Aftale om jernbane til Billund på plads

Partierne bag Togfonden er blevet enige om at lave en jernbane mellem Billund og Jelling. Dansk Folkeparti glæder sig på Billunds vegne.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover bliver det muligt at hoppe på toget direkte til Billund Lufthavn.

Det har regeringen, Dansk Folkeparti og Enhedslisten tirsdag sikret med en aftale om, at nogle af midlerne fra den milliardstore pulje i Togfonden skal gå til en jernbane mellem Jelling og Billund.

Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen (DF), glæder sig over løsningen, da det var et af partiets hovedkrav under forhandlingerne om Togfonden, der faldt på plads i januar.

»Nu har togforbindelsen mellem Jelling og Billund været i en tre måneders høringsfase, hvor Trafikstyrelsen har haft møder med både Region Syddanmark, Vejle Kommune, Billund Kommune og erhvervslivet - blandt andet Billund Lufthavn. Her har styrelsen hørt på, hvilken løsning man ønsker lokalt, og der er kommet det entydige svar, at man gerne vil have en jernbane,« fortæller Kim Christiansen og fortsætter:

»Og da vi med Togfonden har forpligtet os til at anbefale den løsning, man ønskede lokalt, har vi så gjort det.«

Jernbanen kommer til at koste 734 millioner kroner. Under forhandlingerne om Togfondens i alt 28,5 milliarder kroner var der snak om, at Jelling og Billund skulle forbindes med enten en jernbane eller en letbane. Kravet fra Dansk Folkeparti fik Kim Christiansen til at forlade forhandlingerne i sidste øjeblik, da han ikke syntes, regeringen gjorde nok for at imødekomme kravet.

Men efter betænkningstid gik Dansk Folkeparti med til aftalen, der indebar, at der skulle sættes penge af til togforbindelsen til Billund, og at der skulle kigges nærmere på, hvad der ville være den bedste løsning.

»Derfor er vi rigtig glade for, at det er på plads nu, når det var et af vores hovedkrav, at vi fik togbetjening til Legoland og Billund Lufthavn,« siger transportordføreren.

Kim Christiansen fortæller samtidig, at jernbanen kommer ind på hovednettet ved Jelling, så man på sigt kan køre direkte til Billund Lufthavn fra blandt andet Vejle, Odense og Aarhus.

»Det vil være et stort løft til lufthavnen, så det er vi helt sikkert tilfredse med,« pointerer han.