Afmålt støtte til Espersen fra Per Stig Møller

Siden Lene Espersen blev udenrigsminister har hun haft 20 færre rejsedage end den svenske kollega Carl Bildt. Per Stig Møller kommenterer i dag rejsesagen.

Foto: Nils Meilvang

For første gang i månedsvis vælgere tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) i dag at kommentere den prekære sag om efterfølgeren Lene Espersens (K) rejseaktiviteter.

Det sker i et indlæg i Berlingske Tidende, hvor han ikke kritiserer den udskældte udenrigsminister, men omvendt afstår fra at rose hende for evnen til at forvalte jobbet og prioritere mellem opgaverne.

»Sådan må Lene Espersen også prioritere, og prioriteringen kan altid diskuteres, men prioriteres skal der, for møderne falder ofte oven i hinanden, og både Folketinget og regeringssamarbejdet skal samtidig passes,« skriver Per Stig Møller.

Han bruger mest plads på at gennemgå de dilemmaer, udenrigsministre permanent står i med at prioritere, og slutter af med at konstatere, at »alle udenrigsministre« bestræber sig på at gøre jobbet som udenrigsminister udbytterigt og betydningsfuldt for Danmark.

Professor i international politik Ole Wæver hæfter sig ved, at Per Stig Møller undlader at komme med en entydig opbakning til Lene Espersen.

»Man kunne med større fanfarer have erklæret, hvor strålende hun gør det, eller hvor enig han er i alle de dispositioner, der er foretaget. Det gør han ikke, og det har han åbenbart ikke haft lyst til,« siger Ole Wæver.

Udenrigsordfører Jeppe Kofod (S) hæfter sig ved, at Lene Espersen lige nu nu har brug for maksimal støtte fra vennerne,

»I den nuværende situation, hvor der er en stor diskussion om hendes prioriteringer, har hun brug for, at de allernærmeste kommer med et klokkeklart, utvetydigt forsvar for hendes prioriteringer. Hvis det her var en klar støtteerklæring, kunne Møller bare have skrevet, at han er overbevist om, at hun har prioriteret rigtigt,« siger Kofod.

Målt som alle andre

Lene Espersen vendte i weekenden hjem fra sommerferie med en melding om, at der tilsyneladende gælder andre standarder for hende end forængerne på udenrigsministerposten.

Intet tyder imidlertid på, at hun generelt rejser mere end sine udenrigsministerkolleger. Espersen har netop lagt en lang liste frem over de rejser, hun enten har deltaget i eller har overvejet at deltage i siden første rejse til spanske Cordoba 5. marts.

Berlingske Tidende har sammenlignet Lene Espersens liste med de offentligt tilgængelige kalendere for hendes svenske og norske udenrigsministerkolleger, Carl Bildt og Jonas Gahr Støre.

Mens Bildt siden 5. marts har haft 51 dage med møder i udlandet, har Lene Espersen haft 31 tilsvarende rejsedage. I dette tal indgår tre dage, hvor hun på grund af henholdsvis askesky og raketangreb forgæves forsøgte at møde frem i franske Strasbourg og afghanske Kabul. Bundskraberen i optællingen er Jonas Gahr Støre, som i omtalte periode har haft 13 rejsedage.

I Carl Bildts kalender optræder flere møder, som ikke fremgår af Espersens liste over potentielle møder. F.eks. et møde i Nuclear Security Summit i Washington 21.-22. april og et møde i International Economic Forum i Sankt Petersborg 17. juni. At disse møder ikke fremgår af Espersens liste over potentielle møder skyldes ifølge Udenrigsministeriet, at denne alene omfatter officielle multilaterale møder samt ministermøder.

Ifølge tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) er det ikke muligt at bedømme kvaliteten af en udenrigsministers arbejde ud fra mødernes hyppighed. Men han afviser, at hun bliver bedømt ud fra andre alen end andre ministre.

»Hun bliver målt nøjagtig som alle andre,« siger han.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra Lene Espersen