Advokater finder grundlag for rigsretssag mod Støjberg

Tidligere udlændinge- og integationsminister Inger Støjberg (V) kan stå over for en kommende rigsretssag. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod Venstres folketingsmedlem og tidligere udlændingeminister Inger Støjberg.

Det oplyser kilder over for Berlingske, ligesom at flere medier – TV 2, Ekstra Bladet og B.T. – erfarer det samme.

Folketinget har bedt de to advokater Jon Lauritzen og Anne Birgitte Gammeljord om at vurdere den delberetning, som Instrukskommissionen afleverede i december og komme med deres indstilling til, hvorvidt der er grundlag for en rigsretssag og om det kan forventes at en rigsretssag kan føre til en dom mod Støberg.

Advokaternes vurdering er efter det oplyste, at der er grundlag for en rigsretssag mod Inger Støjberg, samt at det med en  ‘rimelig formodning’ vurderes, at en eventuel tiltale kan føre til en dom mod Støjberg.

»Samlet set er det vores vurdering, at der på baggrund af Beretningen er grundlag for at rejse tiltale mod tidligere minister Inger Støjberg for Rigsretten vedrørende indkvarteringsordningen og dens administration (se forhold 1 nedenfor) og at der er en rimelig formodning om, at Rigsretten, hvis Instrukskommissionens bevisvurderinger ikke ændres, eller nye afgørende beviser fremkommer, vil finde, at der foreligger fortsæt eller grov uagtsomhed, hvorved tiltalen kan føre til domfældelsen,« lyder konklusionen, ifølge Berlingskes oplysninger.

Advokaternes vurdering fremlægges netop nu på et møde i et underudvalg under Folketingets Udvalg for Forretningsorden.

Advokaterne har brugt de seneste tre uger på at nærlæse de mange tusinde siders materiale og er altså nu nået frem til en konklusion, der fremlægges mundtligt i udvalget.

Sagen om adskillelse af unge asylpar begyndte i begyndelsen af 2016, hvor Inger Støjberg udsendte en pressemeddelelse om, at alle par på landets asylcentre skulle adskilles, hvis den ene var under 18 år.

Pressemeddelelsen fra 10. februar 2016 kom – sammen med en telefonisk instruktion fra Udlændingestyrelsen samme dag – i praksis til at fungere som en instruks for udlændingemyndighederne.

For en måned siden konkluderede Instrukskommissionen i sin delberetning, at instruksen var »undtagelsesfri« og derfor »klart ulovlig«.

Og ministeren var advaret om farerne forinden, konkluderede kommissionen.

Instrukskommissionen tilsidesatte dermed Inger Støjbergs forklaringer i sagen om adskillelsen af de unge asylpar.

Trods advarsler om, at man ikke kunne have en ordning, hvor alle asylpar, hvoraf den ene part var under 18 år, uden undtagelse partout skulle adskilles, fastholdt Støjberg, at hun ønskede en undtagelsesfri ordning, lød det fra kommissionen.

Efterfølgende har Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen i et interview til Jyllands-Posten mellem jul og nytår erklæret sig klar til at støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg, hvis de uvildige advokater finder grundlag for en sådan sag.

Og det er altså ifølge Berlingskes oplysninger netop konklusionen fra de to uvildige advokater. Siden er Inger Støjberg desuden også blevet tvunget til at trække sig som næstformand for Venstre. Det er i sidste ende op til Folketingets partier at afgøre, hvorvidt der skal rejses en rigsretssag mod Støjberg. Det kræver således et politisk flertal.

I forvejen har Liberal Alliance, Radikale Venstre, Alternativet såvel som løsgængerne De Frie Grønne og det tidligere parti Fremad erklæret deres støtte, mens Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har tilkendegivet, at partiet er klar til at støtte en rigsretssag, hvis advokaterne finder grundlag for en sådan. Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har derimod klart afvist, at der skulle være basis for en rigsret. Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup siger til TV 2, at partiet vil mener at man bør afvente Instrukskommissionens endelige rapport, der også tager stilling til embedsværkets mulige ansvar i sagen. Det ventes de at gøre seneste til forsommeren.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, er ifølge Ritzau skuffet over, at to uvildige advokater, som Folketinget har udpeget, ser grundlag for en rigsretssag mod Inger Støjberg (V)

»Ja, det må man sige, at det er det billede, der er. Og jeg synes, det er skandaløst. Det er skammeligt, at man er i den situation, at der kommer en anbefaling nu om en rigsretssag. Hvor vi altså ønsker den politik, som Inger Støjberg førte,« siger han.

Opdateres …