Aftenpost fra Folkemødet: Uffes dans, spytklatten på Pia og festens mor og far

Folkemøde-overblik: Statsministeren åbnede i dag officielt Folkemødet 2016. Vi giver dig her alt, du skal vide om den politiske festivals første dag. Du får blandt andet at vide, hvor i landet Folkemøde-gæsterne kommer fra.

Foto: Asger Ladefoged. Uffe Elbæk (ALT) dansede Folkemødet ind.
Læs mere
Fold sammen

Godaften og velkommen til en vaskeægte verdenspremiere.

Under årets Folkemøde på Bornholm giver politiko.dk dig overblikket over begivenhederne i det, der i dag og de kommende fire dage er centrum for dansk politik. Du får alt det vigtige, det sjove, det skæve og de bedste billeder, tweets og videoer.

Med aftenposten fra Folkemødet er det næsten som om, du er her selv.

Onsdag stod regnen ned i skybrudstykke stænger i Jylland, og torsdag blev også København hårdt ramt af massive vandmasser fra oven.

Alligevel var det i noget der, med lidt god vilje, kunne betegnes som dansk sommervejr, at statsminister Lars Løkke Rasmussen officielt åbnede Folkemødet 2016 torsdag eftermiddag.

Foto: Heine Pedersen. Folkemødet åbnes af statsminister Lars Løkke Rasmussen. (Foto: Heine Pedersen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere

I hvert fald holdt regnvejret en pause, da Løkke blev budt op på hovedscenen i Allinge af Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), og det har det sådan set gjort lige siden. Holdt pause, altså.

Statsministeren indledte sin tale med at fortælle, hvordan det var kulturminister Bertel Haarder, der i 2010 var i Sverige til Almedalsveckan og lod sig inspirere til de næste dages store politiske festival på Bornholm, der i år kan fejre 6-års fødselsdag.

Lobbyistfest, demokratiets festival, en fætter-kusine fest for Danmarks magtelite, dansk politiks svar på Roskilde Festival. Kært barn har mange navne, og Folkemødet har ifølge statsministeren også en far og en mor.

»Hvis Bertel Haarder er Folkemødets far, så er Winni Grosbøll Folkemødets mor, « sagde Lars Løkke Rasmussen.

Og så var Folkemødet ligesom i gang.

Folkemødet i tal

Og inden vi dykker ned i det, der er sket i løbet af de ganske få timer, Folkemødet har kørt hidtil, får I lige her lidt Folkemøde-trivia. Lidt sjove tal, som Folkemødet selv kalder dem i det materiale, de har udleveret til de journalister, der er taget til Bornholm.

8.600 kvadratmeter teltareal er udlejet. Det giver plads til siddepladser til 4.000 mennesker. Og det er der brug for. For mens der i 2011 var 10.000 samlet i Allinge til det første Folkemøde, forventes det, at der i år kommer 30.000 gæster. Hver dag.

Aftenposten fortsætter under billedet

Foto: Asger Ladefoged. Fold sammen
Læs mere

Der er tilmeldt 2.913 events. De holdes fortrinsvis i telte i og omkring havnen i Allinge. Og for at sikre teltene er der transporteret mere end 160 tons beton til Bornholm. Simpelthen for at kunne sikre, at teltene ikke bliver ofre for vind og vejr. Der er hængt mere end 600 meter bannere op, og der er opstillet 18 toiletvogne i festivalområdet. Det giver i alt 176 toiletter. Og det var altså til 30.000 mennesker.

Og hvis kaffe og te-tørsten virkelig tager fat, kan der ifølge Folkemødet brygges ca. 1.200 kopper kaffe og te ad gangen i de udlejede kaffemaskiner og elkogekedler. Det ord tager vi lige igen: Elkogekedler.

Dans, love og 3 stjerner til Elbæk

Hen over de næste dage skal alle partiledere en tur på Hovedscenen for i en halv time at tale til Folkemødets gæster.

Og i dag – klokken 17 – var det Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, der indtog scenen.

Eller det vil sige, det gjorde han ikke. Han fik til at starte med hjælp af to mænd og en kvinde, der varmede publikum op med dans og sang til tonerne af…ja, Love Is In The Air – præcis som de gjorde for nogle uger siden til deres årsmøde.

Berlingskes chefredaktør Jens Grund var til stede på plænen foran hovedscenen, da Uffe Elbæk efter dansenummeret blev introduceret af den ene af de tre dansende opvarmere, Alternativets MFer Niko Grünfeld.

Og lad det være sagt med det samme; der er plads til, at mindst én af de resterende otte partiledere de kommende dage kan score et højere antal stjerner fra bedømmerne Jens Grund og Tom Jensen, der på skift anmelder partiledernes taler.

Jens Grund giver nemlig 0 stjerner for både nyhedsværdi og humor, 2 for retorikken og 5 for gennemslagskraft – en cocktail, der giver Alternativets frontfigur 3 ud af 6 stjerner i samlet bedømmelse:

»Før Uffe Elbæk gik på scenen, spejdede jeg rundt blandt det talstærke publikum for at finde ud af, hvordan de alternative ser ud, men de ligner i grunden de fleste andre mennesker - gik i pænt tøj og sådan noget. Men så kom partiets opvarmere og kaldte til dans, sådan som partilederen åbenbart har gjort det hele sit liv. Da tog fanden ved publikum. De dansede. På et tidspunkt lignede det faktisk mere en vækkelsesbevægelse end et politisk parti - Dansepartiet. Dér kunne Løkke godt lære noget,« skriver Jens Grund i sin anmeldelse.

Uffe Elbæks tale sluttede i øvrigt af med fælles operasang. Og det var langt fra alle, der var med på Alternativets påhit på scenen i dag.

Mand anholdt for at spytte på Pia Kjærsgaard

Ikke alt har dog været fællesdans og godt humør. En mand blev torsdag eftermiddag anholdt for at spytte mod Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

Episoden fandt sted 15.33, og Pia Kjærsgaard anmeldte selv episoden til politiet.

En halv time efter anholdte Bornholms politi en mistænkt.

»Gerningsmanden stak af fra stedet. Vi ledte efter ham, og klokken lidt over 16 anholdt vi en person, som vi mistænker for at være gerningsmanden, « siger Carsten Andersen fra Bornholms Politi til Ritzau.

Aftenposten fortsætter under billedet

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen. Fold sammen
Læs mere

Politiet har hverken afhørt Pia Kjærsgaard eller den formodede gerningsmand. Det vides derfor ikke, hvordan han forholder sig til anklagen.

Det står heller ikke klart, om Folketingets formand faktisk blev ramt af spytklatten.

Du kan læse mere om det her.

Episoden kommer to dage efter, at tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) blev slået i ansigtet tirsdag aften, da han overværede en EM-kamp på storskærm på Islands Brygge.

Overfaldet var tilsyneladende politisk motiveret, da gerningsmanden spurgte, om Bødskov var den tidligere socialdemokratiske justitsminister Morten Bødskov.

Det kan du læse om her.

Massivt politiopbud

Apropos politi så fylder ordensmagten i den grad i billedet i Allinges gader.

Man kan ikke gå mange meter, uden man ser politiet stå smilende og imødekommende, men også med skudsikkervest og pistol.

Aftenposten fortsætter under billedet

Foto: Nils Meilvang. Fold sammen
Læs mere

Stemningen er dog helt afslappet, og politiet tager del i folkefesten og lader sig blandt andet fotografere sammen med deltagerne.

Der er færre betjente end sidste års Folkemøde, hvor der var flere kontroversielle personer, der krævede ekstra beskyttelse, blandt andre den kontroversielle islamkritikker Gerd Wilders og politikere fra det højreekstreme græske parti Gyldent Daggry deltog.

»Vi har skruet en anelse ned for antallet af politibetjente, fordi der ikke er nogen, som vi opfatter som meget kontroversielle i forhold til sikkerhed, der skal tale ved dette års Folkemøde,« sagde pressetalsmand Mikael Schollert fra Bornholms Politi inden Folkemødet begyndte.

Antallet af politifolk vil dog på grund af den øgede terrorrisiko være større end tidligere år.

Du kan læse mere om politiets tilstedeværelse på Folkemødet her.

Hvor kommer deltagerne fra?

Folkemødet er blevet kaldt en fætterkusinefest for Københavnerparnasset. Men er det nu også sandt?

TDC har gransket mobildataen hos sidste års deltagere på Folkemødet, og her kan de se, hvor i landet de kommer fra.

Det har de lavet om til et heatmap, som vi har fået lov til at vise her i aftenposten, hvor du kan se, hvordan danskerne rundt i landet sidste år vandrede til Bornholm og tilbage igen.

Artiklen fortsætter under videoen

 

Bornholmerne tog størst del i Folkemødet sammen med københavnerne, mens nord- og vestjyderne var sværere at lokke til politisk debat på solskinsøen.

Kortet bygger på data fra TDC Group. Alle TDC Groups mobildata er anonymiserede, så der er ikke tale om personlige data, og TDC Group eller andre kan ikke identificere den enkelte kunde.

Aftenposten fortsætter under grafikken

Fold sammen
Læs mere

Gang i debatterne

Allerede her på førstedagen har der været godt gang i debatten i teltene på Folkemødet.

Hos Socialdemokraterne var der for eksempel politisk ordførerduel, da Nicolai Wammen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V) krydsede klinger om bla. 2025-plan, pensions- og skattereformer, og hvor pengene til fremtidens velfærdssamfund skal komme fra.

Herunder kan du se tweets fra forskellige debatter fra Folkemødet:

Lider du af politikerlede?

Hvis du kan svare ja til ovenstående spørgsmål, så er du én af de 51 procent, der i en ny meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder, har svaret, at de inden for det seneste år har oplevet at have politikerlede.

Årsagerne til politikerleden blandt respondenterne i målingen er mange, men bunder især i løftebrud, dårlig tone i den politiske debat, svarer ikke på spørgsmål og politikere tænker kun på egne interesser, skriver dr.dk.

Quiz og rundstykker til de morgenfriske

Her på falderebet kan vi lige nå at lave lidt ananas i egen juice og reklamere for vores eget arrangement i morgen og de næste tre morgener.

Her har vi allieret os med henholdsvis Pia Kjærsgaard (DF), Karsten Hønge (SF) og Magnus Heunicke (S). De har lavet tre quizzer, som de skal quizze jer i. Hvis I altså møder op. Og bagefter er der mulighed for at stille spørgsmål. Det bliver forhåbentlig sjovt. Og så er der altså som sagt både morgenbrød og –kaffe.

Se programmet her:

Fold sammen
Læs mere