Ærgerlig Løkke satser ikke på at slå Thornings rekord

Statsministeren havde helst beholdt Eva Kjer, men er tilfreds med sit nye hold, hvor Tørnæs er ny minister.

Lars Løkke præsenterer ministerrokade foran Amalienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lægger ikke skjul på, at det ærgrer ham, at han mandag har været nødt til at gennemføre sin anden ministerudskiftning siden folketingsvalget.

Ud ryger Eva Kjer Hansen (V), efter at De Konservative lørdag slog endegyldigt fast, at partiet ikke har tillid til den daværende miljø- og fødevareminister.

»Det er med lidt blandede følelser, jeg står her nu og har taget afsked med en meget, meget dygtig minister, der loyalt til punkt og prikke har opfyldt de valgløfter, som ikke bare regeringen, men også Det Konservative Folkeparti gik til valg på,« siger Løkke foran Amalienborg.

Posten som miljø- og fødevareminister overtages af Esben Lunde Larsen (V), hvis efterfølger i Uddannelses- og forskningsministeriet bliver veteranen Ulla Tørnæs (V).

Dermed er Løkke på vej til at slå tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i disciplinen hurtigste udskiftning på ministerholdet.

For selvom Thorning står tilbage som den statsminister, der - indtil videre - har haft det største ministerforbrug i forhold til, hvor længe hun var regeringsleder, så gik der faktisk et år, før hun første gang måtte skifte ud i regeringen.

Løkke måtte allerede 30. september udnævne Peter Christensen (V) som ny forsvarsminister, efter at Carl Holst (V) trak sig efter lidt over tre måneder i jobbet.

Løkke mener dog selv, at han er »lidt nede« - altså bagud - i forhold til Thornings regeringstid, hvor 35 personer nåede at være ministre på fire år.

»Det er ikke nogen varsel om, at vi har tænkt os at slå den rekord - overhovedet ikke,« understreger han.

Om Venstres folketingsgruppe, der endnu engang må se til, at en partifælle udefra hentes direkte ind i regeringen, siger statsministeren:

»Vi har så stærk en folketingsgruppe, at de alle sammen kunne blive ministre.«

Folketingsmedlem Morten Løkkegaard (V) erstatter Ulla Tørnæs i parlamentet, hvor Venstre efter Jens Rohdes skift til De Radikale kun har et medlem.

Hans folketingsplads overtages af Jakob Engel-Schmidt, der med 2296 personlige stemmer ikke kom i Folketinget ved valget i juni.

»Sådan er det. På en lidt trist baggrund tror jeg sådan set at vi står tilbage med en stærk regering, en stærk folketingsgruppe og en stærk stemme i europaparlamentet,« siger statsministeren.

/ritzau/