Aftale om kommunale udligningsmilliarder er på plads: Hovedstadskommuner slipper billigere end ventet

Et politisk flertal har forhandlet en kommunal udligningsreform på plads, som betyder, at de kommuner, som lå til at skulle sende rigtig mange penge ud i landet, kommer til at slippe billigere, end det først var regeringens plan.

 
Et politisk flertal har forhandlet en kommunal udligningsreform på plads, se her, hvad den betyder. Fold sammen
Læs mere

Det har været en lang vej fyldt med forhindringer, men midt i coronakrisen er det alligevel lykkes landets politikere at forhandle den omstridte kommunale udligningsreform på plads.

Dermed står det nu klart, at nogle af de kommuner, som i regeringens tidligere udspil stod til at skulle aflevere mange penge, nu slipper lidt billigere end ventet.

Med aftalen om en udligningsreform vil i alt 19,3 milliarder kroner årligt blive flyttet på tværs af kommunerne, oplyser Social- og Indenrigsministeriet.

Specifikt kan landets 30 yderkommuner se frem til en økonomisk saltvandsindsprøjtning bestående af 1,4 mia. kr., samtidigt med at der bliver sikret en ekstra statslig finansiering til kommunerne på op til 6,5 mia. kr. i 2021.

Der bliver desuden etableret et særligt tilskud til udsatte yder- og ø-kommuner på 1,5 mia. kr., mens udsatte hovedstadskommuner får et tilskud på 0,6 mia. kr..

Aftalen blev præsenteret tirsdag klokken 11.30 i Finansministeriet af regeringen sammen med Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet, som alle er med i aftalen.

Dansk Folkeparti og Enhedslisten valgte mandag aften at forlade forhandlingerne.

Finansministeren: Markant aftale

Finansminister Nicolai Wammen (S) sagde på pressemødet, at det er en markant aftale, der sikrer, at Danmark ikke brydes op af store økonomiske forskelle.

»Uanset, hvor man bor i Danmark kan man have en berettiget forsikring om ordentlig velfærd til en selv og ens familie,« sagde finansminister Nicolai Wammen.

Nicolai Wammen sagde desuden, at det er for første gang i årtier er lykkedes politikerne at lave en udligningsreform, der strækker sig henover midten. Dermed kan kommunerne og danskerne ifølge ministeren se frem til stabilitet, uanset hvilken blok der sidder på regeringsmagten.

I et notat skriver regeringen og Venstre at »Regeringen og Venstre enige om, at partierne ikke vil indgå i at foretage grundlæggende ændringer af det kommunale tilskuds- og udligningssystemet uden enighed herom.«

Det betyder, at Socialdemokratiet og Venstre skal være enige, når reformen fremover skal ændres, hvilket altså skal sikre mere stabilitet.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) siger, at aftalen retter op på »de skævheder«, der har været i det eksisterende udligningssystem. Det gælder blandt andet refusion til kommuner med tunge social sager, samt at au pair ikke længere tæller med i udligningen.

»Det har ikke givet god mening, at kommune er blevet kompenseret for at have borgere, der er så velhavende, at de har råd til at have au pairs,« siger Astrid Krag.

Venstres politiske ordfører Sophie Løhde siger, at man i Venstre er tilfreds med det endelige resultat.

»Det har været helt afgørende for Venstre, at vi laver en aftale, der sikrer en reel balance i hele Danmark. Uden at der kommer det skattesmæk, som der var lagt op til i regeringens udspil. Et skattesmæk er ændret til et skattetop i aftalen,« siger Sophie Løhde.

Sophie Løhde lægger dog heller ikke skjul på, at der har været nogle vejbump undervejs.

Hovedstadskommuner slipper billigere

Tilbage i slutningen af januar lagde regeringen op til, at Københavns Kommune skulle aflevere over 543 mio. mere om året mens Gentofte, Frederiksberg og Rudersdal skulle aflevere hhv. 291 mio., 53 mio. og 200 mio. kr. mere om året.

Men de endelige tal er endt med, at København skal sende ca. 465 mio. kr. mere ud i landet om året, mens Gentofte, Frederiksberg og Rudersdal må sende godt 163 mio., 2,7 mio. og 115 mio. kr. mere ud af deres kommunekasser, end de i gør i øjeblikket.

Dermed kan nogle af de borgmestre fra særligt de rige kommuner i hovedstadsområdet altså se frem til et mindre indhug i deres kommunekasser, end der umiddelbart var lagt op til.

Omstridt udlændingeudligning droppet

En af faktorerne, som har bidraget til den mere beskedne udligning, end der var lagt op til, er den såkaldte udlændingeudligning, som skulle sikre at kommuner med en stor andel af indvandrere skulle modtage flere penge.

Udlændingeudligningen er i den endelige aftale dog blevet næsten halveret fra ca. 5 milliarder til 2,6 milliarder kroner.

Venstres politiske ordfører Sophie Løhde er tilfreds med at udlændingeudligningen er halveret, som hun også påpeger, at flere eksperter har anbefalet.

Hvor au pairs før udgjorde en brik i udligningsreformen, er disse også pillet ud af den endelige ordning.

»Det har ikke givet god mening, at kommuner er blevet kompenseret for at have borgere, der er så velhavende, at de har råd til at have au pairs,« siger Astrid Krag på pressemødet.

Au pairs er samtidig taget ud af den særlige udlændingeudligning, fremgår det af aftalen.

Her er de kommuner, der skal aflevere mest

I alt skal 25 kommuner aflevere penge.

 • København: 465,7 millioner krone
 • Gentofte skal aflevere 164 millioner kroner
 • Rudersdal skal aflevere 115,3 millioner kroner.
 • Aarhus skal aflevere 78,3 millioner kroner
 • Greve skal aflevere 54,1 millioner kroner
 • Skanderborg skal aflevere 42,8

Her er de seks kommuner, der får mest:

De resterende 73 kommuner får tilført penge.

 • Guldborgsund: 120,2 millioner kroner.
 • Vejle 115,7 millioner kroner.
 • Næsved: 110,5 millioner kroner.
 • Kalundborg: 103,09 millioner kroner.
 • Vordingborg: 97,1 millioner kroner.
 • Holbæk: 94,1 millioner kroner.