Aftenpost fra Folkemødet: Borgens Dalai Lama fylder 40, ELs aktiesejr og Pussy Riots indtog

Overblik: Her er alt fra dag 2 på Folkemødet: Papes Melodi Grand Prix-sejr, Løkkes Trump-tvivl, far/søn-tvekampen Ellemann vs. Helveg og regn, regn og atter regn.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen. Pussy Riot med medlemmerne Nadesjda Tolokonnikova (th.) og Sasha Klokova (tv.) på Folkemødet 2016 fotograferet i Allinge på Bornholm fredag den 17. juni 2016.. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016)
Læs mere
Fold sammen

Godaften og velkommen til endnu et overblik med alt det vigtigste og sjoveste fra dag 2 på Folkemødet i Allinge.

Og vi begynder med et sjældent syn.

For det er ikke hver dag, man kan se Mogens Lykketoft komme spankulerende med en kvinde bærende en rød elenfanthue på den ene side, og en kvinde med lyserøde bunny-ører med »kill your master« indskrevet i øregangene på den anden side.

Ikke desto mindre var det scenariet, da de russiske punkaktivister Pussy Riot i dag besøgte Folkemødet i Allinge under stor opmærksomhed og blandt andet gik en tur langs Allinge Havn med den danske formand for FNs generalforsamling.

Pussy Riot blev verdenskendt efter en Putin-kritisk optræden i en kirke i Moskva i 2012, som de senere fik en to-årig fængselsdom for.

Gruppen fortæller til DR Nyheder, at de snart er klar med nye aktioner mod Putin og det russiske styre.

»Men jeg kan ikke fortælle om dem, for den russiske efterretningstjeneste lytter med nu,« siger medlemmet Nadesjda Tolokonnikova.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen. Pussy Riot med medlemmerne Nadesjda Tolokonnikova og Sasha Klokova (på billedet) på Folkemødet 2016 fotograferet i Allinge på Bornholm fredag den 17. juni 2016.. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere

Også SF's formand, Pia Olsen Dyhr, mødte Pussy Riot på molen i Allinge Havn, og hun var overordentlig begejstret.

»Jeg er inspireret af jeres kamp mod Putin. Du er velkommen i mit parti,« sagde hun til en af gruppens medlemmer ifølge DR Nyheder.

Hvorvidt Pussy Riot nu er blevet medlemmer af SF, var endnu uvist ved deadline på denne aftenpost.

Se tweets for Pussy Riots besøg herunder

De færreste festede længe i går

Hvordan tror du, at gæsterne ved Folkemødet egentlig bruger tiden i og omkring Allinge?

Tidligt i seng, tidligt op? Sent i seng, sent op? eller måske sent i seng, tidligt op? Det kan TDC Group nu løfte lidt af sløret for.

Og de fleste kører faktisk efter devisen (relavtivt) tidligt i seng, tidligt op. De fleste sluttede nemlig deres aften omkring midnat, lyder det i dag fra TDC.

»Vi kan se, at forbruget af data på mobiltelefonerne fald rigtig meget ved halv et-tiden, så det er formentlig der, de fleste har fundet hjem i sommerhuse og ferielejligheder og ladt de mere hardcore om at feste igennem,« fortæller Nis Peder Kolby, der er kommunikationspartner i TDC Group, i en pressemeddelelse.

Han oplyser i øvrigt, at dataforbruget steg ganske kraftigt igen klokken 8 i morges - hvorfor TDC konkluderer, at mange folkemøde-deltagere nok var hurtigt ude af sengene og klar til dagens arrangementer. Alle TDC mobildata er i øvrigt anonymiserede, så der er ikke tale om personlige data, og TDC eller andre kan ikke identificere den enkelte kunde.

Er du single, Søren Pind?

Og Folkemødet er ikke kun debat og politiske oplæg, der er også plads til lidt mere muntre spørgsmål.

Folkemøde-rundtur: »Ingen kommentarer«, Trump og Sass

Dag 2 på Bornholm har budt på lidt af hvert på nyhedsfronten. Herunder kan får du et lille indblik i nogle af de ting, der er sket rundt om til de mange events.

1: »Ingen kommentarer« x3

Vi starter med tre gange »ingen kommentarer«. Afsenderen er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Anledningen er landbrugspakken, som Berlingske i dag kan afsløre, at EU-Kommissionen muligvis vender tommelfingeren nedad, når det gælder finansieringen.

Pakken finansieres nemlig med penge, der blandt andet er øremærket økologi, natur og ny teknologi. Og det gør, at det kan knibe med at få grønt lys fra EU-Kommissionen.

»Jeg har ingen kommentarer,« siger ministeren,da Ritzau fanger ham i Allinge.

Landbrugspakken er en vigtig sag for jer. Hvorfor vil du ikke svare på spørgsmål?, vil journalisten vide.

»Jeg har ingen kommentarer,« gentager Esben Lunde Larsen.

Kan du begrunde, hvorfor du ikke vil svare på spørgsmål?

»Når jeg siger, at jeg ingen kommenterer har, så betyder det, at jeg ingen kommentarer har. Overhovedet.«

2: Løkke er bekymret for Trump

Det var en skoleelev, der fik statsminister Lars Løkke Rasmussen til at forholde sig til emnet. For Frederik, som eleven hedder, tog chancen - og ordet - og ville gerne vide, hvordan Løkke tror, det bliver at samarbejde med USA, hvis Donald Trump bliver præsident

Statsministeren indledte med at understrege, at Danmark skam samarbejder med alle lande i hele verden. Og at vi gør det, uanset hvem der leder det.

»Men der er da nogle ting, som bliver sværere, og som bekymrer mig lidt,« tilføjede Lars Løkke Rasmussen så.

Dermed begav statsministeren sig ud i samme øvelse, som udenrigsminister Kristian Jensen tidligere har forsøgt sig i. Jensen blev i marts kritiseret kraftigt af DFs erklærede Trump-støtte, EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth, som kaldte udenrigsministerens Trump-kritik for »meget, meget uklog«.

3: Sass får kritik af 3Fere for sin Uber-holdning

Socialdemokraternes magtfulde gruppeformand på Christiansborg, Henrik Sass Larsen, får kritik af flere 3Fere på grund af sin holdning til kørselstjenesten Uber. Det skriver Politiken i dag.

»Sass Larsen er en del af partitoppen i Socialdemokraterne. Som den ser ud nu, så er jeg ikke på linje med den, fordi de varetager ikke mine medlemmers interesser. Jeg er ked af, at nogen har stjålet partiet«, siger 3F-formand Ole Christensen fra Randers for eksempel til avisen.

»Sass Larsen har det problem, at han bevæger sig for langt væk fra sine rødder og støtter måske lidt mere vores arbejdsgivere, end han støtter os andre«, siger S-medlem Bo Nielsen til Politiken.

Dag 2 - regn, regn, regn

Mens det i går holdt nogenlunde tørt, regnede Folkemødets dag 2 i dag væk.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen. Venstre holder tale med partiformand og statsminister Lars Løkke Rasmussen på Folkemødet 2016 fotograferet i Allinge på Bornholm fredag den 17. juni 2016.. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere

Borgens Dalai Lama fylder rundt

Den radikale leder, Morten Østergaard, fyldte i dag 40 år. Der har S-formand Mette Frederiksen markeret med en sang, hvor hun udnævner Østergaard til Borgens Dalai Lama.

Anmeldelser: Løkkes tale var lige så sjov som regnvejret

Vi skal videre til et par taler, som Berlingskes chefredaktører Tom Jensen og Jens Grund har anmeldt og givet karakterer.

Vi begynder med statsminister Lars Løkke Rasmussen, der midt på dagen holdt sin tale på hovedscenen.

Løkke har gennem de seneste måneder holdt en række ret så humoristiske taler ved blandt andet de Konservatives 100 års fødselsdag og et besøg i Det Hvide Hus hos Barack Obama.

Men enten havde han denne fredag glemt sin bedste taleskriver i Det Hvide Hus, eller også var han kommet til at give den rigtige tale til politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V), skriver Tom Jensen i sin anmeldelse.

»Så kikkede man op i himlen for at se, om den ikke var mere festlig, men det var den ikke,« skriver han med reference til den silende regn.

Aftenposten fortsætter under billedet

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen. Venstre holder tale med partiformand og statsminister Lars Løkke Rasmussen på Folkemødet 2016 fotograferet i Allinge på Bornholm fredag den 17. juni 2016. Inden han går på bliver han introduceret af Jakob Elleman-Jensen (V).. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere

Tom Jensen vurderer Løkkes tale med karakterer på nyhedsværdi, retorik, gennemslagskraft og humor, og slutter så af med en samlet bedømmelse. Læs hele anmeldelsen og se karakteren til Løkkes tale her.

Samuelsen fra misfoster til stjernehøster

Videre til Liberal Alliances formand Anders Samuelsen, der også var på hovedscenen i dag.

Og det med mere rosende ord fra den anden halvdel af Berlingskes chefduo, Jens Grund.

For mens Grund ikke var imponeret af Samuelsens tale for to år siden - faktisk så lidt, at han kalder den for et misfoster – er der anderledes ros til dagens tale.

Aftenposten fortsætter under billedet

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen. Liberal Alliances partiledertale ved Anders Samuelsen fotograferet på Folkemødet 2016 fredag den 17. juni 2016. Fold sammen
Læs mere

Anders Samuelsen talte egne visioner op i stedet for at tale andres ned og leverede solide bud på, hvordan Danmark skaber vækst, lyder det fra Jens Grund.

»Anders Samuelsen havde ikke tænkt i punchlines. Men han havde held til at skabe en sammenhængende fortælling, hvor man kunne følge ham hele vejen,« skriver han.

Se karaktererne og hele anmeldelsen her.

Ellemann vs Helveg Petersen i klankamp

To politiske familiedynastier mødtes i dag til tvekamp på Folkemødet. Her lægger Ellemann-familien sidste hånd på strategien.

Pia Kjærsgaard quizzede på molen

I morges var DFs Pia Kjærsgaard, første gæst på vores daglige indslag fra Folkeskibet 'Maja' på ydermolen i Allinge Havn.

Folketingets formand havde taget 20 spørgsmål om dansk politik med til de fremmødte gæster. Blandt andet spurgte hun:

»Er der blevet aflyst møde i Folketinget pga. snevejr?«

Foto: Asger Ladefoged. Politisk Mogenquiz med Pia Kjærsgaard på molen i Allinge Havn til Folkemødet på Bornholm. Fold sammen
Læs mere

Efter quizzen og kåringen af tre vindere, der fik fine præmier, svarede Pia Kjærsgaard på spørgsmål fra publikum.

Du kan selv prøve kræfter med Pia Kjærsgaards quiz her.

I morgen klokken 9.30 er det SFs Karsten Hønge, der kommer og er quizmaster, så kom og quiz og stil spørgsmål til ’Vikaren fra helvede’ og få en hyggelig begyndelse på dagen på Folkemødet.

Vi giver kaffe og rundstykker.

Aftenposten fortsætter under programmet

Fold sammen
Læs mere

Løkke er Danmarks mest magtfulde

Er landets mest magtfulde menneske til stede på Folkemødet?

Ja, det er han.

Ifølge Berlingskes Magtanalyse, der netop er blevet offentliggjort, er statsminister Lars Løkke Rasmussen nemlig den mest magtfulde person i Danmark. Og han er som bekendt i Allinge i øjeblikket.

Løkke bliver kåret til den mest magtfulde foran sin egen finansminister Claus Hjort Frederiksen, DFs formand, Kristian Thulesen Dahl, og Christian Kettel Thomsen, der er departementschef i Statsministeriet.

Du kan læse meget mere om Berlingskes Magtanalyse her på siden hele fredag aften og lørdag.

Hvilken bil er Pia Kjærsgaard?

Og så stiller vi om til vores venner fra Kids' News, der i går aftes afholdt en debat, hvor seks børn fra 4. og 5. klasse på Søndermarksskolen i Rønne kunne stille spørgsmål til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF) og S-udlændingeordfører Dan Jørgensen.

Et af spørgsmålene, børnene gerne ville have svar på, var, om man godt kan være gode venner, selvom man er fra hvert sit parti? Ja, absolut, lød svaret

»Har I børn?« blev de spurgt.
»Ikke med hinanden,« svarede Dan Jørgensen, hvorefter børnene ville vide, hvilken bil de to politikere synes, den anden minder mest om.

»Hmm... En Alfa Romeo,« sagde Pia Kjærsgaard om Dan Jørgensen, hvorefter rollerne blev byttet om:

»Hun er en firehjulstrækker, fordi hun kan holde til så meget,« sagde Dan Jørgensen om Folketingets formand.

Søren Pape sejrer stort...i Melodi Grand Prix-quiz

I går aftes var der også store Melodi Grand Prix-quiz i det konservative telt på Folkemødet.

Ifølge bulletinerne fra quizzen var det en konservativ formand i absolut topform, der fejede al modstand til side og sejrede stort i quizzen, der havde 40 deltagere.

Politiko.dk har til denne aftenpost indhentet en reaktion fra en glad vinder:

»Jeg havde læst godt op på sagerne. Derfor er jeg selvfølgelig også stolt af sejren. Men jeg var aldrig i tvivl om, at jeg ville vinde, for der er virkelig få, der kan hamle op med mig i grandprixviden. Man kan kalde det en pligtsejr - men en vigtig og nødvendig pligtsejr,« lyder det med et smil på læben fra Pape Poulsen.

​Meanwhile i Grønland…

Dan Park modtog jernkors

Den kontroversielle kunstner Dan Park fik i dag overrakt en pris af Dan Park-Komiteen i dyb hemmelighed.

Det skete på Trykkefrihedens stand i Allinge, hvor Dan Park fik overrakt et autentisk antikvarisk jernkors af den slags, som Adolf Hitler tidligere har modtaget.

Dan Park modtog prisen for at vise, at vi også i Vesten burer kunstnere inde, og det ikke kun er i Rusland som med aktivistgruppen Pussy Riot.

Prisen blev overrakt af komiteens formand, Asger Trier Engberg, der har jødiske aner, og det var helt bevidst for at markere prisen som en blanding af en ytringsfrihedsmanifestation og et kunstnerisk indslag. En dobbelttydighed, der ifølge komiteen er kendetegnene for Dan Parks værker.

Dan Park har fået flere dødstrusler efter hans kunstneriske tiltag, der er blevet betegnet som stærkt racistisk. Alligevel har han ikke nogen livvagt, men det danske politi var massivt til stede ifølge Berlingskes udlandsredaktør, Anna Libak, der var til stede under seancen.

Enhedslisten banker de blå i aktiespil

De blå partier har lidt et smerteligt nederlag på deres absolutte hjemmebane. Og så endda til Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted.

Han har nemlig vundet et aktiespil over blandt andre de blå politikere Jakob Engel-Schmidt (V) og Joachim B. Olsen (LA).

Manden bag House of Cards: Politik er råt og beskidt

I går gæstede manden bag den succesrige serie House of Cards Allinge og gav et interview til Berlingske.

Sir Michael Dobbs, som forfatteren til bøgerne som serien bygger på, forklarede om koblingen mellem kynisme blandt seriens karakterer og egne oplevelser gennem et langt liv i britisk politik.

»Hvor finder man så Frank i den virkelige verden? Næsten alle vegne. I politik skaber mange forfærdelige problemer for sig selv, fordi politik handler om problemer. Om at løse problemer og om selv at ende i dem,« siger Sir Michael Dobbs i dette forrygende interview, hvor han også løfter sløret for, at han som Oxford-studerende delte kæreste med Bill Clinton.

Læs hvad der gemmer sig bag det forhold og resten af interviewet her.

Det var det for denne aftenpost. I morgen tidlig kan du igen få dit politiske overblik, når Politisk Morgenpost kommer på gaden, som man siger.