Aftale skal sikre hurtigere internet og mere liv i landsbyer

Folketingets partiet har afsat penge til en aftale, som skal sikre mere liv i landdistrikter og bymidter.

Arkivfoto: »Regeringen har en klar målsætning om at skabe mere liv i de dele af landet, der har haft det svært efter en lang periode med stigende centralisering,« siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) i pressemeddelelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle Folketingets partier er gået sammen om en aftale, der skal sikre mere liv i landdistrikterne og bymidterne.

Det skriver Indenrigs- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Partierne bag aftalen afsætter mere end 550 millioner kroner til blandt andet at forbedre torve og gågader, flere tilbud til ældre og lokale velfærdscentre.

Aftalen skal også understøtte lokale dagligvarebutikker i små byer, sikre en god internetforbindelse og give et bedre overblik over naturstier.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) fremhæver især, at nedrivningspuljen forlænges. Der er en pulje på 200 millioner kroner til nedrivning og istandsættelse.

»Det betyder, at der er rigtig mange kommuner, der kan være med til at sørge for, at man får ryddet op de steder, hvor der er nogle gamle huse, der ikke bliver brugt, eller hvor der udlejes huse, som reelt ikke er egnet til beboelse,« siger han til Ritzau.

I aftalen indgår der blandt andet støtte til borgerdrevne dagligvareforretninger. Det er et gammelt ønske fra Enhedslisten, siger partiets landdistrikts- og øordfører, Henning Hyllested, i pressemeddelelsen.

»Siden kommunalreformen i midten af 00erne for alvor satte gang i centraliserings-ræset, har den stået på afvikling og afvandring i vores tyndt befolkede områder. Skoler er lukket, det samme er købmanden mange steder.«

Karina Lorentzen, der er landdistrikts- og øordfører i SF, er også rigtig glad for, at der kan ydes et større tilskud til borgerdrevne dagligvarebutikker, siger hun til Ritzau.

»Jeg kan godt forstå, at borgere er optaget af, at der er en købmand i deres landsby. For det første betyder det noget for huspriser, men det betyder også noget for livet i landsbyen, at der er et mødested,« siger hun til Ritzau.

Samtidig skal interessen undersøges for en lignende ordning med frilandsbyer. Det er Karina Lorentzen glad for.

Ifølge aftalen skal det først diskuteres, hvilken lovgivning bymidterne og landsbyerne skal sættes fri for, når kommunerne byder ind med forslag.

Målet er, at frilandsbyerne og de frie bymidter kan skabe ny udvikling, siger Kaare Dybvad Bek (S).

»Vi håber selvfølgelig på, at der vil komme nogle gode initiativer, og folk, de steder hvor man har engagementet, vil bruge det til at udvikle nogle nye måder at skabe udvikling på i de små samfund,« siger han.

/ritzau/