Advokat kræver vidneforklaring fra Søren Gade i tortur-sag

Søren Gade har angiveligt kendt til indrapporteringer om torterede irakeres uskyld i den såkaldte Irak-sag, vurderer advokat. Han ønsker derfor den tidligere forsvarsminister indkaldt som vidne i sagen.

Søren Gade (V), ny gruppeformand i Venstres folketingsgruppe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) bør afhøres som vidne i den historiske Irak-sag.

Det mener advokat Christian Harlang, som er ved at lægge sidste hånd på en begæring til Østre Landsret om at afhøre Søren Gade i sagen, fordi han mener, at den tidligere forsvarsminister ligger inde med viden.

Det skriver Politiken.

Sagen handler om, hvorvidt Danmark har et medansvar for, at 36 irakere blev udsat for tortur under den danskledede Operation Green Desert i Irak i 2004.

Mishandlingen foregik i irakiske fængsler, men 23 af de 36 irakere har rejst krav om erstatning fra den danske stat, fordi de mener, at den daværende danske bataljon i Irak i 2004 var medansvarlig for, at de blev torteret i irakiske fængsler.

Christian Harlang er overbevist om, at den danske stat har modtaget indrapporteringer om irakernes uskyld.

»Når man laver en militær operation som Operation Green Desert, kan man vist godt gå ud fra, at det bliver indrapporteret. Derfor skal Søren Gade fortælle, hvad han foretog sig, da han så indrapporteringen,« siger han til Politiken.

Efterfølgende er der blevet fremlagt videooptagelser fra den danske operation, hvor man angiveligt kan se danske soldater overvære den hårdhændede behandling af irakerne.

Et af de ubesvarede spørgsmål er, om den daværende bataljonschef, John Dalby, kendte til videooptagelserne af den hårde fangebehandling.

Christian Harlang fortæller til avisen, at man også vil forsøge at få udleveret det materiale, som den netop nedlagte Irak-kommission har haft adgang til.