Afgående næstformand: SF spillede ikke regeringens hårde magtspil

Regeringen har i mange sager brugt hård magt og ikke evnet at samarbejde, mener SFs afgående næstformand. Han afviser at svare på, om han er kandidat til formandsposten i SF.

Peter Westermann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er for meget hård magtanvendelse i regeringen, mener Peter Westermann, der onsdag aften trak sig fra næstformandsposten. Det skete som reaktion på, at SFs landsledelse besluttede at bakke op om salget af DONG-aktier til Goldman Sachs.

Ifølge den afgående næstformand, der fortsætter i partiets landsledelse, er det blandt andet mangel på samarbejde, der har kostet SF pladsen i regeringen.

»Der er to måder at definere magt på. Det ene er hårdt mod hårdt, og i den definition er magt et bæst, der kun kan tøjles med magt. Det andet handler om at være sammen om at finde fælles løsninger og respektere uenigheder,« sagde Peter Westermann torsdag aften i Debatten på DR2.

Ifølge Peter Westermann har regeringen »i mange sager kørt efter den hårde magtdefinition. Og man mangler evnen til at få ting til at spille sammen«. Og han vurderer, at SF selv bærer en del af ansvaret for sin regeringsafgang, fordi partiet ikke evnede at gøre sig gældende i regeringens hårde, interne magtspil.

»SF skal også kunne spille det hårde spil, hvis det er den bane, der kridtes op, men så skal man også kunne tackle igennem. Det gør man ikke, hvis man hele tiden er bange for at falde. Læren fra vores norske søsterparti (Sosialistisk Venstreparti, red.) med regeringserfaring er, at man må vide, hvor grænsen går, og man derfor må stå fast,« lød det fra Peter Westermann.

Han afviste at kommentere, om han er kandidat til formandsposten i partiet, efter Annette Vilhelmsen (SF) torsdag annoncerede sin afgang.

»Det er nu tre timer og 48 minutter siden, jeg hørte, at partiformanden har trukket sig. Sidste gang vi havde formandsvalg, gik der 14 dage, før kandidater kom på banen. Giv nu folk en grundig chance til at tænke over, hvem der bedst kan føre vores politik igennem,« lød svaret fra Peter Westermann i Debatten på DR 2.