Aftale om satspulje forenkler regler for handicappede

Handicaporganisationer roser politisk aftale. Den afbureaukratiserer systemet, mener de.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Handicappede og udsatte voksne kan i fremtiden nemmere gennemskue, hvordan kommunerne hjælper dem.

Det sker, fordi serviceloven, som regulerer hjælp til handicappede og udsatte voksne, reguleres i den netop indgåede politiske aftale om satspuljemidler.

Det oplyser social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), som fredag har indgået en aftale om satspuljen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, De Radikale, SF og De Konservative.

- Det er endelig lykkedes at lave en bred politisk aftale, hvor vi forenkler massivt i lovgivningen og sikrer retssikkerhed, siger Karen Ellemann:

- Og vi sikrer, at præcis hjælp, der gives til mennesker med handicap, i langt højere grad bliver forståelig. Både for de mennesker, der modtager hjælpen, og for de sagsbehandlere, der arbejder med området.

Partierne har i over tre år forgæves forhandlet en revision af serviceloven. I 2015 måtte Manu Sareen (R) som socialminister trække sit lovforslag efter massiv kritik fra handicaporganisationerne.

For nylig mødte Karen Ellemann også stærk modvind fra de handicappedes organisationer til sit udspil. Det skyldtes et såkaldt indsatskatalog, som regeringen har droppet.

Nu er kritikken forstummet. Danske Handicaporganisationer (DH) roser aftalen.

- Aftalen ser fornuftig ud. Der var lagt op til færre rettigheder og forringelser for mennesker med handicap, men det er taget af bordet. Jeg vil gerne rose partierne for at lytte til bekymringerne fra handicaporganisationerne, siger DH's formand, Thorkild Olesen.

Han mener, at aftalen afbureaukratiserer systemet. Så kan handicappede lettere gennemskue at søge om støtte hos kommunen, mener han.

- Det er godt for kommunerne og godt for borgerne, siger Thorkild Olesen.

/ritzau/