Afrika-kommission på luksusrejser

Regeringens Afrikakommission har brugt formuer af skattekroner på luksusflybilletter, når medlemmerne skulle ud og se, hvordan verdens allerfattigste mennesker skulle hjælpes.

Regeringens Afrika-kommission har brugt tusindvis af skattekroner på business class-flybilletter, når medlemmerne skulle ud og se, hvordan verdens allerfattigste mennesker skulle hjælpes. Det oplyser TV Avisen.

Når de danske kommissionsmedlemmer og embedsmænd bag Afrika-kommissionen fløj rundt i verden til møder om bistandshjælp, foregik det nemlig i 40 ud af 44 tilfælde på den dyre business class. Samlet pris for de danske embedsfolk og kommissionsmedlemmer 1.028.169 kroner.

To forvaltningsretseksperter mener, at kommissionen har brudt det offentliges rejseregler.

- Jeg er ikke i tvivl om, at man går over grænsen, når man helt unødigt bruger penge på dyre flyverejser, siger Claus Haagen Jensen, der er professor i forvaltningsret ved Copenhagen Business School.

Bent Greve, der er professor i statskundskab ved Københavns Universitet, mener også, at kommissionens rejseudgifter ser forkerte ud.

- Når jeg ser et konstant forbrug af business class-billetter, så tyder det på, at man har brugt flere penge på skatteydernes regning end, hvad man burde have gjort, siger Bent Greve.

191.000 kr.

For eksempel viser rejsebilag, at det sidste år kostede 191.000 kroner at flyve seks danske embedsmænd og et dansk kommissionsmedlem tur-retur fra København til Tanzania på business class.

Selv et medlem af kommissionen synes i dag, at der gik for meget business class i den gode sags tjeneste.

- Jeg kan sagtens forstå, hvis der er danskere, der tænker, hvordan kan man tage af sted på så dyre billetter med henblik på at hjælpe rigtigt fattige mennesker?", siger det tidligere medlem af Afrikakommissionen, Christian Friis Bach, der er international chef i Folkekirkens Nødhjælp.

Ambassadør i Udenrigsministeriet Anne-Birgitte Albrectsen siger til TV Avisen, at ministeriet skæver til økonomien, når der bestilles flybilletter.

- Men vi lægger også vægt på at planlægge det så hensigtsmæssigt som muligt, så de folk, der kommer frem, kan gøre det udhvilede og i den bedste form som absolut muligt.

/ritzau/