Afskaffelse af integrationsydelse vil koste milliarder

Det vil koste milliarder af kroner at tilbagerulle den omstridte integrationsydelse, viser beregninger fra Finansministeriet. Venstre efterlyser svar fra Socialdemokraterne på, om partiet vil annullere ydelsen.

Regeringen ventes i august at præsentere sit bud på en 2025-plan for dansk økonomi, og det står allerede klart, at pakken vil indeholde yderligere stramninger på udlændingeområdet. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens integrationsydelse er en god forretning for statskassen, og den vil være særdeles dyr at afskaffe. Det ville koste det offentlige i alt 8,5 mia. kroner frem mod 2025 at tilbagerulle den omstridte ydelse, viser beregninger fra Finansministeriet.

Ydelsen, der gives til nytilkomne flygtninge og indvandrere, er på omtrent halvdelen af kontanthjælpen og blev vedtaget af de fire partier i blå blok for et år siden. Fra 1. juli i år blev ordningen udvidet til ikke kun at omfatte nytilkomne flygtninge, men også personer på kontanthjælp, der har boet i Danmark i mindre end syv ud af de seneste otte år.

Næsten samtlige partier i rød blok har fra begyndelsen været indædte modstandere af ydelsen. Kun Socialdemokraterne, der endte med at stemme imod, da regeringen ikke ville imødekomme partiets krav om blandt andet gratis tøj og fritidsaktiviteter til flygtningebørn, har ikke villet lægge sig fast på, om man agter at sløjfe integrationsydelsen, hvis regeringsmagten skulle skifte.

Det får nu regeringspartiet Venstre til – på dagen for Socialdemokraternes sommergruppemøde – at kræve svar på, hvordan Folketingets største parti forholder sig til den omdiskuterede ydelse.

»Vi synes, at ydelsen ligger på et fornuftigt niveau, men hvis nogen ønsker at tilbagerulle den, er man jo nødt til at finde de penge,« siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) og fortsætter:

»Socialdemokraterne bliver nødt til at komme med en klar melding: Vil de beholde den, eller vil de ikke? Og hvis de vil afskaffe den, hvor skal de her mange penge så findes?«

Yderligere stramninger på vej

I slutningen af august ventes regeringen at præsentere sit bud på en 2025-plan for dansk økonomi, og det står allerede klart, at pakken vil indeholde yderligere stramninger på udlændingeområdet.

Både Liberal Alliance og de Konservative ønsker ligesom Venstre at beholde integrationsydelsen, mens Dansk Folkeparti på baggrund af beregningerne fra Finansministeriet ikke er afvisende over for, at integrationsydelsen ligefrem bør sættes yderligere ned for derved at skabe økonomi til andre politiske initiativer.

»Vi kunne sagtens finde på at foreslå, at den skal længere ned. Man kan sige, at jo strammere udlændingepolitikken er, desto bedre økonomi får Danmark. Det er i hvert fald den tese, vi har i Dansk Folkeparti, og det bliver bekræftet af de her tal,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

De Radikale ønsker integrationsydelsen helt afskaffet, oplyser partiets integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen. Finansieringen kan ifølge partiets 2025-plan ske gennem reformer og en fremrykket justering af pensionsalderen.

Direkte adspurgt om partiets holdning betoner Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, at »der er nogle uretfærdigheder i ydelsen«, men han vil ikke udstede en garanti for, at et eventuelt kommende rødt flertal vil afskaffe den.

»Vi kan ikke på forhånd garantere, hvad der vil ske efter et folketingsvalg, hvor vi måtte blive betroet regeringsmagten. Det afhænger fuldstændig af, hvordan de økonomiske rammer ser ud på det tidspunkt,« siger han.

Regeringen skønner, at godt 45.000 personer til næste år vil modtage ydelsen.