Alexandra kan ånde lettet op: Ingen opbakning til at fjerne hendes million-ydelse

Enhedslisten får svært ved at finde opbakning til at skære i grevinde Alexandras apanage.

Enhedslisten vil have afstemning om Alexandras apanage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grevinde Alexandra kan fortsat grine hele vejen til banken.

Det bliver nemlig svært for Enhedslisten at samle politisk opbakning til partiets forslag om, at prins Joachims ekskone ikke fremover kan hæve sine penge i statskassen samtidig med, at hun tjener penge ved siden af.

Som det ser ud nu, modtager grevinden 2,3 millioner kroner i årpenge - en aftale, som blev indgået i forbindelse med skilsmissen mellem grevinden og prins Joachim.

»Der ligger en aftale i forhold til den nuværende aflønning, og vi står ved vores aftaler. Derfor er vi imod Enhedslistens forslag,« siger det Konservative Folkepartis politiske ordfører Mai Mercado til BT.

Dansk Folkeparti bakker heller ikke op om Enhedslistens forslag.

»Det er helt op til kongehuset at bestemme, hvem der skal have apanagen,« siger Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen til BT og henviser til Søren Espersens (DF) svar til Facebookgruppen »Smid Grevinden af finansloven«.

Hos både Liberal Alliance og Alternativet har man endnu ikke taget stilling til forslaget.

»Det er ikke noget, vi har diskuteret endnu. Det står ikke lige øverst på vores agenda at diskutere kongehuset,« siger Alternativets kulturordfører Rasmus Nordqvist.

Kongehuset må selv betale

Danskerne har til gengæld taget stilling.

En meningsmåling, som TNS Gallup sidste år har lavet for BT, viste, at næsten 80 pct. af danskerne mente, at årpengene skulle fjernes fra den tidligere så populære prinsesse.

SF ligger ifølge Facebookgruppen »Smid Grevinden af finansloven« på linje med flertallet af danskerne og Enhedslisten.

»Jeg mener ikke grevinden bør være på finansloven. Kongehuset må selv dække de forskellige royales udgifter ud af Dronningens apanage, og så må Dronningen jo selv vurdere, hvem der yder en indsats, som bør dækkes af hendes apanage. Desværre tror jeg ikke, dette synspunkt har opbakning i Folketinget på nuværende tidspunkt,« har SFs finansordfører Jonas Dahl svaret facebookgruppen.

Enhedslisten luftede forslaget i går, efter at det i begyndelsen af ugen kom frem, at grevinden endelig havde fået solgt sin mondæne villa på Østerbro, der var sat til salg med et prisskilt på 25 mio. kr.

En formue, Alexandra kan stikke i lommen, eftersom hun fik villaen forærende efter skilsmissen fra prins Joachim i 2005.