Ærgerligt, ærgerligt: Her er valgets snævreste nederlag

Med bare 20 stemmer genvandt Holger K. Nielsen sin plads i Folketinget foran partifællen Serdal Benli. Det var ikke det eneste sted, at det blev tæt. Se top ti over valgets tætteste mandatopgør her.

Serdal Benli, viceborgmester i Gladsaxe for SF, blev akkurat slået af SF-veteranen Holger K. Nielsen, der satte sig på folketingsvalgets tætteste mandat. Fold sammen
Læs mere

20 stemmer.

Så lidt adskilte Holger K. Nielsen (SF) fra hans nærmeste konkurrent i det tætte opløb, der fredag udspillede sig om, hvem der skulle have Socialistisk Folkepartis ene mandat i Københavns Omegns Storkreds.

Det er det snævreste af alle mandater, viser fintællingsresultatet fra Danmarks Statistik, men langt fra det eneste sted, hvor få stemmer afgjorde, at en kandidat fik pladsen frem for en anden.

Den tidligere SF-formand sikrede sig SF's mandat med 3.723 stemmer, mens Serdal Benli, viceborgmester i Gladsaxe, fik 3.703 stemmer, når man ser på det samlede stemmetal, der altså både inkluderer personlige stemmer og en andel af partistemmerne.

»Det er jo selvfølgelig en ærgerlig situation at stå i, fordi jeg var så tæt på. Jeg fik jo flest personlige stemmer i storkredsen, men på grund af teknikaliteter fik jeg ikke mandatet, fordi jeg manglede 20 listestemmer. Det er selvfølgelig noget, der skal bearbejdes, fordi marginen er så lille. Men jeg er trods alt glad for, at vi fik et mandat i storkredsen,« siger Serdal Benli til Politiko.dk.

Hvorfor får Holger K. Nielsen alligevel pladsen?

Faktisk fik Serdal Benli flere personlige stemmer end Holger K. Nielsen: 83 flere for at være helt præcis.

Årsagen til at SF's grå eminence alligevel løber med mandatet skal findes i valgmatematikken.

Den betyder, at en kandidat tildeles et antal listestemmer på baggrund af, hvor stor en procentandel kandidatens personlige stemmer udgør af alle personlige stemmer til partiet i den enkelte opstillingskreds.

Eksempel: Københavs Omegns Storkredse er opdelt i otte mindre opstillingskredse. I Rødovre-kredsen fik Holger K. Nielsen 24 pct. af de 754 personlige SF-stemmer. Derfor fik han også 24 pct. af de 1.213 krydser sat ud for liste F i Rødovre. Omvendt fik Serdal Benli 19 pct. af de personlige stemmer her og altså samme andel af listestemmerne.

I hele Københavns Omegns Storkreds fik Holger K. Nielsen flest personlige stemmer i fem af opstillingskredse, mens Serdal Benli fik flest personlige stemmer i tre af kredsene.

Derfor kom Holger K. Nielsen bedre ud på den anden side af valgmatematikken end Serdal Benli.

Venstre-mand: Ked af det

Politiko.dk har gennemgået, hvor mange stemmer der adskilte kandidater, der akkurat fik en plads i Folketinget fra de kandidater, der lige akkurat ikke kom ind.

Det næstmindste sejr vandt Louise Schack Elholm (V) over Morten Dahlin (V) i Sjællands Storkreds. Her adskilte blot 135 stemmer de to kandidater, der kæmpede om Venstres femte og sidste mandat i storkredsen.

»Jeg ville lyve, hvis jeg ikke sagde, at jeg var ked af, at jeg ikke kom ind. Jeg glæder mig over, at vi har fået en ny blå regering, og så er det ærgeligt, at man ikke fik nok stemmer til at snige sig med ind. Siden jeg var fem år gammel, har alle valgresultater for Venstre i Sjællands Storkreds været nok til, at jeg også ville komme ind. Så er det selvfølgelig ærgeligt, at det er i år, at vi går tilbage,« siger Morten Dahlin, der indtil 2013 var formand for Venstres Ungdom.

På tredjepladsen over de tætteste mandater finder Rolf Bjerre fra Alternativet, der i Københavns Storkreds måtte se sig slået af partifællen Carolina Magdalene Maier med 147 stemmer i alt.

Du kan se top 10 over de skrøbeligste sejre nedenfor.