsen var ved 11-tiden højest i Hasle med 16,7 procent og lavest i Aarkirkeby med 12,2 procent.

MANDAG D. 18. NOVEMBER 2013:

15:23: Udlicitering skærer kandidaterne midt over: En rundspørge, som DR har foretaget blandt kandidaterne til kommunalvalget på øen, viser, at der stort set er lige mange modstandere som tilhængere af, at private får mulighed for at byde på flere kommunale opgaver. 17 er helt eller delvist enige i, at flere kommunale opgaver bør udliciteres. 19 kandidater er uenige. 44 af de 76 kandidater har svaret på DRs rundspørge, skriver DR Bornholm.

15:18: 550 flere vælgere har brevstemt: Ved kommunalvalget for fire år siden afgav 1.270 bornholmere deres stemme per brev. Det bliver til en hel del flere denne gang, hvor 1.816 har brevstemt, skriver TV2 Bornholm.

10:11: TV2 Bornholm klar med afslutningsdebat i aften:
I aften fra klokken 19.40 sender TV 2/Bornholm direkte debat mellem opstillede til kommunalvalget i morgen. Seerne vil kunne møde følgende kandidater: Winni Grosbøll(S), Bente Johansen (R), Kirstine van Sabben (K), Leif Olsen (SF), Trine Rasmussen (LA, Bjarne Hartung Kirkegaard (KD), Torben Rønne-Larsen (DF), Steen Colberg Jensen (V), Morten Riis (EL), Carl Ilsøe og Martin Sten Jørgensen. Debatten bliver sendt fra Hotel Fredensborg i Rønne.

LØRDAG D. 16. NOVEMBER 2013:

16:18: S er stadig størst: Socialdemokraterne står til 12 mandater og Venstre til otte. Dette står klart som følge af en ny meningsmåling, som TV 2 Bornholm har fået foretaget. Dette skriver Tidende.dk. Således bekræftes det billede fra DR Bornholms seneste meningsmåling. Enhedslisten står desuden til to mandater og SF til kun et enkelt. De Konservative, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten får ligeledes et mandat hver.
 

FREDAG D. 15. NOVEMBER 2013:

13:41 S bliver størst på Bornholm. Socialdemokraterne står til et godt valg på Bornholm. Det viser en ny meningsmåling foretaget for TV2 Bornholm. Partiet står til at få 12 mandater i den kommende kommunalbestyrelse, mens Venstre ligger til at blive næststørst med 8. Ifølge meningsmålingen står Enhedslisten til to mandater, mens de konservative, SF, Kristendemokrater, Dansk Folkeparti
og Bornholmerlisten hver må nøjes med blot et mandat


13:28 S lover økonomisk håndsrækning til fattige børn:
Socialdemokraten Jens Oskar Pedersen spiller nu med et usædvanligt initiativ til de fattige bornholmske børn. Han vil oprette en fond, hvor både private og kommunale midler kan danne et fundament for, at øens fattige børn kan opleve et fællesskab i idrættens verden, skriver TV2 Bornholm. Bornholm er - i følge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd - netop blandt de kommuner i landet, som har relativt flest fattige børn.

12:54: Borgmester sender valgløfte til de ældre: Beboerne og de ansatte i Bornholms Døgnpleje går lysere tider i møde, lovede borgmester Winni Grosbøll i et valgprogram på DR Bornholm i formiddags. Valgløftet faldt efter et lydklip, hvor en ansat i Døgnplejen, Kate Larsen, fortalte, at hun og kollegerne har så travlt, at de ikke tør spørge de ældre, hvordan de har det. Der er nemlig ikke tid til at gøre noget ved det, skriver DR Bornholm.

11:19: Markant fremgang til Socialdemokraterne: En ny meningsmåling fra TV2 Bornholm giver de bornholmske socialdemokraterne et valg i absolut medvind. Målingen giver partiet 12 mandater i det nye råd.

TORSDAG D. 14. NOVEMBER 2013:

14:18: Venstre vil samle ældste klasser: Skal alle elever i de ældste klasser på de bornholmske folkeskoler samles på ét sted? Det har indtil nu været et af de varme emner i valgkampen. Trods advarsler fra skoleforsker, Frans Ørsted Andersen, fra Aarhus Universitet, holder Venstre på Bornholm fast i forslaget. "Vi hører jo andre eksperter på området, som ser en styrke i at samle, så jeg er sådan set optaget af, hvad mener forældre, lærere og elever om ideen mere end hvad man kan få den ene eller den anden forsker til at mene, siger Venstres Steen Colberg Jensen til DR.

12:03: Thyra Frank besøger Rønne: Den kendte mangeårige plejehjemsleder og folketingsmedlem for Liberal Alliance, Thyra Frank, er i dag midtpunkt ved valgmøde på Palæcafeen i Rønne kl. 17, oplyser TV2 Bornholm. Overskriften for aftenens møde er "Sats på mennesket istedet for på rammerne".

ONSDAG D. 13. NOVEMBER 2013:

14.48: RV vil have nyt museum: Det Radikale Venstres kandidat til kommunalvalget, Kristian
Kirk Mailand, udtaler ifølge TV2/Bornholm, at han ser muligheder i opførelsen
af et nyt moderne museum på Nordbornholm. "Ved Hammersholm vil museet
ligge tæt på Moseløkken Stenbrud, Sænehavn og Hammershus. Samtidig er der i
området helleristninger og en storgård. En samling, der gør væsentlige
fortællinger af den bornholmske kulturhistorie helt nærværende, siger Kristian
Kirk Mailand".

13:05: SF: Vi må lukke nogle af øens skoler: SF på Bornholm vil finde flere penge til at gøre folkeskolerne på øen endnu bedre. Men det kan kun gøres ved at lukke skoler, siger Poul Overlund-Sørensen, medlem af kommunalbestyrelsen og kandidat for SF til DR. "Vi har altid være optaget af, at nok falder børnetallet og dermed økonomien, men det kan også blive for tyndt til, at at man kan løse opgaven forsvarligt. Derfor ser vi et behov for, at vi skaffer penge til skolerne ved at lukke enkelte skoleafdelinger," siger Poul Overlund-Sørensen til DR.