Aftenpost fra Folkemødet: Sommerfugleterapi, sænke slagskibe-battle og Thulesens helkikser

Folkemøde-overblik: Vi har samlet alt det bedste, sjoveste og vigtigste fra Dag 3 på Folkemødet. Fik Mette F. eller Thulesen flest stjerner for deres partiledertale? Er Nye Borgerlige glade for dagens Voxmeter-måling? Og hvordan fik Karsten Hønge kælenavnet 'Vikaren fra helvede'? Du får svarene her.

Læs mere
Fold sammen

Godaften og velkommen til denne den sidste aftenpost fra Folkemødet 2016.

En solskins- og begivenhedsrig dag 3 er ved at gå på hæld, men frygt ej.

For hvis du har haft andre gøremål i løbet af dagen og ikke har kunnet følge med i begivenhederne i Allinge på Bornholm - eller hvis du er til Folkemødet og har mistet overblikket i løbet af de 2.913 events, der enten er blevet eller skal afholdes inden i morgen klokken 15, hvor Folkemødet officielt slutter - så er her et lille overblik over dagens arrangementer.

Og du kan godt glæde dig. For der har været indtil flere højdepunkter i løbet af i dag.

Thulesen Dahl helkiksede sig til høj karakter

Vi starter med at skrue tiden tilbage til i formiddag. Klokken 11, for at være helt præcis. Her gik manden, der har bragt sig selv og sit parti i centrum i dag, på hovedscenen for at holde sin partiledertale.

Vi taler selvfølgelig om Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der på forsiden af dagens Politiken leverede en gedigen Folkemøde-nyhed ved at fortælle, at DF går efter at komme i regering efter næste valg.

Forudsat at partiet fastholder sin nuværende opbakning, og at der er blåt flertal, altså.

Som sædvanlig var Berlingskes chefredaktion til stede. Og Tom Jensen, der var dagens første tale-anmelder, var imponeret.

Så selvom Thulesen Dahl ifølge Tom Jensen hverken er nogen storladen taler, specielt sjov og i øvrigt blev tacklet bagfra af noget teknik, der drillede og umuliggjorde afspilningen af en hyldestvideo til DF og Danmark, høstede den måske kommende minister 5 ud af 6 stjerner.

Læs hele anmeldelsen her.

Foto: Asger Ladefoged. Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl holder partiledertale på den store scene til Folkemødet lørdag d. 18.06.2016.. (Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere

Frederiksen fyldt med klicheer - fik fire stjerner

Halvanden time efter endt Thulesen-show var scenen overladt til Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

Og selvom talen ifølge Berlingskes chefredaktør, Jens Grund, var fyldt med klicheer, blottet for konkrete initiativer og fik en uheldig optakt af musikeren Peter Sommer, der »lød han som en, der godt ville leje en autotuner til at fjerne de værste unoder«, kvitterede Grund alligevel med fire stjerner.

»Hendes performance var god, og hun havde et godt greb om sit publikum. Hun udstrålede en god energi, optrådte dynamisk og entusiastisk,« lyder skudsmålet fra Jens Grund, hvis anmeldelse du kan læse i sin helhed her.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen. Partiformand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen holder tale på Folkemødet 2016 lørdag den 18. juni 2016. Fold sammen
Læs mere

Mette Frederiksens tale kan du læse i fred og ro her.

Og så mener Socialdemokraterne i øvrigt - hvilket næppe er dagens store overraskelse - at Frederiksen løste sin første Folkemøde-tale som S-formand til noget nær perfektion:

Skipper-tale druknede i regnen

Enhedslistens Pernille Skipper var gårsdagens sene partileder-taler. Og da vi ikke nåede at få den med i aftenposten i går, får du her et kort rids af den nye frontfigurs første Folkemøde-tale af den art her.

Jens Grund var på plads i regnen, og trods et pænt antal stjerner for gennemslagskraften, trækker Skippers manglende humor og ringe nyhedsværdi ned, så hun i alt får tre stjerner og følgende ord med på vejen:

»Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, gjorde sit bedste for at tænde ilden hos det sparsomme publikum, men den druknede i regnen foran Store Scene på Folkemødet i Bornholm.«

Hele anmeldelsen her.

Regnvejr vs. solskin

Og for lige at glæde os lidt mere over, at vejret i og omkring Allinge i dag har været helt anderledes solrigt end gårsdagens triste regnvejr, har vi herunder medtaget et fredags- og et lørdagsstemningsbillede fra Folkemødet:

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen. Fold sammen
Læs mere

Foto: Heine Pedersen. Fold sammen
Læs mere

I dag har vi lært...

Politiko tog i dag lidt tid ud af kalenderen for at se, hvordan Folkemødet tager sig ud, når man oplever det gennem Twitter. Tiden med næsen i telefonen og Twitter-appen gør, at vi i dag har lært...

...at Søren Pape fortsatte sejrsstimen fra forleden, hvor han sejrede i en Melodi Grand Prix-quiz. I dag skød han gårsdagens 40 års-fødselar, Morten Østergaard, i sænk i spillet 'Sænke slagskibe'. Blandt andet røg 'M/S Margrethe V.' sig en tur:

​...at Danmark importerer mere økologi, end vi eksporterer. Og det vil Landbrug & Fødevarer have lavet om:

...at Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, med egne ord havde for let ved at lave sit første indbrud. Derfor vil hun nu lovgive om tyverisikrede vinduer:

...at direktøren for Landbrug & Fødevarer, den tidligere S-minister Karen Hækkerup, drømmer om at komme til sommerfugleterapi hos Hella Joof:

...at Venstre i dag har fejret 1-års fødselsdag efter sidste års folketingsvalg. Også selvom regeringen først blev udnævnt og præsenteret 28. juni. Pyt, Venstre har fejret fødselsdag i dag - og det med indtil flere sange og et hurra:

...at 10,8 tydeligvis er dagens tal for partiet Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund, der hele fire gange er startet et tweet med det tal i dag. Tallet dækker over en måling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, der viser, at 10,8 procent af danskerne vil stemme på partiet, hvis det bliver opstillingsberettigedet til næste FT-valg. Vi nøjes her med et enkelt 10,8-tweet:

...og så har vi lært, at flere valgforskere i dag på Twitter har udtrykt skepsis over samme måling:

'Vikaren fra helvede' fyrede op under Politikos morgenquiz

I morges var SFs Karsten Hønge, manden Ekstra Bladet døbte 'Vikaren fra helvede', Politikos anden gæst ved vores daglige indslag fra Folkeskibet 'Maja' på ydermolen i Allinge Havn: Politisk morgenquiz.

Hønge havde selv taget spørgsmålet om sit kælenavn med i quizzen, som du kan se et sammendrag af her:

 

Hønge stillede også de morgenfriske deltagere følgende spørgsmål:

»Ifølge Svend Auken forlod Gert Petersen aldrig to bestemte grønne principper. Hvilke?«

Svarmulighederne var: Grønne Cecil & grønne Tuborg, vind & solenergi eller traveture & genbrug.

Ved du det? Eller har du bare lyst til at forsøge dig i Hønges quiz? Så kan du tage den lige her:

Politiet har styr på det...også på hattefronten

Folkemødet på Bornholm er også en stor politimæssig opgave. Der er masser betjente, der passer godt på gæsterne.

Hidtil har det meste vist forløbet godt og roligt - og dagen igennem har politiet fået en hel del opmærksomhed på de sociale medier. Blandt andet for deres hovedbeklædning.

Som vores egen chefredaktør skriver på Twitter: »Only in Denmark«. Og godt for det, da.

På besøg hos Bente og Lars

Og så stiller vi om til Lars Rix, Berlingskes kulturredaktør, der er taget hjem til Bente og Lars i Allinge:

»Vi befinder os hjemme hos Bente og Lars i deres hus på Nørregade i downtown Allinge. Beliggenheden er lidt uden for Folkemødets hovedfærdelsåre, men alligevel finder en lind strøm af gæster forbi. Ikke for at besøge hjemmets faste beboere, for de er som så mange andre faste beboere i Allinge rykket i sommerhus i disse dage, hvor byens står på en anden ende,« skriver Lars Rix i sin lørdagsreportage fra Folkemødet.

Læs her, hvorfor Lars Rix er taget hjem til to helt almindelige Allinge-beboere.

3 nyhedsnedslag fra Folkemødets dag 3

I:
Dag 3 på Folkemødet brugte udenrigsminister Kristian Jensen, der ankom til Allinge her til morgen, til at præsentere første udkast til regeringens nye udviklingspolitisk strategi. En strategi, udenrigsministeren kalder 'Verden 2030. #voresDKaid'. Jo, det er overskriften.

Ifølge den skal Danmark fremover målrette vores udviklingsbistand på en måde, så det gavner danske interesser mest.

Danmark skal investere i fred og beskyttelse i udviklingslandene, men det skal også handle om Danmarks sikkerhed, står der i udkastet.

Det handler om at bremse illegal migration med økonomisk gevinst for øje, om at udbrede dansk ekspertise inden for landbrug og fødevarer samt at investere i ligestilling, demokrati og menneskerettigheder.

II:
Kristian Thulesen Dahl bragede som tidligere beskrevet igennem lydmuren her på Folkemødet i dag, hvor han på forsiden af Politiken gjorde det klart, at DF nu er klar til at gå i regering efter næste valg.

Og noget tyder på, at det er en melding, der er er i hvert fald en enkelt DFer, der har ventet lidt på.

Transportordfører Kim Christiansen melder sig i hvert fald allerede nu klar til at blive en del af partiets potentielle ministerhold. Det skriver dr.dk.

»Jeg vil gerne være transportminister, men det er jo op til formanden at beslutte, hvem der skal besidde hvilke poster, når den tid nu kommer,« siger Kim Christiansen og tilføjer så:

»Det er rent tankespinderi, men det er klart, at som mangeårig transportordfører, så vil jeg ikke sige nej, hvis jeg blev spurgt.«

III:
Og så var lørdagen også dagen, hvor her på politiko.dk kunne fortælle, at føromtalte Kristian Jensen er gledet langt ned ad rangstien i Venstre. I hvert fald hvis man skal tro Berlingskes Magtanalyse:

Næstformanden er således på en 16. plads i Magtanalysen. Og det er bag både finansminister Claus Hjort Frederiksen (nummer to), udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (syv), justitsminister Søren Pind (ti) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (11). Og også bag Lars Løkke Rasmussen, der er på førstepladsen.

»Det opslidende opgør om formandskampen har sat sine spor. Jeg tror, Kristian gør meget ud af at holde lidt lav profil,« siger den tidligere Løkke-rådgiver og nuværende public affairs-chef i Geelmuyden Kiese, Mikael Børsting, der pointerer, at det dog mest af alt er udadtil, at Jensen er langt fra toppen i V-hierarkiet.

Det hele afhænger af luften

Og inden vi slutter helt, skal vi lige spole tiden et par gode håndfuld timer tilbage til to gode Folkemøde-indtryk.

Først et sjovt et fra i går aftes på havnen i Allinge, nærmere bestemt Liberal Alliances båd:
Og så et skud fra i morges, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen tog sig en løbetur på vejene omkring Allinge:

Og med en løbende statsminister, siger Politikos aftenpost tak for denne gang fra Folkemødet. Vi er tilbage i morgen tidlig med Politisk Morgenpost. Og så er du i øvrigt mere end velkommen til at møde op på Ydermolen til morgenquiz i morgen. Dagens quizmaster er tidligere transportminister Magnus Heunicke (S). Og der er både kaffe og morgenbrød. Vi starter klokken 09.00.

Fold sammen
Læs mere