Aftale ligner dødsstød til store festivaler til sommer

Genåbningsaftale lægger op til maksimalt 2000 deltagere ved festivaler mellem 21. maj og 1. august.

 
Genåbningen af Danmark er i gang, og der var en ny aftale på plads i denne uge. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nattens genåbningsaftale ser ud til at aflyse årets store festivaler.

Aftalen betyder, at udendørs arrangementer for et stående publikum står til at kunne tage imod op til i alt 2000 deltagere mellem 21. maj og 1. august.

Efter 1. august er der lagt op til maksimalt 5000 deltagere.

»Vi må betragte det her som det, der resulterer i aflysninger ude hos de store, danske festivaler,« siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, der er interesseorganisation for festivaler og spillesteder.

Ved udendørs arrangementer for et stående publikum gælder i øvrigt et krav om coronapas. Derudover gælder en række andre krav om blandt andet sundhedsplaner og afstand.

Aftalen er ifølge Esben Marcher »katastrofal«.

Det ser ualmindeligt svært ud for eksempelvis Roskilde Festival og Skanderborg Festival til sommer. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.

»Det er en strammere udlægning end det, ekspertgruppen anbefalede i sin tid. Det undrer jo, at man går mere restriktivt til værks,« siger han.

I den første periode skal deltagere inddeles i sektioner med maksimalt 200 mennesker. Efter 1. august kan sektionerne få en størrelse på 500 tilskuere.

Det er den sektionering, som Esben Marcher mener, er lav hele sommeren.

Loftet for det samlede antal deltagere til arrangementerne kan ifølge teksten hæves til 10.000 deltagere, når det »vurderes sundhedsmæssigt forsvarligt«.

Roskilde Festival står til at begynde 26. juni, og Smukfest i Skanderborg står til at begynde 4. august. Begge aktører har i lang tid efterlyst klarhed om reglerne.

Planen for arrangementer »tager udgangspunkt i de ordninger, der er anbefalet af ekspertgruppen om afholdelse af større forsamlinger og arrangementer«, står der i aftaleteksten.

Ekspertgruppen består blandt andet af sundhedsfaglige eksperter, repræsentanter fra myndigheder og kulturliv. Den leverede sine anbefalinger for over to uger siden.

Dengang sagde Roskilde Festivals administrerende direktør, Signe Lopdrup, sagde, at hun havde »meget svært ved« at se Roskilde Festival blive til noget.

/ritzau/