Ældrerådsformand: Drop gratis rengøring til rige ældre

Odenses lokale ældrerådsformand, Merethe Helgens, efterlyser en debat om fordelingen af velfærdsydelser og foreslår, at velstillede ældre selv skal betale for rengøring.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad de ældre, der har penge på kistebunden, betale for deres egen rengøring. Sådan lyder den opsigtsvækkende melding fra Merethe Helgens, ældrerådsformand i Odense. Det skriver Fyens Stiftstidende.

»Mange ældre har selv råd til at betale for at få gjort rent, og så lad dem gøre det. Ingen siger, at man har betalt skat, skal man også noget igen,« siger Merethe Helgens til avisen.

Alle ældre har i øjeblikket ret til at få hjælp af det offentlige til arbejdet med at støvsuge, tørre støv af og vaske gulv.

Men det gratis tilbud har været en omdiskuteret størrelse de seneste år, hvor mange kommuner har valgt at skære ned, sådan at det flere steder er reduceret til en halv times støvsugningen hver tredje uge.

Ved kommunalvalget i efteråret ønskede flere kommunalpolitikere et opgør med velfærdsydelsen, og i Fyens Stiftstidende melder knap en tredjedel af de fynske byrådspolitikere sig parate til at indføre brugerbetaling for hjemmehjælp hos de velstillede ældre. En af dem er Kaj Johansen (S), der er formand for Socialudvalget i Middelfart Kommune.

»Hvis vi fortsat skal kunne yde støtte til de svageste i samfundet, bliver vi nødt til at forholde os til, om der er nogen, der selv er i stand til at betale,« siger Kaj Johansen til Fyens Stiftstidende.

Flertallet af de fynske byrødder er dog fortsat tilhængere af, at der tilbydes gratis rengøring til alle ældre.