Ændrede retningslinjer skal forhindre ny Christiania-sag

Formændene for Folketingets udvalg får nu indskærpet, at de repræsenterer Folketinget og ikke regeringen. Et skridt i den rigtige retning, mener partiet, der insisterede på et »etisk kodeks« for udvalgsformændene.

Tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) måtte forlade ministerposten på grund af den såkaldte Christiania-sag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fyret justitsminister, en embedsmandsundersøgelse og voldsom kritik af formanden for Folketingets Retsudvalg, Anne Baastrup (SF). Det er nogle af de foreløbige konsekvenser af den såkaldte Christiania-sag, hvor der nu bliver skrevet et nyt kapitel.

Udvalgsformandens rolle i sagen fik i februar Dansk Folkeparti til at kræve klarere retningslinjer for Folketingets udvalgsformænd generelt. De er nu klar.

»Den nye vejledning skal gøre det klart for udvalgsformændene, hvilke opgaver og forpligtigelser de har i forhold til udvalget,« siger Mogens Lykketoft (S), der er formand for Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, til Berlingske Nyhedsbureau.

Det er tredje gang, siden den nuværende regering kom til i 2011, at »Vejledning til formænd for Folketingets stående udvalg« bliver opdateret. Denne gang som en direkte afleder af, at Anne Baastrup var med til at konstruere den såkaldte »nødløgn«, som tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) stak Retsudvalget som begrundelse for, at en udvalgstur til Christiania blev aflyst. Sagen endte med at koste ham ministerposten. Derfor er de fem medlemmer i Folketingets Præsidium blevet enige om at præcisere udvalgsformændenes rolle.

»Vi har gjort meget ud af at understrege, at de er udvalgets tillidsmænd, og at de skal varetage udvalgets interesse over for ministrene og få de rigtige svar frem,« siger Mogens Lykketoft.

Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup (DF), foreslog i februar, at der i vejledningen blandt andet skulle indskrives et afsnit, der ikke kunne tolkes som andet end en direkte henvisning til Christiania-sagen, og som - kogt ned - understreger, at en udvalgsformand ikke må lyve. Det afsnit har Præsidiet, hvor Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard (DF), også sidder, fravalgt.

Alligevel er Peter Skaarup godt tilfreds med den nye vejledning.

»Jeg synes, det er et skridt i den rigtige retning,« siger Peter Skaarup.

Den nye vejledning er endnu ikke offentliggjort, men retsordføreren har fået den tilsendt og mener - efter at have læst den igennem - at der bliver taget hånd om det, at en udvalgsformand kan blive fanget mellem rollen som formand og repræsentant for et parti eller regeringen.

»Det tyder på, at man trods alt vil være opmærksom på det fremover,« siger Peter Skaarup.

Da han tidligere på året efterlyste et »etisk kodeks«, var det med et håb om, at det kan være med til at afværge nye Christiania-sager. Og det mener Peter Skaarup, at de nye retningslinjer kan.

»Det giver nogle flere forpligtelser end tidligere for udvalgsformændene. De siger, at man ikke er regeringens forlængede arm, og det er vigtigt at understrege i folketingsarbejdet,« siger Peter Skaarup.

Mogens Lykketoft tvivler:

»Den sag var meget speciel. Og den har også givet anledning til en dommerundersøgelse. Og der er stadig diskussion om, hvorvidt der kan være modkonflikt mellem pligten til at sige sandheden og pligten til at varetage nogle sikkerhedsmæssige hensyn, som man ikke rigtig kan fortælle om.«

Spørgsmål: Gør vejledningen det klart for udvalgsformændene, at de ikke må lyve?

»I almindelighed har vi alle en forpligtigelse til ikke at lyve. Det tror jeg sagtens, at man kan udlede af det her, at vi bestemt mener, at det er en dårlig idé,« siger Mogens Lykketoft.

»Vejledning til formænd for Folketingets stående udvalg« anno 2014 bliver offentliggjort om cirka tre uger.