Ældre Sagen: Pensionister taber på 2025-plan

Regeringen vil fjerne den grønne check. Men pensionister får ikke skattelettelse til gengæld.

2025-planen ser samlet set ud til at blive et tilbageskridt for de ældre, vurderer Bjarne Hastrup (tv), direktør i Ældre Sagen. Arkivfoto. Scanpix/Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Set med de ældres øjne er der både plusser og minusser i den plan for dansk økonomi frem mod 2025, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har lagt frem. Men de mørke sider vejer tungest, vurderer Ældre Sagen.

Samlet set har regeringen regnet sig frem til, at et pensionistpar skulle få en gevinst på 3200 kroner ud af den storstilede 2025-plan. Men Ældre Sagen tvivler på, at det bliver tilfældet.

- Pensionister er stort set den eneste gruppe, der holdes uden for skattelettelserne.

- Man tager den grønne check fra pensionisterne. Og så har man nogle fugle på taget, hvor regeringen lover lavere varmeregning. Men det vil vi se, før vi tror det, siger direktør Bjarne Hastrup.

Den grønne check er i virkeligheden et skattefradrag til dem med de laveste indkomster. Det er i høj grad pensionister, der er at finde i den gruppe, påpeger Hastrup. De vil altså i praksis skulle betale mere i skat end i dag, hvis regeringens plan gennemføres.

De gevinster, Finansministeriet regner med, at borgerne får ud af 2025-planen falder i to kategorier: Den ene er rene skattelettelser og afgiftslempelser.

Den anden er mere indirekte effekter, såsom at alle i samfundet må forventes at få gavn af, at virksomhederne bliver mere effektive, og at varmeregningen og affaldsgebyrer må forventes at falde, hvis det lykkes at effektivisere forsyningssektoren.

For pensionisterne er der tale om gevinster i den sidste kategori, og det er det, Bjarne Hastrup kalder "varm luft".

- Det er fugle på taget, og det andet, det er helt kontant, konstaterer han.

Et andet stort minus er, at regeringen har indregnet besparelser på pensionisternes boligydelse i finanslovsforslaget for 2017. Det er helt forkert, set med Ældre Sagens øjne.

Blandt plusserne i 2025-planen nævner Hastrup planerne om at gøre det mere attraktivt at spare op til pension. Og Ældre Sagen glæder sig over, at der afsættes en milliard årligt til sundhed, ældre og anden kernevelfærd.

Men det er altså ikke nok til at opveje minusserne.

- Nettoregnskabet ser desværre mørkt ud, siger Bjarne Hastrup.

/ritzau/